Rozsdagyár

HELHORSE - Interjú a dán csapat énekesével

2014. november 24. - Kovenant

helhorse490_0sh49t8_3.jpg

A Felvidéki Rock Magazin lemezkritikái között egyedüliként a Helhorse dán banda “Oh Death” című tavalyi albuma szerzett eddig 10/10-es értékelést (lemezkritikánkat itt olvashatjátok). A csapat most fejezte be 2014-es koncertkörútját, így Mikkel Wad Larsen, a Helhorse énekese éppen ráért, hogy kérdéseinkre válaszoljon.

FRM: Kérlek, mutasd be a zenekart a felvidéki/magyarországi olvasóinknak! Mikor alapítottátok a csapatot, volt-e bármilyen korábbi zenei előéletetek, esetleg más bandákban?

Üdvözlöm a Felvidéki Rock Magazin olvasóit! A Helhorse egy hatfős banda: számos koppenhágai underground brigád romjain alakult, melyek a hardcore-tól a post-rock-ig bezárólag sokféle színtérről érkeztek.

2008-ban alakultunk meg Dødning néven: a zenénk még akkoriban sokkal inkább közelebb állt a sludge stílushoz. 2010-ben változtattuk meg a nevünket Helhorse-ra, mielőtt megjelent volna az első albumunk. Érdekes, de a névváltozás nagyon sok pozitív változást hozott a zenekar életében.

FRM: Szerinted a Helhorse metal, hard rock vagy sludge/stoner banda? Egyáltalán van még bármiféle értelme a csapatok és a zene kategorizálásának?

Hát, először is a zenei besorolásoknak szerintem semmi értelme. De ha válaszolnom kell, akkor azt mondanám, hogy a Helhorse egy, a southern rock által inspirált csapat, melynek a gyökerei a metalban vannak.

Mikkel_1.jpg

FRM: Melyek voltak az elsődleges és legfontosabb zenei hatások a metal színtéren belül és azon kívül a bandára, és rád, mint a csapat énekesére?

A legfontosabb hatásaink a Thin Lizzy, a Crowbar, a Down és az Alice In Chains, valamint az olyan újabb zenék is, mint a Baroness, a Graveyard és a High on Fire.

A metalon kívül (bár nem igazán hallgatunk olyan sok metal zenét) olyan csapatok zenéjében keresünk és találunk inspirációt, mint az Arctic Monkeys, a Queen, a korai Elton John és a ’70-es évek végi amerikai power pop bandák.

FRM: Klisé kérdés következik: sorold fel a legkedvesebb három albumodat, stílustól függetlenül!

A fenébe, ez 100%-osan szubjektív lesz, de legyen:

  1. Refused – The Shape Of Punk To Come
  2. Down – Nola
  3. Clash – London Calling

FRM: Mesélj valamit a banda nevéről. Ha jól tudom a Helhorse az ógermán, skandináv mitológiából származik. Van ennek számotokra valamiféle különleges jelentése vagy ez egyszerűen csak egy klassz bandanév, ami jól illett a zenétekhez?

Igen, a Helhorse név a régi északi népköltészetből származik, melyet a dán költő, Steen Steensen Blicher jegyzett le. Az ógermán mondák és mítoszok szerint a Helhorse egy háromlábú ló, egy halálómen: ha meglátsz egyet, akkor a közeli családtagjaid közül valaki hamarosan meghal. A nevet azért választottuk, mert jól szimbolizálja a kapcsolatot az északi gyökereink és az amerikai zenei hatásaink között.

FRM: Tavalyi albumotok, az Oh Death kiválóan sikerült, a Felvidéki Rock Magazin lemezkritikái közül eddig az egyetlen olyan lemez, amely maximális értékelési pontszámmal büszkélkedhet. A korong hatalmas fejlődést jelent a debütalbumotokhoz képest mind a dalszerzést, mind pedig a teljes produkciót tekintve. Véleményed szerint mi ennek az oka?

Először is köszönjük a megtisztelő értékelést!

Azt hiszem, egyszerűen jobb zenészek lettünk, keményebben dolgoztunk és sokkal több időt és energiát szántunk a stúdiómunkára és a felvételekre.

FRM: Az egész album a halállal foglalkozik, de többféle szempontból. Miért választottátok éppen ezt a témát? Be tudnád mutatni, hogy miről szólnak a dalszövegek?

Nos, az Oh Death lemez a halállal, mint a változás metaforájával foglalkozik az elejétől a végéig. Egy csomó szám nagyon személyes vonatkozású és témájuk a régi dolgok, módszerek megváltoztatásának szükségessége, ezek „halála”, ha úgy tetszik. Tehát a halál fogalma alatt nem szükségszerűen a fizikai halált értjük, mint például háborúk esetén az esztelen öldöklést, hanem van ennek egy sokkal filozofikusabb megközelítése. Ez a boldogtalan emberi vagy párkapcsolatok halálát, rossz szokások megszüntetését vagy olyan változásokat is jelenthet, melyek ahhoz szükségesek, hogy emberként teljesebbé válhassunk és fejlődhessünk.

A dalszövegek témája nagyon változatos, például a “Scorch The Earth“ nóta kifejezetten politikai dal, míg a “Seems Of Life” egy hosszú párkapcsolat végéről szól.

FRM: Hogyan folyik nálatok a dalszerzés kreatív folyamata a bandán belül? Csapatmunka ez vagy inkább néhány tagé a főszerep?

Mindenképpen csapatmunka. Néha valaki teljes dalokat hoz, és azt kalapáljuk össze, de néha csak riffek, témák és dallamok vagy szövegek érkeznek és akkor az egész brigád együtt dolgozik a nóták végső formájának kialakításáig. De mindig csapatként dolgozunk.

FRM: Dánia időről időre nagyon jelentős és befolyásos metal bandákat adott a világnak (Mercyful Fate/King Diamond, Pretty Maids, D.A.D, Artillery, Royal Hunt, stb.). Van ennek bármilyen egyedi oka? Hogyan látod a jelenlegi dán metal színteret és az újabb bandákat (The Interbeing, Black Book Lodge, stb.)? Van ezek közül kedvenced?

Szerintem Dániában a metal zenei színtér és élet kifejezetten élénk és érdekes. Nagyon sok jó banda dolgozik mifelénk, pld. a Solbrud, a By The Patient, a Pet The Preacher, a Piss Vortex, a Redwood Hill. Ez egy kifejezetten pezsgő és változatos színtér és erre igazán büszkék lehetünk. Nagyon nehéz egy kedvenc bandát kiválasztani, de a sajnos már megszűnt The Psyke Project igen nagy inspirációt jelentett a számomra. A meglévő zenekarok közül az alábbiakat emelném ki a leghangsúlyosabban: a Redwood Hill, a Solbrud, a Night Fever és a By The Patient.

FRM: Mikor tervezitek kiadni az Oh Death folytatását? Elkezdtétek már a harmadik albumotok felvételeit? Mit várhatnak a rajongók, változott valami a zenei megközelítésetekben?

Már dolgozunk a harmadik lemezünkön, és nagyon sok számot meg is írtunk. Reméljük, hogy az albumot legkésőbb jövő nyáron megjelentethetjük, de ez mindig zűrös folyamat: rengeteg dolognak kell összeállnia, de jelenleg ez a tervünk és célunk. Még a folyamat kezdetén állunk, így korai lenne bármit is mondani az új nóták zenei irányvonaláról, de annyit azért megoszthatok veletek, hogy nagyon király számokra készülhettek!

FRM: Terveztek-e a Felvidéken vagy Magyarországon koncertezni? Ha nem, akkor mikor és hol láthatnak titeket legközelebb a Helhorse rajongói?

Természetesen szeretnénk hozzátok is eljutni! Az új album megjelenését követően reméljük, hogy a lehető legtöbb helyen fogunk koncertezni, a menedzserünk keményen dolgozik a turnébeosztáson. A zsigereinkben már előre érezzük, hogy a következő albumunkkal a Helhorse a világ olyan szegleteibe is eljuthat, amely eddig még csak a létezésünkről sem tudott! Nagyon szeretnénk Szlovákiában és Magyarországon is játszani, reméljük, erre jövőre sor is kerül.

FRM: Köszönjük az interjút és minden jót kívánunk a zenekarnak!

Helhorse (2014):

- Mikkel Wad Larsen (ének)

- Aske Kristiansen (ének, orgona, billentyűsök)

- Jakob Møgelcunt (gitár)

- Stephan C. Krabsen (gitár és háttérvokál)

- Søren Nybo Hansen (basszusgitár)

- Jesper Bergstedt (dob)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1910420822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása