Rozsdagyár

APRIL WEEPS - Comma (2018)

2018. június 18. - Dan696

a3535695405_5.jpg

A 2010-ben alakult szlovák April Weeps számomra egy új felfedezés. Lehet, hogy én nem töltök elég időt frontcsajos bandák hallgatásával, de valahogy egy idő után csömöröm lett attól, hogy főleg ilyen csapatokkal volt körbeszegélyezve a dallamos és a gót színtér. Néhány évvel később meg a modern metal színtér.... 

Félre ne értsetek, semmi bajom azzal ha női énekes van egy együttesben, de nem hiszem, hogy ez a tulajdonság kötelezőképpen meghatározná egy csapat zenei irányultságát. Elég csak az Arch Enemy vagy a Darkened Nocturn Slaughtercult zenekarokra gondolni. Éppen ezért takaréklángon közelítettem a "Comma" felé, de a végeredmény teljesen letarolt. 

Kezdjük az első és legszembetűnőbb dolognál, a borítónál. Röviden, imádom. Én még azok közé a retro-felfogású arcok közé tartozom, akik simán megvesznek egy anyagot csak a borítója miatt. A "Comma" korongé meg egyenesen zseniális. Egyszerű, de a színvilága miatt egyszerűen vonzza a szemet. 

És akkor most beszéljünk magáról az albumról. A legtalálóbb az lenne, ha azt mondanám, hogy After Forever-ös. Tudom, a szépség és a szörnyeteg felállás manapság egyáltalán nem ritka, de még ezzel a hörgős férfi ének, melodikus női ének, néha scream panellel is leginkább Floor Jansen eredeti zenekarát sikerült a legjobban megidézni. Ez már a nyitó Palingenesis című tételben is kidomborodik, de az olyan dalokban, mint a A Way Of Mind vagy a The Last Piece Of Eden, ezt maximálisan átérezni. Ami igazán egyedivé teszi a produktumot, az a progresszív zenei világ, mely átszövi az egészet. Ezen a téren beköszön egy minimális Opeth-jelleg, de nem mondanám csontra ugyanolyannak. Ezen mondjuk sokat dob a brutálisan mély férfi hörgés, melyet az N fedőnevű figura művel. 

Beszéljünk egy kicsit magáról a bandáról. Itt alapvetően hét emberről van szó, de elég egyedi felállásban. Kezdjük azzal, hogy három énekes van. Alapjáraton a két fő ének: N a hörgős poszton, Marta a női énekkel, illetve itt van még Mario, aki igazából legtöbbször háttérvokál, de gitárral a kézben szerintem ennél több nem is kell. Van még továbbá egy másik gitárosunk, Dex (elég menő név) és itt kötelező kiemelni, hogy a riffek és szólók nagyon a helyükön vannak. Ilyen szempontból a legjobb pillanatok a Rain vagy a záró In Aeternem, de már az emlegetett nyitó szerzemény is felvéshető ide.

A Thomas (basszer) és Pitrs (dobok) alkotta ritmusszekció is érdekes dolgokat tud játszani. Nem mondom, hogy leszakad az ég, de pont ilyen játékra van szükség a sokszor inkább elszállós, már-már éteri érzéshez, melyet ez a korong át akar adni. Ami ezt az egészet megkoronázza, az Stronghold fantáziadús, atmoszferikus aláfestései. Itt brillírozik igazán a "Comma". Helyenként elég epikus tud lenni, már a maga kitekert értelmében, helyenként meg olyan melankolikus, hogy az ember tényleg elkezdi a cipője orrát bámulni. 

Azért, hogy ne csak ömlengjek, említenék néhány dolgot, ami nem tetszett. Egyrészt ott van a lemez hossza. Közel egy óra, ami egy lényegében prog-metal albumtól nem annyira szokatlan, de helyenként annyira tömött, annyira maxon pörög, hogy fárasztó. Mondjuk azon meglepődtem, hogy zárásnak nem egy 8-10 perces tételt raktak be. Jelzésképpen: a leghosszabb nóta kicsit több mint hét és fél perc. A másik gondom, hogy nehezen adja magát. Ez is egy sajátossága ennek a műfajnak, de itt valamiért más volt a helyzet. Nekem elsőre a "Comma" nem tetszett. Konkrétan kétszer futottam neki, mire harmadjára azt éreztem, hogy kezd beérni nálam a korong. 

A műfaj szerelmeseinek nagyon tudom ajánlani az anyagot, de akár annak is, aki csak valami érdekeset, valami változatosat akar hallani. Amennyiben viszont ugyanúgy vagy bekalibrálva, mint én, akkor is tegyél vele egy próbát, de csak óvatosan közeledve. Ha kellőképpen nyitott az ember, akkor totálisan rá lehet csavarodni, mert egy igényes, sokoldalú album, mely a saját hibáival együtt is kimondottan ajánlott, főleg ha hasonló zenekarokkal van telepakolva a játszási listád. 

9/10

21768790_1595601657150310_8793716332629656930_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5014055776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása