Rozsdagyár

ANGERSEED - Forever Burning Hatred EP (2019)

2020. január 05. - chris576

forever_burning_hatred_front.jpg

Emlékeztek még a kilencvenes évek közepe táján berobbanó debreceni Carbon Cage zenekarra? A hazai extrém metal színtér egyik üde színfoltjaként számon tartott banda sajnálatosan rövid pályafutást élt meg. Az Angerseed énekese, Mányák Péter innen lehet ismerős egyeseknek, valamint a szintén debreceni Neochrome zenekarból.

Péter 2008-ban hozta létre az Angerseed névre hallgató formációt, mely számos tagcserét követően a következő felállásban működik jelenleg: Mányák Péter - ének, Nagy Viktor - gitár, Mészáros Márk - gitár, Dudás Attila - basszusgitár, Szenti Árpád - koncertdobos. A stílus természetesen death metal, ami az énekes korábbi munkásságát figyelembe véve oly nyilvánvaló, mint Tony Iommi és az SG esete.

A zenekar számos elismerést bezsebelt, hazai és külföldi fesztiválokon neves előadók társaságában adott koncerteket, továbbá az ő kezdeményezésük a Full Of Anger Underground Metal Fesztivál, mely már nyolcadik éve, hogy megrendezésre kerül. Több EP és egy nagylemez jelent meg eddig tőlük a szóban forgó legújabb anyaguk előtt, mely annak ellenére, hogy igen terebélyesre sikerült, szintén EP-nek titulálta a zenekar.

Az Angerseed saját elmondása szerint a mai világban eluralkodó demoralizáló eszmék, valamint ezek terjesztői ellen emel szót: céljuk, hogy a dalaikkal nem csak a hamis eszmékkel elvakított társadalmat ébresszék fel, hanem a rengeteg mocskot előidéző személyekben vagy intézményekben is szeretnék a világunk megmentéséhez szükséges magvakat elültetni. Az utóbbira sajnos nem sok esély van, szerintem.

Mielőtt hozzáfognék az elemezgetéshez, ízelítőnek annyit, hogy ha az anyag előbb került volna górcső alá és persze nem EP formátumban, simán belefért volna a szerkesztőségünk által összeállított 2019-es év legjobb magyar metallemezei közé. Ez persze csak az én szubjektív véleményem, nem oszt, nem szoroz.

Kezdésnek kapunk egy misztikus felvezető intrót (Intelligence Needs The Rough Oblivion), majd a klipesített The Clandestine Ones következik: Péter hangja karakterisztikus, nem megy le egészen a föld alá, marad a pincében, ahogy kell. A hangszeresek extrém, ám képzett, technikás játéka nem engedi unalomba fullasztani a dalt. A Forever Burning Hatred érkezik: a közel hét perces dal sötét hangulata átlendíti az anyagot egy nyomasztóbb szférába, ám a színvonal továbbra is egységesen magas.

A Based On A Vile Story esetében például amikor az ember már kezdi érezni, hogy a dal megkívánna egy váltást, akkor az ezredmásodpercre pontosan meg is érkezik, szóval a srácok odafigyeltek a részletekre, az egyszer biztos. A Created For Failure-ben ízes gitártémák keverednek a géppuskaként kalapáló dobolással. A Fragile Patterns egy kissé változatosabb, mint az előző szerzemények, de a közel nyolc és fél perces dal ezt meg is kívánja (érdekesség, hogy Péter magyarul is énekel a dalban, ami szerintem sokkal nagyobbat üt ebben a formában).

Aztán itt van még a Re-Born Against Them/Mmxix, mely szintén nem egy rövid tétel (hét perc). Az anyag hallgatása közben előbújt belőlem a kisördög és szándékosan próbáltam keresni valamilyen hasonlóságot, de nem igazán találtam, leszámítva egy icike-picike Entombed-ízt. Szóval az Angerseed nem holmi kópia-zenekar, hanem sikerült megteremteniük a saját, egyéni arculatukat, mellyel betonbiztos alapokon állnak a death metal-színtér talapzatán.

A "Forever Burning Hatred" EP 2019. november 30-án jelent meg a Metal Or Die Records gondozásában. Bivalyerős anyag, ajánlom figyelmetekbe.

9/10

49949746_2276146575731141_7599280821601566720_o.jpg

Fotó: Lukács Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3015393606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása