Rozsdagyár

TRIDENT - Mindenen kívül EP (2019)

2019. június 20. - chris576

56306773_2361965237167951_8757887857885970432_n.jpg

A Metal Hammer magazin kezdeményezése által létrejött, és mára már legendásnak számító Demonstráció válogatás első felvonásában bemutatkozó berettyóújfalui Trident zenekar legújabb EP-je, a "Mindenen kívül", az E. Z. S. Music gondozásában jelent meg 2019. március 20-án.

A Demonstráció számos unikumként aposztrofálható bandát indított el az úton, melyek aztán kisebb-nagyobb sikereket elérve jórészt mára a feledés homályába vesztek. Ám a bandák mindenképpen sokat köszönhetnek az MHH zseniális ötletének, akik kiváló érzékkel gyűjtötték össze a válogatássorozaton szereplő, széles spektrumot átfogó stílusirányzatokat. Egy biztos: a Demonstráció harmadik és egyben utolsó kiadványa hatalmas űrt hagyott maga után a hazai rockzenei palettán.

Ha belegondolok, több olyan banda is szerepelt ezeken a válogatáslemezeken, akik egyben meghatározó és komoly sikereket elért pályát futottak be: anno a Hammer nagyon beletrafált, rendesen elkapták a fonalat, valamire igencsak ráéreztek. Mindig jóleső érzéssel gondolok vissza ezekre az anyagokra, és arra, mekkora löketet adott ez anno a színtérnek, mennyire felforrósodott a hangulat rockzenei berkekben. Rendesen beindultak a rakéták, lemezek és koncertek tekintetében egyaránt valami egyedi és megismételhetetlen dolog történt akkoriban.

A Trident 1989-es megalakulása óta rengeteg víz lefolyt a Dunán: számos versenyen elért díj bezsebelése, valamint demó és EP kiadása után, 1996-ban szintén egy tehetségkutató által nyert lemezszerződésnek köszönhetően megjelent az első albumuk, az "Újabb technológiák". A banda 1997-ben sajnos feloszlott, ám 2016-ban ismét aktivizálta magát, aminek eredményeképpen először egy "Best Of" válogatást dobtak piacra, majd a szóban forgó "Mindenen kívül" című EP felvételeire és megjelentetésére került a sor.

A zenekar jelenlegi felállása a következő: Papp Norbert - ének, Demeter Zoltán - gitár/ének, Papp Zsolt - dob, Kahut János - basszusgitár. Annyi változás történt csak, hogy a korábbi énekest, Asztalos Attillát Papp Norbert váltotta fel.

A banda grunge és hard rock hatásokból táplálkozik, többek között a következő formációk által inspirálva: Soundgarden, Alice In Chains, Nirvana, Black Sabbath, Led Zeppelin, The Beatles. Az én szubjektív érzékelésem szerint a stílus, melyet képviselnek, vegytiszta grunge, mégpedig a legjobb fajtából. A dalaik kimondottan befogadható, a hallgatóságot könnyen maga mellé állító atmoszférával dolgoznak. Emlékszem még az egyébként csakugyan zseniális Baby Bone-ra, akik szintén a Demonstráció kazin debütáltak: ők is hasonló vonalon alkottak, sajnálom is, hogy a teljes ismeretlenség ködébe veszve álltak a földbe.

Ez a négy számos EP tulajdonképpen egy ízig-vérig életerős, színvonalas szerzeményeket felvonultató anyag. A dalok mindegyike nívós, jól felépített, fülbemászó karakterrel bír. Ritkaságszámba megy, hogy egy hazai banda ennyire megfogjon a dalaival, főleg a grunge vonalon. Egy percig sem unatkozik az ember, újra és újra hallgattatja magát az anyag. A banda nagyon jól tette, hogy visszatért, sokat nyert ezzel a hazai rockszíntér. Ezek után már adja magát, hogy szívesen megnézném őket élőben, sosem volt még szerencsém hozzájuk. Köszönjük ezt a zseniális dalcsokrot, kíváncsian várjuk a folytatást!

9/10

trident.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1014904062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása