Rozsdagyár

MYSTIFIER - Protogoni Mavri Magici Dynasteia (2019)

2019. március 15. - chris576

mystifier_cover.jpg

A kultikus brazil Mystifier (Do'Urden - ének/basszusgitár/szintetizátor, Beelzeebubth - háttérvokál/gitár, Warmonger - dob) egy magát sátánistának valló, 1989-ben létrehozott black metal zenekar, mely 18 év kihagyás után, 2019-ben új nagylemezzel jelentkezett.

A sátánizmus többnyire a hollywoodi filmek által eltorzított, hamisan ábrázolt, gonosz, elmebeteg, gyilkos szerepkörbe bújtatott vallásként vonult be a köztudatba, amire sajnos jócskán rájátszanak egyes black metal bandák a véres, belezős lemezborítóikkal, a koncerteken alkalmazott színpadi kellékeikkel sokkolva a nagyérdeműt.

Az arcfestés egy amolyan megkülönböztető, szélsőséges imidzs, mely kifejezetten illik a black metal arculatához. A többi polgárpukkasztó elem kevésbé, már csak azért is, mert nem sok köze van a valódi sátánizmushoz vagy éppen okkultizmushoz. Híres okkultista volt Aleister Crowley (a Mystifier róla nevezte el második demóját), olyan ismert személyek tiszteletét és rajongását kiváltva, mint például Jimmy Page (Led Zeppelin). Egy másik fontos alapkő letétele Anton Levay nevéhez fűződik, aki a Sátán Egyháza alapítójaként kamatoztatta hírnevét.

Szóval, ha a tinédzserkori lázadásod a tetőfokára hág és ezáltal a szüleid már csak egy Bibliával, valamint egy csőre töltött Magnummal felszerelkezve mernek elaludni, nyugodt szívvel mutasd meg nekik ezt a posztot, eloszlatva szeretteid mindennemű kételyét a black metallal kapcsolatban. 

A Mystifier - a külsőségeket tekintve - a véres, belezős vonalat képviseli: a lemezborító pont olyan, mintha a fotós egyenesen a pokol legmélyebb bugyraiba leereszkedve készített volna egy helyzetjelentést, az ott zajló büntetés-végrehajtás irgalmat nem ismerő, kíméletlen körülményeiről.

Az album egésze (ötven perc) melankolikus, éjfekete atmoszférájú. A nyitó, címadó tétel doomos tempója rögtön megadja a lemez alaphangulatát, ízes melódiákkal vegyítve a black metalos károgást és halálhörgést. Majd egy lágy basszusfutammal elővezetett dal következik (Weighing Heart Ceremony), mely már egy kissé tempósabb, ám az előzőhöz hasonló témákkal operál. A harmadik tétel (Witching Lycanthropic Moon) még inkább doom/death, nem egy kimondott black metal szerzemény.

A tíz dal mindegyike változatos és érdekes, viszont olyannyira sötét hangulatú, hogy esküszöm, a lemez vége felé már majdnem felvágtam az ereimet, ahogy magával ragadott a nótákból áradó depresszív melankólia.  Ami persze nem negatív jelzőként értelmezendő, hiszen a műfaj egyik sajátossága. Vendégzenészek is közreműködnek az albumon Jim Mutilator (ex-Rotting Christ, ex-Varathron) és Proscriptor McGocern (ABSU) személyében.

A Darkside Studióban rögzített "Protogoni Mavri Magiki Dynasteia" a Mystifier ötödik sorlemeze, melyen érezni az időközben rájuk ragadt tapasztalatszerzésből fakadó fejlődés jeleit. Rideg, zord, napsütésmentes téli időszakok tökéletes aláfestőzenéjeként szolgál. Hangulatfüggő: mindig vannak sötét órák, sajnos és mindehhez itt van nekünk a Mystifier.

Az album, a Season Of Mist gondozásában került a boltok polcaira 2019. március 8-án digipak CD, valamint színes vinyl formátumban. A "Protogomi Mavri Magiki Dynasteia" egy korrekt visszatérés a feketefém univerzumába.

8/10

mystifier.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr614688658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása