Rozsdagyár

CADAVER - Edder & Bile (2020)

2020. november 29. - chris576

120297783_3710329818986529_884216285828022013_o.jpg

Eleinte nagyon nem akarta belopni magát a szívembe a norvég death metal banda, a Cadaver új nagylemeze, de aztán a sokadik nekifutás alkalmával sikerült barátságot kötnünk. Nyilván rengeteg zavaró tényező befolyásolhatja az embert, ami miatt nehezebben tud koncentrálni egy-egy adott korongra, valószínű, hogy jelen esetben is elvonhatta valami a figyelmem.

A bandát még 1988-ban hozta létre Anders Odden (Neddo) gitáros/basszer/énekes és Ole Bjerbebakke dobos. A csapat időközben több alkalommal is abbahagyta már a ténykedést, majd később ismét újrakezdték. 2014-ben a Neddo által már sokadszorra újraaktivizált Cadaver Dirk Verbeuren (Megadeth) dobossal egészült ki.

Leginkább a sok leállásnak köszönhető az, hogy a banda 2020. november 27-én a Nuclear Blast kiadó gondozásában megjelent "Edder & Bile" című lemeze még csak a negyedik a sorban. Számos tagcsere is lezajlott már a zenekarban, Neddo az egyetlen, aki az elejétől fogva itt van, igazából mindig is ő volt a csapat motorja.

Az album a Morgue Ritual című dallal nyit, mely hol darálós tempójú, hol pedig amolyan speedes témákkal operál. Nem rossz, de nem is kiemelkedő (a gitárszólót kivéve). Másodikként érkezik a Circle Of Morbidity, melyben Neddo mellett a Possessed énekese, Jeff Becerra felel az énektémákért. A Kam Lee (Massacre) vendégszereplésével ékeskedő Feed The Pigs is többnyire gyors tempójú, de vannak benne középtempós részek is. Ezt a dalt sem érzem túlságosan erősnek egyébként. A Final Fight a gyilkos gitártémákban jeleskedik.

A Deathmachine nem villant igazán nagyokat, a Reborn viszont már valamivel jobb, a The Pestilence pedig közel hibátlan. Tulajdonképpen a címadó sem marad le tőle, ebben is sorjáznak a jobbnál jobb témák. Aztán az utolsó két szerzemény is tartja ezt a szintet, a doomos zárótétel, a Let Me Burn egyenesen a legjobb mind közül. 

Hangszeres játék tekintetében a legjobban Dirk Verbeuren vadállat dobolása nyerte el a tetszésemet, de a Neddo által feljátszott részekre sincs panasz. A stúdiómunkálatok is rendben vannak, jól megdörren az anyag; ami pedig a dalokat illeti, az album második felét érzem valamivel erősebbnek. Az "Edder & Bile" egyébként nem lett valami hosszú (harmincegy és fél perces), de jól van ez így, velős, tömény cucc, nincs telepakolva tölteléknótákkal.

Érdemes volt többször végigrágnom magam az albumon, mert végül egész jól megbarátkoztam vele. Erős anyag, bár kiemelkedőnek azért nem mondanám. Arról pedig halvány gőzöm sincs, mekkora rajongótábora lehet a zenekarnak, mindenesetre ezzel a koronggal nem hinném, hogy veszítenének belőle.

8,5/10

cadaver2020a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5616306602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása