Rozsdagyár

BLACK SWAN - Shake The World (2020)

2020. február 23. - chris576

84263038_675575146350927_2883828904403927040_o.jpg

Manapság olyannyira elszaporodott a szupergroupok száma a rockszíntéren, hogy én már azon sem lepődnék meg, ha ezekből a csapatokból is újabb szupergroupok jönnének létre. A Black Swan is egy közülük, egy friss formáció, amelyben egykori, illetve jelenlegi Mr. Big-, Dokken-, Winger- és Survivor-tagok egyesítették erőiket.

Ezek az örömzenélések általában egész jól szoktak elsülni, de többnyire nem korszakalkotó remekművekként kerülnek be a rockzene történelemkönyvébe. De nem is arra hivatottak, hisz a felhőtlen örömzenélés mögött nem feltétlenül rejtőznek világmegváltó koncepcionális törekvések. A Black Swan mindenesetre megrezegteti azt a bizonyos lécet.

Első nekifutásra még nem igazán akart megnyílni számomra az anyag, aztán jött a következő alkalom, amikor már sikerült közös nevezőre jutnunk, és ez még enyhe kifejezés, szó szerint letaglózott a korong. A közel egyórás nagylemez egyáltalán nem tűnik hosszúnak, pedig a legtöbbször pont ebbe szoktam belekötni. Mindegyik dalnak megvan a maga szépsége, itt nincsenek afféle B-kategóriás darabok.

A szebb időket is megélt hard rock/heavy metal vonal kezd ismét erőre kapni, és ezt többek között a Black Swan debütalbuma is maximálisan alátámasztja. Széles vigyorral az arcomon és nagyokat léggitározva töltöttem az időt, miközben bömbölt a fülembe a korong. A legjobban a gitártémák varázsoltak el, Reb Beach rendesen odatette magát.

A Scorpions zenekar szelleme teljes mértékben áthatja a lemez egészét, legalábbis nekem folyton ez volt az érzésem, miközben hallgattam az anyagot. Az énekes, Robin McAuley hangja is hasonlít Klaus Meine stílusához, továbbá a daloknak is van egyfajta skorpiós éle. A címadó Shake The World óriásit robban azzal a gyilkos riffel és az erőteljes dobtémával az elején, de a folytatás sem gyenge: ez a középtempós energiabomba rendesen felrázza a hallgatót.

A Big Disaster zakatolós riffje, bár egyáltalán nem ismeretlen a legtöbb rockrajongó számára, hiszen ezt a témát vagy ezren eljátszották már, mégis megunhatatlan. A Johnny Came Marching kegyetlenül húzós, istenkirály riffje egyszerűen lehengerlő, a refrén pedig szintén nagyon fogós. Az Immortal Souls is refrénben erős, felhőtlen, vidám, megadallamos szerzemény. A Make It There lazább, nyugisabb, visszafogottabb darab.

A She's On To Us már keményebb húrokat penget, egy király, melodikus refrénnel megkoronázva. Meg kell még említsem a Long Road To Nowhere című dalt, mely az album egyik ékköve, továbbá itt van még a gyönyörű és könnyfakasztó Sacred Place, mely szó szerint egy kitörölhetetlen, monumentális tétel.

A Black Swan bemutatkozó "Shake The World" című nagylemeze 2020. február 14-én jelent meg a Frontiers Records gondozásában. Ez a korong is felsorakozott az év legjobbjai közé. A dallamos hard rock/heavy metal kedvelőinek egész egyszerűen kihagyhatatlan.

10/10

76710862_612819792626463_8374803867736473600_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8515486814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása