Rozsdagyár

SAINT VITUS - Saint Vitus (2019)

2019. május 04. - chris576

sv_cover.jpg

A Saint Vitus nem egy mai bútordarab: 1979 óta nyomulnak a Black Sabbath által kitaposott, csigalassú tempóval felvértezett doom metal vonalon, kisebb-nagyobb szakmai, illetve rajongói elismerés, valamint vállveregetés kíséretében. Csak néhány név, akikre nagy hatást gyakorolt a banda: Phil Anselmo, Kirk Windstein, Holdampf Gábor stb. A Saint Vitus egy korszakalkotó, underground legenda, ez kétségtelen. Maximális főhajtás a lelkesedésük és kitartásuk előtt: ez egy totális sikertelenségre kárhoztatott műfaj, a büdös életben nem fognak kitörni az underground státuszukból. Óriási tisztelet!

Aki esetleg nem ismerné a zenekart, annak nem árt tudni, hogy az általuk prezentált muzsika tulajdonképpen kő primitív: végletekig leegyszerűsített témák, illetve dalszerkezetek alkotta koncepción alapul minden, a gitárosuk a mai napig nem tanult meg szólózni stb. Ám a hangulat, melyet a lemezeik közvetítenek a hallgatóság felé, az szívélyes, barátságos, felemelő, katartikus. A receptúra a következő: egyszerű és nagyszerű. Technikás, progresszív rock rajongók figyelem: a SV nem nektek szól!

Az egyszerűen csak "Saint Vitus"-ra keresztelt korong már elsőre akkorát üt, mint anno Mike Tyson fénykorában. Aki a Scott “Wino” Weinrich-érát preferálja, annak most keserédes meglepetésként szolgálhat az eredeti énekes ismételt felbukkanása a Saint Vitus köreiben. De azért nem kell nagyon megijedni: Scott Reagers ezúttal is hozza a formáját, kiváló teljesítményt nyújt, a csalódás kizárt. Imádom Wino-t is, de most abszolút nem hiányzik. Állítólag valami drogproblémák által kevert zűrzavar miatt nem tudott részt vállalni a lemez elkészítésében. A basszusgitárt Pat Bruders (Down, ex-Crowbar) kezeli, a hathúrost az alapító Dave Chandler, a dobok mögé pedig Henry Vasquez ült be.

Mindig is szerettem és tiszteltem a Saint Vitus munkásságát, de sosem hálózott be igazán a banda, szívesen hallgattam őket, nagyokat bólogatva a borult doom riffekre, viszont úgy istenigazából nem vett le a lábamról az általuk nyújtott produkció, nem könyveltem el magam a zenekar óriási rajongójaként. De ez a lemez, apám… Az év doom metal albuma címre minden bizonnyal esélyes. Egy, a műfajjal most ismerkedő emberkének rögtön ezzel az albummal kezdeném a doom metal műfaj bemutatását, olyannyira betalált most nálam ez az anyag. Változatos, karakteres, hipnotikus. A hangzás testes, meleg.

Az albumot nyitó Remains bődületes riffje és hipnotikus énektémája azonnal magával rántja a hallgatót a végzet univerzumába. Majd érkezik a borongós pszichedeliával átitatott, nyugis, lazulós A Prelude To: zseniális darab, ám az album levezetéseként jobban el tudnám képzelni. A Bloodsheed már egy lendületesebb, punkosabb darab. Szisztematikusan felépített koncepció alapján következnek a különböző hangulatú, illetve tempójú szerzemények: egy másodpercig sem unatkozik a hallgató, nagyon eltalálták az egyensúlyt a dalszerkezeteket és a pozicionálást illetően.

A Last Breath egy monumentális doom metal mestermű, melynek riffjét maga a mester Tony Iommi is megirigyelné. Már első alkalommal magával ragad és nem enged el soha többé. A gitárszóló borzalom, de ezúttal hajlandó vagyok szemet hunyni felette. A lemezt záró Useless a meglepetés erejével hat: ez ugyanis egy old school hardcore zúzda, mely kissé szokatlan a bandától, ám kifejezetten jól áll nekik.

Az egyetlen negatívum, amit fel tudok róni a lemezzel kapcsolatban, azok a macskanyávogásra emlékeztető, borzalmas gitárszólók. Ezeket igazán lehagyhatták volna. Ez a Dave Chandler egy kicseszett riffgyáros zseni, ez nem kétséges, de hogy szólózni nem tud, az hétszentség. Egy-két dal azért megkívánna valami hátborzongató gitárszólót a szó pozitív értelmében, ám sajnos inkább a negatív értelemben vett borzongás kap el, ha meghallom azokat.

A lemezmegjelenés (2019. május 17.) minden bizonnyal a doomszterek piros betűs ünnepe lesz. Hatalmas köszönet a Season Of Mist kiadónak, hogy a világra szabadítja ezt a monumentális doom metal szörnyeteget!

9,5/10

saint_vitus_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7714804546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Zoom · https://zenehallgatas.blog.hu/ 2019.10.29. 22:42:23

Röviden: csalódás. Többet vártam ettől az albumtól, bár féltem is, hogy ennyi idő után megfáradtak. Nem ez történt. A dalok nem rosszak, csakhogy annyira le lettek csupaszítva, ami már bántóan primitív. Valóban soha nem voltak egy trükkös csapat, ez viszont már önmagukhoz képest is kevés. Főleg gitárban, amit te is írtál, ez már gáz kategória. Az énekes jó, jók a témák, olyan mintha elkapkodták volna a felvételeket. Na és ez a hangzás! Hát elkezdődik az első szám, és... mi ez? Valami kiadatlan demó? A dob olyan mintha egy bőröndöt püfölnének. Sajnos elszúrták, szerintem.
süti beállítások módosítása