Rozsdagyár

NECROT - Lifeless Birth (2024)

2024. április 21. - chris576

1212430.jpg

Az oaklandi death metal trió, a Necrot négy év után jelentkezett új nagylemezzel, melyet ismét a Tankcrimes gondoz és mely április 12-én látta meg a napvilágot. A "Mortal" szerintem nem volt egy nagy eresztés (kritika ITT), azonban a "Lifeless Birth" előzetesként elpotyogtatott nótái alapján lehetett rá számítani, hogy ezúttal összekapták magukat a srácok.

A mocskos hangzású régisulis halálmetal most fogósabb, karakteresebb formában ömlik ránk az új lemezről. Az egyik előzetes dal a Cut The Cord volt, mely az album nyitánya is egyben. A dal gerincét adó gitártéma olyan, akár a death metal archetípusa, annyira kifejező, annyira halálfémes. A címadó szám sem rossz, ebben némi Dismember-ízt érzek, a gitárszóló pedig különösen jól sikerült.

Itt álljunk meg egy pillanatra! Marty Friedman (ex-Megadeth) nyilatkozta nemrég, hogy szerinte a gitárszólók ideje lejárt. Hmm. Bizonyos stílusok lehet, hogy nem kívánják meg, de itt például mindig lesz helye és értelme. De nem csak a death metalban. Mondjuk a rockzene történetében nem ő az egyetlen, aki sületlenségeket hord össze.

A Superior következik: strukturálisan ez sem lóg ki a többi közül, erős a sodrása, méghozzá olyannyira, hogy a gitárszólót és egy jó kis riffbetétet kivéve nem sok minden marad meg belőle. A Drill The Skull volt a másik előzetes, mely szintén kiváló darab. Iszonyú fogós témákból építkezik, tipikus koncertfavorit.

A Winds Of Hell picit a nyitótételre hajaz, nem rossz, de a Drill The Skull emelkedett hangulatához képest enyhe csalódásként éltem meg. De ahogy kifutja magát a dal, úgy ragad egyre jobban magával. A Dead Memories újfent kiváló témákkal operál, ez is tarol majd a koncerteken, az tuti. Van benne egy slayeres kiállás is egyébként. Ja, és ide is beékeltek egy remek szólót.

A The Curse az előző lemezhez hasonló módon zárja a korongot: több mint nyolc perc, ez a leghosszabb dal az albumon. Én egy kissé megnyestem volna a helyükben, mert van rajta egy kis túlsúly, amúgy ez is darál rendesen.

Összegezve tehát a dolgokat: a két album között eltelt négy év meghozta gyümölcsét, ezúttal egy igazán gyilkos anyaggal álltak elő az oaklandi nehézfiúk. Ennek hatására próbáltam a "Mortal"-t jóra hallgatni, de nem sikerült. Ez van. A "Lifeless Birth" viszont kiköszörüli a csorbát. Elő a koponyafúrókkal!

8,5/10

necrot_1_bychrisjohnston-scaled.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2818385409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása