Rozsdagyár

3RD SECRET - 3rd Secret (2022)

2022. május 06. - chris576

278467235_113618354648787_315563083737845309_n.jpg

Bombaként robbant a hír, miszerint Matt Cameron dobos (Pearl Jam/Soundgarden), Krist Novoselic, a Nirvana egykori basszusgitárosa, valamint Kim Thayil gitáros (Soundgarden) közös zenélésbe fogott 3rd Secret néven, a debütáló albumuk pedig azonos címmel április 9-én jelent meg szerzői kiadásban.

Mivel ők a grunge nagyágyúi, az ember valami hasonló anyagot vár tőlük, mint amelyet az anyazenekarok keretein belül leszállítottak egykor. Ezt félig-meddig meg is adják, viszont az album fő csapásirányát Krist Novoselic zenekara, a Giants In The Trees stílusa szolgáltatja. Krist mellett Jillian Raye énekesnő (aki szintén a Giants tagja) a fő dalszerző, ennek fényében már nem is annyira meglepő a dolog. De itt van még Bubba Dupree, a Void gitárosa, illetve Jennifer Johnson énekesnő is (szintén Giants-tag). 

A keményebb hangvételű, riffcentrikus, grunge-os szerzeményeket a Novoselic/Thayil/Cameron hármasnak köszönhetjük többek között, az album alteros nótáit pedig Krist és Jillian hozzák. Ezekből van több, ezt pedig valószínűleg többen is nehezményezik, mert a legendás nevektől fajsúlyosabb muzsikát várnak.

Egyébként teljesen rendben vannak az akusztikus hangszerelésű, alteros dalok, csak éppen nem ezt kellett volna előtérbe helyezni, hanem a grunge-os oldalt. Több olyan is elfért volna a korongon, mint az őserejű riffel nyomuló, húzós, vérbeli grunge darab, az I Choose Me. Óriási benne a gitárszóló, a dob és a basszus pedig húz, mint az atom.

A Lies Fade Away egy Cameron/Jillian-nóta és ebben is felizzanak az erősítők: ismét a grunge felségvizein horgonyoznak le. A hipnotikus atmoszférájú dal egész egyszerűen telitalálat. A Diamond In The Cold is a gitárcentrikusabb darabok között helyezkedik el, de ebben már nem érzem annyira azt a fajta mágiát, mint a fentebb megemlített számokban. Ettől függetlenül ez sem egy rossz nóta.

A Somewhere In Time az utolsó keményebb, grunge-os hangvételű szerzemény, most pedig jöjjön néhány gondolat a lemez másik feléről. Ezeknél az akusztikus daloknál néha beugrik a Led Zeppelin neve, de sokkal inkább az alternatív rock világa sejlik fel. Több grunge zenekar is alkalmaz(ott) egyébként alteros témákat, szóval nincs ebben semmi meglepő.

A 3rd Secret lemezén is jól megfér egymás mellett a két világ, csak éppen az arányokkal akad némi probléma. Az énekesnők tökéletesen beleillenek a képbe, esküszöm, többszöri hallgatás után már el sem tudtam volna jobb hangot képzelni ezekhez a dalokhoz. A grunge ikonok is hozzák a tőlük elvárt/megszokott formát, az anyag hangzása is frankó.

Ez egy tökéletes lemez lehetett volna, ha egy kissé a háttérbe szorítják az alteros dolgokat. Mekkora dal már az I Choose Me! Talán majd legközelebb jobban ráfekszenek az ilyen jellegű nótákra. Ha egyáltalán lesz legközelebb. Meglátjuk.

7,5/10278389898_113617414648881_8680872101876582710_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4317824809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása