Rozsdagyár

3000AD - The Void (2020)

2020. augusztus 05. - Mr.Zoom

a2311259205_10.jpg

Elvileg az adná az apropót az új-zélandi, egészen pontosan christchurchi trió debütáló nagylemezének elemzéséhez, hogy hamarosan hazánkban üdvözölhetjük őket, azonban az ismert okok miatt a székesfehérvári Nyolcas Műhelybe tervezett Metal Meeting elmarad. Illetve, ha a srácok oldalához igazodunk, akkor eltolódik 2021 májusára, amikor is Békéscsabán kerül megrendezésre a pótlás. Ha mindez így zavarosan hangzik, akkor még rátennék egy lapáttal, hiszen - az ismert okok ellenére -  a Necronomicon/3000AD turné annak rendje módja szerint megrendezésre kerül, például Pozsonyban is él még a buli, majd Ruttkán, Kolozsváron, és Kisinyovban sincs lefújva, csak nálunk. Érdekes.

Mindezeknek persze szigorúan mérve semmi köze az album megítéléséhez, ezért foglalkozzunk mi most ezzel. Hiszen az anyag jó! Sőt, meglepően jó. Ugyan modern thrash metal címkével dobták piacra az elkövetők, inkább az oldschool arcoknak ajánlott a vele való megismerkedés. Nem szívesen megyek szembe magával a zenekarral, - hiszen ők nyilván jobban tudják -  én magam ebben a zenében a világon semmi modern elemet nem találok.

Inkább pont az ellenkezőjét látom: ez nagyjából a kilencvenes évek elejéről származó, elsőrangú, Anthrax/D.R.I./Exodus keverék, mely egyértelműen a crossover irányába húz. Más megfogalmazásban: punkos/hardcore hangulatú, kiabálós nóták elegye, melyeket a régi vágású, éltesebb arcok előszeretettel vesznek elő egy-egy hétvégi autózás vagy műhelyben való szerelgetés alkalmával.

Fel is csillant a szemem az első nóta hallatán (bár már az intró is sokat sejtetett), hiszen a Cells mindent magába foglal, amitől megkedveltem a műfajt: életerős vokálok, húzós gitárszólamok, lendülettel megsorozott dobtémák, csupa-csupa fülnek kellemes momentum. Szerencsére a lemezidő előrehaladtával sem csökkent ezek száma, sőt, egyre-másra másznak elő a jobbnál-jobb tételek, a 42 perc fölötti bemutatkozás úgy megy el, mint egy kellemes negyedóra.

Nem szabad túl nagy hókuszpókuszra számítani, és akkor nagyon jó lesz! Ennyi a használati utasításom. Nem ez a lemez fogja elhomályosítani a Metallicát vagy a Megadeth/Testament/Slayer trió bármelyikének alapvetéseit, hiszen ahhoz elsősorban egy lényegesen jobb dobos kellene. Ezen a téren volt egy kis hiányérzetem, mert amit játszik ez a srác, az teljesen rendben van, csak egyéni ízlésem szerint jóval sűrűbbre vettem volna az alapokat, és néha egy-egy meglepő (Lombardo/Bostaph féle) felütés hiányzott nekem.

Ha a kedves olvasó/hallgató már úgy ül le az anyag mellé, hogy mindezeket figyelembe veszi, akkor nagyszerű zenei élményben lehet része, feltéve ha szereti az említett érát és zenekarokat. További pozitívum a kimagaslóan szép prozódia, ami a thrash bandáknak általában nem erőssége. Itt tisztán és érthetően hallatszik minden, persze az is igaz, hogy a hörgések és áriázások nélküli énekben ez könnyebben megvalósítható.

Még egyetlen szőrözés, ami az összhangzásra vonatkozik: szerintem elég kásás a végeredmény. Ez nem mindig zavaró, néhány számban feltevésem szerint az urak szándékosan koszolják a futamokat, talán ezt nem kellett volna. De mindezeket el kell felejteni, hiszen óriási hangulata van a szerzeményeknek, úgyhogy egy Necronomicon/3000AD buli - főleg ha a hangosítás is a helyzet magaslatán van - egészen pazar élmény lehet.

Nincs túlzás abban, arra született ez a zene, hogy kis füstös klubokban a jelenlévő, maroknyinál éppen valamivel nagyobb létszámú közönség modorosan bólogató tagjaiból kihozza az állatot. Igazi underground crossover thrash őrület, csak reménykedni tudok abban, hogy lesz még folytatása az új-zélandiak bemutatkozásának, mivel a szóban forgó kiadvány több, mint figyelemre méltó. Mikor is lesz az a csendes, üldögélős teadélután Békéscsabán? Május elsején? Érdemes megjegyezni.

8/10

3000ad03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9916105264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása