Rozsdagyár

Sátánista pánik Szingapúrban a Watain és a Soilwork miatt

2019. március 07. - Kovenant

watain_1.jpg

Ma este, azaz március 7-én a svéd black metal banda, a Watain fellépésére kerül sor az Ebenex Live Space nevű koncerthelyszínen Szingapúrban, azonban a helyi konzervatív köröknek ez korántsem tetszik és nyilvános petíciót indítottak ennek megakadályozására. Sőt, tiltakozásuk már egy másik bandát, a Soilwork nevű dallamos death metal csapatot is érinti.

Kétségtelen tény, hogy a Watain nem spórol a szándékoltan sokkoló sátánista jelképek és színpadi kellékek használatával, illetve egész dalszövegviláguk és mondanivalójuk is erre van kihegyezve. Fellépéseiken rothadó állati maradványokkal, pirotechnikai eszközökkel, pentagrammákkal és vérrel rémisztgetik a nagyérdeműt. 2014-es brooklyni koncertjükön annyi disznóvért öntöttek a közönségre, hogy sok néző öklendezni, hányni és fulladozni kezdett.

A mai előadásuk ellen azonban egy Rachel Chan nevű hölgy nyilvános tiltakozást indított a Change.org nevű petíciós platformon. Elmondása szerint a fenti két banda nem képviseli azt a kultúrát, melyet saját fiataljaik elé állítanának példaként és ezekre a tartalmakra nincs szüksége Szingapúrnak. A dalszövegeikben folyamatosan a halálról és az öngyilkosságról énekelnek, így rendkívül káros hatással vannak a szingapúri fiatalok lelki fejlődésére. Ennek érdekében petíciót is indított a hölgy, melynek célja, hogy a törvényhozók és politikusok rendeletileg tiltsák meg e zenekarok fellépését hazájában.

Bár a Watain kapcsán a vádak még meg is állják a helyüket (az együttes valóban sátánista, olyannyira, hogy a tagok büszkén vallják is meg ezt, továbbá színpadi kellékeik között egy valódi, Lucifer tiszteletére emelt  oltár is található, melyek előtt a frontember, Erik Danielsson letérdelve rója le tiszteletét a képzeletbeli főgonosz előtt), a Soilwork azonban teljesen ártatlan ez ügyben. 

Az is kérdéses, hogy ez a leginkább vásári-cirkuszi látványosságnak beillő bohóckodás, melynek intellektuális mélysége több szinttel a venezuelai gazdaság aktuális teljesítménye alatt található, mennyiben lenne bármiféle hatással egy olyan országban, ahol a keresztények számaránya legfeljebb 15% körül mozog és kulturálisan is igen messze esik a svéd banda mondanivalójától.

soilwork2018a_2.jpg

A Soilwork zenekarnak idén januárban jelent meg friss albuma (a lemezkritikánk ITT olvasható) és eddig senki sem vádolta őket azzal, hogy bármiféle indokolatlan rokonszenvet táplálnak Lucifer irányába. Kifejezetten igényes, dallamos szerzeményeikben az emberi kapcsolatokról, az egyén és a társadalom kérdésköréről énekelnek. Októberi szingapúri koncertjüket azonban szintén felvette a fentebb említett hölgy a petíciójába, melyhez azóta már tizenötezren csatlakoztak. 

Végül a szingapúri Kommunikációs és Információs Minisztérium alá tartozó Info-kommunikációs Médiatámogatási Hatóság (IMDA) engedélyezte a Watain fellépését, de szigorú korlátozásokkal. Csak 18 éven felüli nézők mehetnek be, italt nem lehet fogyasztani és dohányozni sem lehet a csarnokban  és a sátánista jelképek alkalmazása is tilos. A Ravage Records, mely a fellépéseket intézte és keményen megdolgozott azért, hogy a Watain eljusson Szingapúrba, közleményben tette egyértelművé, hogy a koncert meg lesz tartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr714675442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása