Rozsdagyár

LEANDER KILLS - Élet a halál előtt (2017)

2017. szeptember 22. - Felicium

elet_a_halal_elott_cover.jpg

Szeptember 22-én (pénteken) jelenik meg az új Leander Kills album, mely egyben a zenekar második nagylemeze. Miközben külföld felé is kacsingat a csapat, természetesen itthon egy 10 dalos magyar nyelvű kiadvánnyal jelentkezik. Három (+1) korábban megjelent dal már nem lesz új a rajongóknak, azonban a további hat számot még sehol sem hallhattuk eddig. Köteles Leanderrel interjút is készítettünk a nyáron, ami ITT olvasható.

A nyitó tétel rögtön népdalos motívummal és hegedű aláfestéssel indít, ami mindig is hozzátartozott Köteles Leander stílusához. Természetesen az ez utáni kőkemény riff és félscream is az előző tényt igazolja. Lehetett volna találni ütősebb kezdést, azonban ezzel a dallal azt éreztem, hogy visszanyúltunk a gyökerekhez és társult a sok évnyi tapasztalattal. Ezzel szemben az Égjen minden el egy kőkemény metalos résszel indul és a közönségnek is könnyen énekelhető refrénnel folytatódik. Igazi koncert dal és közönségkedvenc lesz szerintem.

A harmadik a már ismert Vigyetek kórházba dal, melyet régóta játszik a csapat koncerteken is, hisz nyár közepén jelent meg dal és klip formájában. Bár nekem nem a legkedvesebb a korongról, mégis amikor nyáron volt szerencsém élőben hallani a zenekart, akkor nagyon jól passzolt a műsorba, sőt nagyon sokan énekelték a szöveget, ergo jól betalált ez a tétel.

A következő a Nem szól harang, amiben ismét biztos vagyok, hogy a koncertek egyik kedvence lesz. Nagyon jó a szöveg, a téma is nagyon találó, hiszen jól tükrözi a mai helyzetet, amikor rengetegen külföldre költöznek itthonról, valamint a refrén is ütősre sikerült. Ez az egyik kedvencem és hát bevallom, nehéz nem visszatekerni újra és újra. Ha nagyon elkényelmesedtünk, akkor egy kőkemény riff kelt fel minket a Ha elmész első fél percében. Kicsit témájában nekem kapcsolódik is az előzőhöz. Ez most egy lassabb szerzemény, de azért kellő súllyal és történettel, melyet egy iszonyat súlyos gitár téma foglal keretbe.

Fájdalom elvitelre: nos, ez egy elvontabb dal. Nehezebb is befogadni és a témája is mélyebb, mint az előző kettőé. Alapvetően ez is egy jó szám, de nem biztos, hogy ezt fogjuk a leggyakrabban hallani majd élőben. Bár azért a súlyossága miatt én reménykedem benne, hogy néha fel-fel csendül ez is. A metalból ezután sem veszünk vissza és berobban az Álarc, amit viszont annál inkább klip- és koncert-kompatibilisnek tartok.

Az Élet dalt és klipet szinte mindenki ismeri, hiszen a "Dal 2017"-ben is ezzel indult a Leander Kills. Ez egy alapvetően balladisztikusabb hangvételű szerzemény, mely gyönyörű zongorajátékkal vezet végig minket ezen a nagyszerű dalon. Abszolút jó választás volt, hogy ezt a dalt vitték a TV-be, hiszen ez az, ami meg tud fogni mindenkit, akár rockkedvelő, akár nem.

Tavaly a Tankcsapda "versenyt" hirdetett, melynek keretében ők dolgoztak fel másoktól számokat és fordítva. Ez egy kétlemezes kiadványként került a boltok polcaira. Ha már a csapat átdolgozta a Lopott könyvek dalt, akkor ezt feltették a második nagylemezre is, hiszen nem csak hogy jól sikerült, de egyenesen imádta a közönség és videoklip is készült belőle. Ami igazán meglepett, az az Egy napom maradt. Az album utolsó dala ismét egy lassabb ballada. Furcsa lezárás, de mégis pozitív. Jó a szöveg és szerethető a dal. Az róla a véleményem, mint a kettővel ezelőtti hasonló hangvételű tételről. Jó választás ilyeneket is becsempészni a sok zúzda mellé.

Összegzésképpen azt gondolom, hogy egy nagyon erős lemezzel van dolgunk. A 10 dalból 9 saját nótát és egy Tankcsapda átdolgozást kapunk, ahol az utóbbin kívül mindegyik négy perc alatti, tömör és erős szerzemény. A súly abszolút megvan a lemezben, sőt tovább megyek, mellé kellően populáris, vagy ha szebben akarok fogalmazni befogadható marad a hallgatók számára. Engem megnyert, mert kellően fülbemászó és kellően "Leander". Minden megvan benne, amit szeretünk Köteles Leander munkásságában. Az év egyik legjobb hazai rock/metal albuma, ez már egészen biztos. A lemezt MOL-kutakon tudjátok beszerezni. További információ ITT!

9/10

leanderkills_2017_1_s.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5412830796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása