Rozsdagyár

DEAD EYED SLEEPER - Gomorrh (2016)

2016. április 22. - Kovenant

des_cover.jpg

Ritkán ugyan, de sikerül belefutni olyan csapatokba, melyek tudatosan dolgoznak úgymond a "radar alatt", azaz mélyrepülésben végzik a dolgukat vagy inkább a föld alá ásnak, sötét pincékben írják és készítik lemezeiket és néha merészkednek fel csak a napfényre. A német Dead Eyed Sleeper szerzői kiadásban március 19-én megjelent negyedik, "Gomorrh" című soralbuma elképesztően erősre sikeredett: olyasféle death metalt játszanak ők, mely egyszerre progresszív, hű a nyolcvanas évek klasszikus időszakához és zene-szöveg összhangjának, valamint a megcélzott atmoszféra megvalósításának tekintetében szinte egyedülálló a mezőnyben.

A Dead Eyed Sleeper még 1994-ben alakult Legacy néven, majd 2007-ben nevet váltottak, de stílust nem igazán. A jelenlegi felállásból Cornelius Althammer dobos és Stephan Wandornoth gitáros a death-doom Ahab zenekarban is játszanak, míg a másik gitáros, Peter Eifflaender az Ahab turnéfelállását segíti. Sam Anetzberger énekes a melo-death Fragment Of Unbecoming együttesből lehet ismerős, míg Thomas Amann basszusgitáros a megalakulása óta a Dead Eyed Sleeper sorait erősíti. Egy nagyon összeszokott, világos zenei koncepcióval rendelkező bandával van tehát dolgunk, akik évtizedek óta alkotnak együtt.

Az öttételes, alig félórás album különlegessége, hogy ez az első német nyelvű anyaga a zenekarnak, méghozzá annak is igen egyedi. Három német-osztrák expresszionista költő verseit zenésítették meg, akik a XIX. század utolsó harmadában alkottak, egészen az I. világháború kitörésével bezárólag. Az ötből három szöveg Georg Trakl alkotása: az osztrák költő leghíresebb verse, a Grodek adja az album súlypontját, gerincét.

A közös téma, mely végigvonul a korongon, a háború, a kiábrándultság, a depresszió, a végzetes aláhullás: egyszóval az emberiség erkölcsi bukása. Ez a korszak a hagyományos polgári társadalmak csúcskorszaka, a "boldog békeidők" érája volt, de itt teljesen más képet kapunk erről: a tradíciók, az értékek válsága, az addig ismert rend felbomlása bontakozik ki előttünk ezekben a versekben. Úgy tudnak ezek a versek és dalok a kiüresedésről, az összeomlásról mesélni, hogy igazából a valódi borzalmak, a kommunizmus és a nácizmus még meg sem érkezett. Itt az emberi lélek bolyong az első, valóban ipari méretű embermészárlás díszletei között és mindaz, amivel szembesül, hűen megjelenik ebben a csonthideg, jeges, mindenféle szépséget nélkülöző, de mégis magába szippantó zenében. 

Ha kategorizálni szeretnénk ezt a muzsikát, mindenképpen a művészi vagy intellektuális jelzőt kéne ráakasztanunk: itt a death metal stílushoz oly illő halál és borzalom nem ócska borítóképekről és az idiotizmust alulról súroló szövegekből árad felénk, hanem a háborút iszonyatát katonaorvosként első kézből megtapasztaló, majd önkezével az életének véget vető Georg Trakl talán utolsó verséből. Trakl az első világháború kezdetén, 1914 októberében a ma Ukrajnában található Grodek városa mellett élte át, amint az osztrák-magyar hadsereget az orosz támadás tönkreverte: körülbelül kilencven csonkolt, halálra sebzett katonát kellett ellátnia különösebb felszerelés nélkül, és egy idő után nem bírta már tovább a sebesültek szenvedéseit, fejbe akarta lőni magát, de társai megakadályozták ebben. Elmegyógyintézetbe került, ahol korábbi súlyos depressziója visszatért és öngyilkos lett. 

Akit érdekel, a vers magyarul is megtalálható Keresztúry Dezső fordításában itt: ha elolvassuk, talán jobban el tudunk mélyedni a "Gomorrh" korongban, melynek címe is sokatmondó. A bibliai Gomora városa (Szodomával együtt) a megátalkodott bűn szinonimájaként szerepel a zsidó-keresztény-muszlim civilizációban a mai napig. 

Első meghallgatásra rövidnek találtam az albumot, de a zenekarnak igaza volt: súlyosabb így ez a szikár kijelentés, mint egy negyven-ötvenperces lemez. Jobban megragadnak a fejünkben ezek a minden zenei virtuozitást nélkülöző dalok: nem szép, nem kellemes élmény a Dead Eyed Sleeper korongja, de nehezen tudunk szabadulni a hatása alól. 

9/10

des_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9010417968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása