Rozsdagyár

BLOOD UP - Ébredj (2018)

2018. május 28. - Felicium

front_ver2.jpg

Közel egy éve már bemutattuk a budapesti Blood Up csapatát, akik magyar nyelvű modern metalt játszanak, melyben vegyítik a női és férfi énekeket / hörgéseket (Hazai Reménységek cikk). Most eljött az idő, hogy május 30-án bemutassák első nyolctételes nagylemezüket, mely az "Ébredj!" címet kapta és szerzői kiadásban lát napvilágot. A felvételek és a masztering a SuperSize stúdiójában készült Bruckner Bence (AWS) és Makai András keze alatt.

A Blood Up időszámítása 2014-ben kezdődött. Azóta sokszor átalakultak és a dobos poszt is időbe telt, mire megszilárdult. Az elmúlt négy évben több városban is zenéltek, többek közt olyan csapatokkal, mint a Christian Epidemic, a Watch My Dying és a brazil Nervosa. Jó pár évbe telt, de a minőségi munkához idő kell, így sem ezt, sem az energiát nem sajnálták ki a bemutatkozó albumból, mely "Ébredj" címmel a 2017-es "Kiálts még" EP folytatásaként lát idén napvilágot.

A nyitó tétel, a Kinek hiszed magad intrója nyomott, frusztrált érzést kelt, majd berobban a dal és a csapatra oly jellemző férfi és női hörgés váltakozik, de a dalszöveg is mindig kellően érthető marad. Számomra az olyan beképzelt emberekről szól, akik mindig mindent jobban tudnak és mindig minden egyes sikerüket, mely általában nem kiérdemelt, az orrod alá akarják dörgölni. Nem túl sokat, de azért egy kis ízelítőt kapunk abból is, hogy Anitának nagyon jól megy a tiszta éneklés is. A második dal A játszmának vége. Ismét egy középtempós témát kapunk, ellenben most sokkal lágyabban indul, hiszen a versszakok majdnem teljes mértékben hörgésmentesek. Azért a refrénben megérkezik Tóth Gyula hörgése is természetesen.

Az Elveszve fokozatosan hangosodik és rombolja halomra a dobhártyát a tördelt gitárriffekkel. Az album nyitásához hasonlóan itt ismét a hörgések dominálnak, ellenben itt a tiszta ének is sokat dominál és eközben nagyszerű harmóniába kerül a magasabb gitártémával, melyet Mácsai Dani és Török Péter prezentál nekünk. A címadó a lemez közepére került és bár maga a dal eleje nem csap oda annyira, mint egy jó kemény ébresztő, azért egy kiválóan felépített és történettel ellátott tétel. A mondanivaló közül azt mindenképp érdemes kiemelni, hogy nem szabad belelaposodni a hétköznapokba és elhinni, valamint elviselni mindent. Igenis ki kell nyitni mindenkinek a szemét és tisztán, kritikusan látni.

A korrupció manapság elég gyakran beszédtéma itthon és külföldön egyaránt, így természetesen a bemutatkozó albumra is rákerült a Korrupció. Itt viszont olyan elemi erővel durran neki a dal, hogy ha az előző nem volt igazi ébresztő, nos, most már mindenki kipattant szemmel figyel. Magáról a témáról talán nem is érdemes túl sokat beszélni, hiszen már a hétköznapok szerves része ez és sosem lehet tudni, ki tisztességes és ki nem. A szövegben érződik egy erős kritika a politikával szemben is, de persze általánosságban a korrupció ellen is felszólal. Ez bizony pontosan az a dal, ahol a breakdown csontig hatol és fájós nyakkal vesszük tudomásul, hogy vége. A Hang gitárjátékát ismét dicséret illeti és egy kőkemény metalnótát kapunk, mely jól viszi tovább elődje brutalitását.

Hetedik és egyben utolsó előtti dalunk a Fáj címet kapta és akusztikus gitár, valamint ének nagyszerű kombinációja az, amivel egy gyönyörű ballada tárul elénk. Ez tipikusan az, amit nem vártam a zenekartól és kellemes meglepetésként ért. Ironikus, hogy közel hétperces a dal, mely természetesen megkapja a torzított gitár és dob által nyújtott feszességet is a későbbiekben, így tökéletesen átadja zenében is azt a hektikusságot, melyet a fizikai és a lelki fájdalom tud okozni. A zárótétel meglepetésre angol dalszöveget kapott. Az Unhuman méltó lezárást nyújt és kellően karcos, valamint szögletes ahhoz, hogy egy utolsó önfeledt headbangelésben törjön ki.

A Blood Up "Ébredj" albuma egy szókimondó, őszinte korong lett, mely tartalmaz lágyabb és szögletes metalos témákat egyaránt. Amellett, hogy egy jól megírt nyolcdalos lemezről van szó, mindenkinek javasolt, aki szereti az érthető magyar szöveggel ellátott metalt és azoknak pedig különösen ajánlott, akik a szöveg mögötti tartalomra is kíváncsiak, ugyanis van itt bőven miről beszélni és mibe belegondolni.

9/10

received_1866155933416378.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5313992866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása