Rozsdagyár

CEREMONY - Retribution (2019)

2020. január 06. - chris576

resize_of_875780.jpg

A Ceremony egy holland blackened death metal formáció, melyet még 1989-ben hozott létre Peter Verhoef (ex-Phlebotomized) gitáros. Két demó, valamint egy EP rögzítése után jelent meg az első nagylemezük "Tyranny From Above "címmel 1993-ban, melyet a Vic Records 2006-ban újra kiadott.

1995-ben a zenekar a második nagylemezük felvételeire készül, ám annak már csak a demózási fázisig jut: a Ceremony feloszlik. Húsz évvel később az alapító gitáros úgy dönt, hogy újra aktivizálja a bandát, majd nekilátnak a második nagylemezük megírásának, illetve rögzítésének.

A "Retribution" című anyag 2019 márciusában egyszer már megjelent hivatalosan a Doc-Records égisze alatt, azonban a Vic Records újra piacra dobta 2019. december 9-én. A kiadás mögött megbúvó kavarás oka számomra ismeretlen, a lényeg, hogy az album elérhető és kész.

A Ceremony tagságát jelenleg a következő hangszeresek alkotják: Peter Verhoef - gitár, Micha Verboom - ének, Johan van der Sluijs - gitár, Bas Dubbelman - dobok, Zom Nius - basszusgitár. A formáció munkássága pedig hivatalosan a blackened death metal címkét kapta meg.

A tagok jól keverik a lapokat, ugyanis az album változatosság szempontjából eléggé korrekt lett; megtalálható rajta szinte mindenféle stílusjegy, mely jellemző a death metal műfajra: vannak egyszerű, de fifikás témák, technikásabb témázgatások, lassú, középtempós, valamint gyorsabb zúzdák is. Szóval egyáltalán nem egysíkú a lemez, továbbá azonnal hat, nem kell hetekig emésztgetni.

Már rögtön a nyitó és egyben címadó tétel rendkívül meggyőző: a fel-felbukkanó brutál riffelés, valamint a blackened death ízek elegye hatalmasat üt. A második Influential című nóta egyaránt tartalmaz hagyományos és atmoszferikus death metal elemeket is. Az In The Dark Time lassan, doomosan kezd, majd egy jóval durvább fokozatba kapcsol át a zenekar. Az Erilaz kezdő, súlyos, húzós riffje is király, vagy éppen az ezt követő Divinitory Rites doomos részei. 

A gitárszólókat viszont hiányolom a "Retribution" korongról; nem mondom, hogy nélkülük nem lett elég ütős a végeredmény, de azért elfért volna egy-két szóló az albumon. Nem nagyon tudok máshol belekötni a produktumba, nyilván vannak hiányosságai, de ezek csak egészen minimálisak.

Egyre több minőségi death metal lemez kerül mostanában a kezem ügyébe, a színtér jelenleg rendkívül erős szerintem. Jobbnál jobb anyagok látnak napvilágot; aki kételkedik benne, nyugodtan böngészgethet a magazinunk hasábjain megjelent lemezkritikáink között. A Ceremony is azon zenekarok egyike, akik a stílusirányzatot életben tartják, hálás köszönet nekik ezért.

Nem is szaporítom tovább a szót, a lényeg, hogy a Ceremony nyolctételes, negyvenhat perc játékidejű "Retribution" című második sorlemeze, ha nem is a death metal műfaj egyik megkerülhetetlen mesterműve, de azért minőségi, korrekt anyag lett.

8,5/10

73482719_2542508062492697_8118778354666045440_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2615395696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása