Rozsdagyár

GHOST IRIS - Comatose (2021)

2021. május 07. - Bodzilla

634395.jpg

"Comatose" címmel május 7.-én jelenik meg a dán modern metal csapat, a Ghost Iris új albuma. A 2012-ben alakult zenekarnak sorrendben ez a negyedik lemeze. Bevallom, én ennek ellenére most találkoztam először a bandával és kellemes meglepetést okoztak.

Mióta a djent stílus megjelent a metal világában, tucatszám kezdték el használni a zenekarok a modernebb, mélyebb hangzás érdekében. Ez egy idő után azt is eredményezte, hogy kezdtek egymás kópiáinak tűnni ezek a csapatok. A Ghost Iris is a djent hangzásvilágára épít, de sikerül valami pluszt is hozzátenniük. A megoldás kulcsa talán abban rejlik, hogy míg ezen együttesek többsége túlmatekozza a dalok szerkezetét, Iris-ék  egyszerűbben, fogósabban építik fel dalaikat.

Ez nem vesz el a dalok súlyosságából. A rövid intró után érkező Desert Dread kezdőriffje máris leszakítja az ember arcát. Ám mielőtt teljesen szétroncsolná, gyógyírként érkezik a dallamos refrén, és ez az, ami tovább növeli a szimpátiámat a zenekar irányába. A dalban vendégként Mark Hunter (Chimaira) is felbukkan.

Többnyire az a bajom a hasonszőrű zenekarokkal, hogy annyira masszívan tolják a djent témákat a hörgéssel, a screammel, hogy három-négy dal után egysíkúvá és unalmassá válnak. A Ghost Iris nem ragad le a masszív zúzdánál, Daniel Leszkowicz gitáros remek érzékkel szúr be olykor egy-két grunge-osabb vagy amerikai rockbandákat idéző témát. A hörgős verzéket dallamos refrének váltják, ezáltal sokadik hallgatásra sem lesz unalmas az anyag.

Tetszenek a dalokon belüli stílusváltások, ahogy a súlyosságból, mint a mélyből, kiemelnek a fogós, dallamos énektémák, amelyekhez kiváló alap Jesper Gün, több oktávot átölelő hangja. Nagyjából ez a váltakozás a koncepciója az összes nótának. Ezalól a Paper Tiger és az Ebb/Flow a kivétel. Az utóbbiban végig tiszta énekdallamokat hallunk, az előzőben pedig végig hörgést, már-már death metalba hajló gitártémákkal.

Nicklas Thomsen basszusjátéka tovább mélyíti a súlyos témákat, Sebastian Linet dobos pedig remek groove-okat pakol a dalok alá, de ő sem ragad le a stíluskorlátoknál. Ha kell, duplázóval kíséri a death metalosabb témákat, mint a már említett Paper Tigerben vagy blastbeatel a Power Schismben.

Mind dinamikájában, mind megszólalásában energikus, modern metal albumot rakott le az asztalra a csapat. Aki szereti a súlyos, ám dallamos zenét, annak tökéletes választás lehet a Ghost Iris.

8/10

591605.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2016517938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása