Rozsdagyár

DEPLETED URANIUM - Origins (2022)

2022. október 23. - Dazoll

depleted_uranium_origins_cover_art.jpg

A tömör zene tömör kritikát kíván. Nem fogok elmélyülni nagyon a részletekben, egyfelől mert nincs miben elmélyülni, másrészt ezen iromány végigolvasása több időt vesz igénybe, mint maga a lemez végighallgatása. Nem is akarok felesleges szócséplésbe kezdeni, úgyhogy lássuk, miről is van szó dióhéjban.

A kanadai Depleted Uranium legénységét Andrew Murray (gitár), Nick Misasi (dobok), Babak Kazamzadeh (ének) és Corey Stinson (basszus) alkotják. A több mint tíz éve együtt zenélő brigádról nem sok infót lehetett fellelni, de az biztos, hogy 2018-ban megjelent a debütalbum "Depleted Uranium" címmel. A soron következő nagylemez az "Origins", mely egy korai élő anyagokból álló előzményalbum (jelentsen ez bármit is). A dalokat egy húzásra vették fel élőben a stúdióban, ami azért meg is látszik rajta.

Az "Origins" gyors, agresszív, tömör és rövid korong. A Percentages című bónusznótával együtt is tíz tétel sorakozik a kiadványon és a játékidő a huszonegy percet karcolja. A Depleted Uranium lényegében egy grind csapat, akik próbálják kitolni a határaikat, néhol már az extrém metal jelző jobban is illik a produkcióra. Milyen jó, hogy ezt teszik és próbálják szerteágazóbbá tenni a stílust, mert egyedül ez értékelhető benne.

A Small Odds, Open Wound Diaries, Alpha Particles dalokból egyértelműen látszik, hogy a hangszeres fronton technikás, precíz a csapat és hogy mennyivel több rejlik bennük az egyszerű „szétverek mindent” mentalitású daloknál. Csak kár, hogy ez haloványan van jelen. Valamint még kiemelném a The Tear And The Flood nóta elejét, többször rá kellett lesnem a lejátszómra, hogy ez még ugyanaz az album, mert annyira üdítően hat (persze utána jön a megszokott kalapálás).

A lemez további része meg az egy kaptafára készült, elcsépelt, fárasztó őrjöngés. Ezen nem segít az énekes acsarkodása sem, a lemez felére már elviselhetetlenné válik (szóval úgy körülbelül tíz perc alatt!). Értem én, hogy a grindcore muzsikában nem szokás több oktávokat kiénekelni, na de azért mindennek van egy határa.

Grind anyag lévén a szerzemények általánosságban egy-két perc körül mozognak. Kivételt képez ez alól a már említett Percentages bónusznóta, mely majdnem ötpercesre sikeredett. Ezek szerint komolyabb dalfelépítésekben is tudna gondolkozni a csapat, de lehet, ez is olyan, hogy én látok beléjük olyat, ami nincs is.

Mivel a nóták feljátszására nem sok időt fordítottak, ez meg is látszik a végeredményen, a hangzás gyenge még szép szóval is. A borítóról meg inkább ne is beszéljünk, egyenesen förtelmes. Az "Origins" január 28-án jelent meg szerzői kiadásban.

4/10

band_photo_e.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8317960342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása