Rozsdagyár

INGESTED - Ashes Lie Still (2022)

2022. december 31. - Dazoll

ingested-als-cv-3k.jpg

Az utóbbi időszakban az Ingested zenekar nem vesztegeti az időt, szinte évente jelentkeznek egy új lemezzel. Ez a gyakoriság egyáltalán nem megy a minőség rovására, sőt épp ellenkezőleg, csak úgy ontják magukból a remek anyagokat. Ez most sincs másképp, ugyanakkor az "Ashes Lie Still" korongot személyes traumák is övezik.

A brit alakulat 2006 óta tevékenykedik a színtéren. Ez idő alatt hét nagylemez van a hátuk mögött (a friss anyagot is beleértve), valamint szép lassan a kezdeti ötösfogat trióvá fogyatkozott. A legénységet jelenleg Jason Evans (ének), Sean Hynes (gitár, háttérvokál), Lyn Jeffs (dobok) alkotják. A basszusgitár feljátszását Dominic Grimard szolgáltatta.

Az, hogy a zenekar háromtagúvá karcsúsodott, nem okoz problémát a dalírás tekintetében. Mindig is Hynes volt, aki lerakta a dalok oroszlánrészét és most az "Ashes Lie Still" esetén se volt ez másképp. Az album sokkal inkább személyes indíttatású: Hynes apja hirtelen meghalt és ő nem tudott megfelelően elbúcsúzni tőle. Szövegileg az egész lemez személyes tapasztalatokból, érzésekből, gondolatokból merít.

Az "Ashes Lie Still" tíz kíméletlen nótát rejt, egyes verziókra felkerült bónusznótaként a Rebirth című szerzemény is. Az Ingested folytatja eddigi útját a groove-okkal megpakolt death metal, deathcore erdejében. A végeredmény sokkal melankolikusabb, mint korábban, de sokkal érettebb is.

A személyes indíttatású albumok mindig is közel álltak hozzám, amikor valaki a zenén keresztül dolgozza fel, írja ki magából a gyászt. Hiába szomorú az apropó, ilyenkor mindig jobban érvényesül az egyén művészete, mert félrerak minden mást, minden fölösleget. A zenekar nagyon jól nyúl a zenei palettához, amitől igazán kiforrottá válik az anyag. Legyen az melankólia, groove, súlyos riffek, dinamika, technikázás. Ezeknek a tükrében válik igazán éretté, komollyá az album.

Az olyan nóták, mint a címadó, a Shadow In Time, Tides Of Glass, Sea Of Stone, All I’ve Lost vagy a Scratch The Vein a korong legjobbjai. Még ezek közül is kiemelném a nyitó Ashes Lie Still nótát, melynek olyan erős az atmoszférája, hogy a dallamai egy szempillantás alatt belekúsznak az ember bőre alá. A többi nóta is rendben van, hozzák az elvárt szintet.

Több vendégénekes is közreműködik a lemezen. A már többször emlegetett címadóban Julia Frau háttérvokáljai teszik különlegessé a dalt. A From Hollow Words-ben Az Abortedből ismert Swen De Caluwé acsarkodása zeng. Az All I’ve Lostban meg Matt Heafy tűnik fel a Triviumból.

Az Ingested elérkezett pályafutása következő lépcsőfokához, mely az "Ashes Lie Still" névre hallgat. Bitang erős albumot raktak le az asztalra, mely nem csak komor önvizsgálat. Megjárták a poklot, de erősebben tértek vissza, amit ez a lemez bizonyít.

A korong hangzása karcol, mint maga a muzsika, ebben Nico Beninato segédkezett. A borító zseniális és nagyon is passzol a lemez világához. Az "Ashes Lie Still" november 4-én jelent meg a Metal Blade Records gondozásában.

8,5/10

main_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8018014734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása