Rozsdagyár

YOTH IRIA - As The Flame Withers (2021)

2021. január 29. - chris576

a4014974781_10-820x820.jpg

Számomra a metalszíntér legígéretesebb szegmense jelenleg kétségkívül a black metal: az egyik abszolút rétegzeneként számon tartott stílusirányzat sokszínűsége elképesztő méreteket ölt manapság. A metal alstílusai közül hirtelen egyet sem tudnék most megnevezni a black metalon kívül, amely ennyire produktív lenne sokoldalúság tekintetében.

Érdekes, hogy az elmúlt egy-két év során a kezem ügyébe került black metal anyagok között a stílusbesoroláson kívül szinte semmilyen átfedés nem volt fellelhető. Vagy ilyen mértében kiaknázatlan még ez a műfaj vagy egész egyszerűen ennyire kreatív és ambiciózus. Mindemellett persze az is sokat nyomhat a latban, hogy a fémzene egyéb területéről is jócskán merítenek, ám mindezt olyan ügyesen olvasztják bele a feketefémbe, hogy az alig észrevehető és ezáltal nem viszi el egy afféle hibrid irányba az egész produkciót.

A dallamok, érzelmek térnyerése is rendkívül domináns tényező a black metal esetében: az alapvetően vad és a konzervatív rockzenerajongók számára kissé taszító stílusirányzat (ez leginkább a külsőségek, az évtizedekkel ezelőtti ominózus norvégiai botránysorozat, valamint egyes bandák sátánista irányultsága miatt van így)  a látszat ellenére igenis az egyik legtüzesebb, valódi érzelmekkel átitatott ága a rockzenének.

A görög Yoth Iria egy viszonylag friss formáció, melyet két ex-Rotting Christ-zenész (Jim Mutilator - basszusgitár, The Magus - ének) hozott össze 2019-ben. A szóban forgó debütalbumot egy EP és egy megosztott kiadvány előzte meg tavaly. Hogy őszinte legyek, amikor már másodjára pörgettem végig az "As The Flame Withers" című új korongot, akkor bizony elgondolkodtam azon, vajon miért is osztottam ki annyi tízest a tavalyi évben a black metal korongokra. Simán elképzelhető, hogy a pillanat hevében túlpontozhattam egyes lemezeket...mondom ezt azért, mert a Yoth Iria szinte az összeset maga mögé parancsolja ezzel az anyaggal.

A nyolc szerzeményt magában foglaló háromnegyed órás album az egyik legjobb bemutatkozás, melyet eddigi életem során volt szerencsém hallani. Igaz, kipróbált zenészekről van szó, de ez önmagában még nem garancia a minőségre. A lemezanyag sajnos nem veszteségmentes formátumban került hozzám, de még így is nagyon megdörrent, panaszra tehát semmi ok. A szerzemények pedig egytől-egyig kiválóak: a hangszeres részek a dalstruktúrákhoz igazodva elképesztő változatossággal váltogatják egymást, az ének pedig a black metal vokál-eszköztárának egy barátságosabb regiszterében mozog.

Elsősorban a dallamok fontosságára szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét: a korong abszolút a melodikusság jegyében fogant, a sokszínűsége és a könnyen emészthető jellege mellett ez az egyik legfontosabb tényező. Az album tematikája pedig a romantika és a sátánizmus, pontosabban ezek vegyítése. Sötét és misztikus az összkép, de egyáltalán nem borús, lehangoló.

A heavy metalt kedvelők is örömüket lelhetik amúgy a korongban, nagyrészt ugyanis erre a vonalra épülnek rá a black metal-panelek. Mindegyik dal kiváló, nem is tudok kiemelni egyet sem közülük. Nagyívű, epikus, amolyan heavy/black metal album lett az "As The Flame Withers", mely 2021. január 25-én jelent meg a Pagan Records gondozásában. Szenvedélyes, tüzes és tekintélyt parancsoló produktum.

10/10

yoth_iria.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9616408666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása