Rozsdagyár

CADAVERES - Ezzel még tartozom EP (2020)

2020. május 28. - chris576

resize_of_91940797_3324685234226645_5621027848660713472_n.jpg

Régóta figyelemmel kísérem a székesfehérvári Cadaveres (De Tortugas) pályafutását (mondhatni a kezdetektől), de bevallom őszintén, hogy körülbelül a névrövidítés tájékán megcsappant az érdeklődésem a banda iránt (tulajdonképpen nem szimplán csak névváltoztatás történt, hanem a Cadaveres már egy vadiúj zenekarként könyvelhető el, mely az egykori Cadaveres De Tortugas romjain alakult).

Ez inkább a túlkínálatnak volt betudható, nem kimondottan minőségromlási szempontok munkálkodtak a háttérben. Manapság már szinte lehetetlen követni az eseményeket, főleg amióta a streaming-szolgáltatók is ezrével zúdítják ránk a nehézfémet. Tavaly láttam élőben a Cadaverest és akkor vettem a lapot, hogy ez még mindig nagyon ott van, érdemes lesz ismét odafigyelnem rájuk.

Most pedig ezzel a rap/metal anyaggal keltették fel az érdeklődésemet, annak ellenére, hogy ritkán hallgatok ilyen jellegű zenéket. A rap önmagában egyáltalán nem játszik nálam, de rockzenével vegyítve kimondottan nyerő párosnak számít (mármint bizonyos esetekben). A Cadaveres sok mindenen ment keresztül az 1993-as megalakulásuk óta: tagcserék, tragédia, iránymódosítás, névváltoztatás. Az utóbbi nyilván azért történt, mert az eredeti felállásból már csak Körmöczi Péter (Körmi) erősíti a zenekar sorait.

Körmi elkötelezettsége a metalzene iránt éppen olyan erős, mint mondjuk Farkas Zotyáé (Ektomorf), mindketten elég régóta tépik már a húrokat, sosem adják fel, ha kell, akkor másokkal, de menetelnek tovább a nehézségekkel, kihívásokkal, ám izgalmakkal és örömökkel kikövezett úton.

Az új Cadaveres EP a streetROYAL zenekar közreműködésével készült, de rajtuk kívül még számos vendégszereplő is hozzájárult az anyaghoz: Bogyó (Beerzebub), Riddler, Budavári Zoltán (Don Gatto), Besnyő Gabriella (Nova Prospect) és Lucsányi Milán (Omega Diatribe). A végeredmény nagyon ütős lett, a zene, a szöveg és az előadásmód tekintetében egyaránt. A dalszövegek nem azok a keménykedő gengszter rap-félék, hanem főleg társadalomkritikusak: a zene kőkemény. A címadó Ezzel még tartozom akusztikus verziója zárja az EP-t, mely eléggé kilóg a többi szerzemény közül, ám magasan ez a legjobb, a legkiemelkedőbb (érdekes, hogy mennyire megváltozik a dal egész karaktere ebben a köntösben).

A zenészeket inspiráló bandák hatása több ízben is felüti a fejét az EP-n (például a Rage Against The Machine), de személy szerint nekem nincs ezzel semmi bajom. A dalok bivalyerősek, élőben pedig valószínűleg még inkább hatványozódik majd ez az ütőerő, feltéve persze, ha sor kerül majd ilyesmire. Fogalmam sincs róla, hogy tervezik-e vagy sem, esetleg további stúdiófelvételeket ezen a vonalon, mindenesetre nagyon jól áll nekik, remélhetőleg lesz valamilyen folytatása a dolognak.

Az öt plusz egy számos "Ezzel még tartozom" című  EP 2020. április 22-én jelent meg a Metal.hu/Mindenkirepper Records gondozásában. Hiánypótló anyag a hazai színtéren.

10/10

cadaveres_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1415727446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása