Rozsdagyár

SKUGGOR - Whispers Of Ancient Spells (2024)

2024. február 02. - chris576

422565043_3693075347570737_1185638703111343266_n.jpg

Sötétségről szónokolni egy rockmagazin hasábjain eléggé szokványos dolog. Esetünkben azonban ez hatványozódik: mivel a Rozsdagyár főként az extrém vonalat erősíti, a lefülelt anyagok zöméből úgy ömlik ránk a fekete szín, hogy alig látunk ki belőle. Persze élvezzük: a lelkivilágunk itt-ott felfeslett szöveteit szépen befoltozzák e megborult zeneművek.

Most éppen egy svéd atmoszferikus black metal formáció, a Skuggor második nagylemezének promója landolt nálam, mely február 23-án jelenik meg "Whispers Of Ancient Spells" címmel a Naturmacht Productions gondozásában. A bandát egyetlen személy alkotja, aki M. művésznéven alkot.

A névtelenségbe burkolózó svéd blacker tehát az underground mélyrétegeibe van beágyazódva, a zenéje jó eséllyel csak a stílusirányzat fanatikusaihoz jut el. De nincs ezzel semmi gond, hiszen felesleges lenne abba a hiú ábrándba ringatnunk magunkat, hogy egy kiadósabb promotálást követően minden ötödik ember Skuggor-pólóban jön majd szembe velünk az utcán.

A Skuggor ráadásul annyira borult, sötét tónusú black metalt nyomat, hogy még egy kellőképpen kiegyensúlyozott lelkivilágú feketefém rajongót is összezavarhat. A zenekarvezető nem is ereszti amúgy bő lére a dolgot, alig több mint fél órába van belesűrítve minden, de úgy érzem, ebből a nyomasztó zenéből ekkora dózis egyszerre bőven elég.

Éjsötét szintetizátorszőnyeg borítja be a címadó nyitótételt, mely fő motívumaként szolgál a dalnak. A dob együtt pulzál a sejtelmes misztikumba öltött szintibetéttel, az ének erőteljes blackes károgás. Nincsenek extrém sikálások a gitárokon, semmi őrült szólómunka, mindent az atmoszférateremtés ural.

Az As Fog Reveals The Path The Despair, bár más ritmusban, de ugyanabban a cipőben lépked: alapokra vett, könnyedén memorizálható ritmika és dallamok jellemzik ezt is, melyben szintén a hangulat dominál. A többi dalra ugyanígy ráhúzható mindez, homogenizált cucc ez a javából.

Mivel a black metalnak is rendkívül sok arca van, nem biztos, hogy a Skuggor-féle vonal minden feketefémre éhes emberkénél betalál majd, de az, aki az atmoszferikus vágányra szeretne jegyet váltani, annak biztosan kellemes utazásban lesz része a Skuggor-vonaton.

8/10

resize_of_423147503_367839495976941_320739864516755281_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2018317461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása