Rozsdagyár

WARDRUNA - Nyáresti kalandra hívott a rúnák őrzője

WARDRUNA, KALANDRA - 2022.07.06. Barba Negra, Budapest

2022. július 08. - Béj

cim.JPG

Mint azt mindannyian a saját bőrünkön érezhettük, ez e fránya pandémiás helyzet komoly érvágást jelentett mind a fellépő bandáknak, mind pedig az élőzenére szomjazó közönség számára. Szerencsére ez a nyár bővelkedik nevesebbnél nevesebb külföldi és hazai zenekarok koncertjeiben. Olyannyira, hogy szinte lehetetlen választani a színes felhozatalból. De egy biztosnak tűnt: a másfél évvel ezelőtt bejelentett Wardruna Nordic Night Open Air Tour budapesti állomásán őket mindenképpen látnom kell élőben, a Barba Negrában.

Fél hét után érkeztünk a helyszínre, amely akkorra már szinte telt házat mutatott. Meglepő, hogy a skandináv mitológiának hazánkban is mennyi rajongója van. Bár véleményem szerint napjainkra már divattá nőtte ki magát ez a kultusz, mégis hiszem, hogy sokan őszintén azonosulnak az ősi germán-pogány hitvilággal. Csalódások korát éljük, így ésszerűnek tűnik egy hagyományos, archaikus hit-, eszme,- és erkölcsrendszerhez visszatérni, s ott lelni kapaszkodót az életben.

kalandra2.JPG

Sajnos a Lindy-Fay Hella & Dei Farne projektről lemaradtunk, mivel kétféle menetrend is megjelent az esemény oldalán, egyébként is megcsúsztunk kicsit az idő tekintetében. De nem maradtunk le a Kalandra nevű skandináv indie/ambient, pop/rock (nem is tudom, mi lenne a helyes skatulya) formációról. Pár nappal ezelőtt rákerestem a munkásságukra és első hallásra beleszerettem ebbe a muzsikába. Néhány névtől eltekintve nem igazán kedvelem a női előadókat, de Katrine Stenbekk tiszta, kifejező, érzelmekkel telített éneke rögtön a szívemig ért.

kalandra.JPG

Nem is csalódtam ebben a 40 perces előadásban. Egy pillanatig nem unatkoztam, mint ahogyan a teljes nézőteret ellepő közönség sem. A zene, az énekhang az égig emelt minket és tökéletes alapozásnak bizonyult az est főzenekara, a Wardruna érkezésére.

vardruna1.JPG

A közel húszéves norvég zenei társulást Bergenben Einar „Kvitrafn” Selvik, Lindy-Fay Hella és Gaahl hívta életre 2003-ban. 2015 óta Gaahl nélkül vitorlázik tovább a hajójuk. Ha máshonnan nem is ismerős ez a formáció, de a Vikings-ből biztosan, hiszen a filmsorozat több zenei tétele is a Wardruna nagyszerűségét hirdeti. A neofolk/ambient projekt fő zeneszerzője Einar Selvik, de a koncerteken a banda általában négy-öt kiváló zenésszel lép a színpadra.

Nem is lehetne másként átadni azt a varázslatos csodát, ami a különleges, autentikus skandináv hangszerek megszólaltatásával visz el egy fantasztikus spirituális világba. Ezen a koncerten is megszólalt, a bukkehorn, a tagelharpa, a kravik lyre, a moraharpa és a személyes kedvencem, a kissé ijesztő, iszonyatos erőt sugárzó lur (ha hozzám hasonlóan tudatlanságban leledzetek ti is, nyugodtan keressetek rá ezekre a népi hangszerekre).

vardruna_3.JPG

A másfél órás időutazás ugyan még a lenyugvó nap fényében kezdődött, de a felcsendülő Kvitravn dallamára a fehér holló szárnyain repültünk a skandináv erdők, a norvég fjordok felett. Egyre magasabbra vagy mélyebbre vitt az utunk. Ezt igazából nem tudom eldönteni, mert hol azt éreztem, hogy a lelkem kikívánkozik a testemből, hol azt, hogy a szívem szakad meg. De úgy hiszem, ezzel egyáltalán nem voltam egyedül a tömegben.  

vardruna_2.JPG

A csillagos égbolt alatt sorra jöttek az olyan dalok, mint a Lyfjaberg, a Tyr vagy a Gra. Szinte az összes slágert interpretálták nekünk, bár nem tudnék egyetlen olyan tételt sem említeni a megjelent öt albumukról, melynek ne lett volna helye a koncerten. A skandináv népzenei elemek segítségével az ősi, norvég pogány- és rúnakultuszba nyerhettünk bepillantást ezen a mágikus estén.

A természet szeretetét és az irányába való alázatot tökéletesen sikerült átadniuk számunkra. Mire a nap lement, a színpadi fények-árnyak játéka tűpontosan egészítette ki a zenei mondanivalót. A hangosítás is kiváló volt, és a pszichedelikus folk-metal témájához igazodva abszolút nem volt harsogó. Selvikék a koncert végére hagyták a mindenki által imádott Helvegent és ráadásként megkaptuk az egyszemélyes Voluspa előadását is.

Nagyon-nagyon régen voltam olyan koncerten, mely ennyire magával ragadott és talán ez az első olyan esemény, melynek évekig lesz lenyomata a lelkemben. Aki szeretett volna itt lenni, ám mégsem tette tiszteletét, az sajnálhatja. 

Program:

1. Kvitravn

2. Skugge

3. Solringen

4. Bjarkan

5. Heimta Cs

6. Lyfjaberg

7. Tyr

8. Egy

9. UruR

10. Grá

11. Rotlaust tre esett

12. Fehu

13. Odal

14. Helvegen

Ráadás:

15. Voluspá (Skaldic verzió)

vardruna4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3017877377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása