Rozsdagyár

CONJURER - Páthos (2022)

2022. augusztus 28. - chris576

301390774_615574040244658_7991659355282848172_n.jpg

Átkozottul nehéz bekategorizálni a 2014-ben elstartolt egyesült királyságbeli Conjurer (Dan Nightingale - gitár, ének, Brady Deeprose - gitár, ének, Conor Marshall - basszusgitár, Noah See - dobok) nevű formációt. A hivatalos források szerint doom/sludge/post-metalt játszanak, én leegyszerűsíteném mindezt simán csak extrém metalra, mert túl sok az összetevő, de a lényeg, hogy kicseszett súlyos és sötét muzsika.

Zord akkordok kiszögeléseibe kapaszkodó szomorkás melódiák szövik át az angol banda második nagylemezének szerzeményeit, mely július 1-jén a Nuclear Blast gondozásában látta meg a napvilágot "Páthos" címmel.

Fájdalmasan szép muzsika ez, a húsba maró fémzene romantikus ábrázolása, perzselő szenvedéllyel lefogott akkordok, kíméletlenül odaütött dobtémák, mennydörgő basszus, leplezetlen őszinteséggel a mikrofonba üvöltött dalszövegek. 

Érzelmektől fűtött akusztikus betét vezeti fel a nyitó In Dwells címmel ellátott tételt, mely téma- és tempóváltásokban gazdag, éjsötét hangulati elemekkel ölelkező nehézfémbe csap át. Sejtelmes, szinte már hátborzongató témákkal operál a Rot eleje, majd falakat rengető súlyozás veszi kezdetét (úgy érzem, mindezek után érdemes lenne újragondolni a keménység fogalmát a zenében).

Az All You Will Remember című dalban már becsatlakozik a tiszta ének is a hörgés/üvöltés mellé, melyben csodaszép melódiák kúsznak az irgalmat nem ismerő metalzene falai közé. Picike pihenőt engedélyez a Basilisk elején elhangzó nyugodalmas dallamfoszlány, de a szépség hirtelen elillan, és újra előtör a mindent elsöprő fémszörnyeteg.

A Those Years, Condemned is lágyabb húrokkal kezd, mindez természetesen újból afféle földrengésszerű extremitásba torkollik. Persze ez a dal sem nélkülözi az ellenállhatatlan melódiákat, melyek szinte minden zord témát megkísérelnek befogadhatóbbá varázsolni. Érkezik egy rövidebb zúzda a Suffer Alone képében, majd egy vérbeli doom riffel szegélyezett darab (In Your Wake) után a Cracks In The Pyre című szám zárja a lemezt.

Ez, a könnyűzene korlátait átszaggató, drámai ecsetvonásokkal megfestett hangkollázs még hosszú ideig hűséges társamként szolgál majd, ehhez kétség nem férhet, méltó folytatása a 2018-as "Mire" című albumuknak. Így kell 2022-ben metalt játszani: vigyázat, év lemeze gyanús!

10/10

conjurer2022c.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr717918317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása