Rozsdagyár

WITCHTHROAT SERPENT - Trove Of Oddities At The Devil's Driveway (2023)

2023. március 09. - chris576

hps255_witchthroatserpent-troveofodditiesatthedevil_sdriveway_72dpi_1440px_rgb_web.jpg

Imádom a Heavy Psych Sounds lemezkiadót. Megszámlálhatatlan kedvencem tanyázik náluk, nem mellesleg pedig még egyik általam lefülelt anyagukban sem kellett csalódnom.

Az olasz székhelyű istálló leginkább a doom/stoner/sludge bandákat részesíti előnyben, mondhatni, az általam szinte legtöbbet hallgatott műfajokat. A 2011-ben megalakult francia doombanda, a Witchthroat Serpent is náluk hozta ki negyedik soralbumát, mely "Trove Of Oddities At The Devil's Driveway" címmel jelent meg március 3-án.

A csapat most először rögzített úgy nagylemezt, hogy egyenesen szalagra mentek a felvételek, semmi digitális technológia, melyet hangsúlyosan ki is emelnek. Ez üdvözlendő, de fontos megjegyezni, hogy a sokak által démonizált modern hangrögzítési eljárás is eljutott ma már arra a szinte, hogy lazán hozza az analóg hatást.

Rutinos doomszterek nem lepődnek meg azon, hogy a WS új lemezén mindössze hat darab csigatempóban fogant szerzeményt találnak, melynek játékideje negyvenkét perc. A ráérősen adagolt dalok alapja minden esetben egy fogós, szuggesztív riff, mely úgy hat egy doomrajongóra, mint valami drog: az orránál fogva vezeti a hallgatót, teljesen megbabonáz.

Itt van például a tíz és fél perces nyitótétel, a Multi-Dimensional Marvelous Throne: a két bárdista olyan istenkirály riffeket facsar ki a gitárokból, hogy azokat a végtelenségig el tudnám hallgatni. Aztán ezt még megfejeli az énekes a mágikus dallamaival, szóval az egyetlen menekülőút az okkult doom erdejéből, ha el sem indítjuk az anyagot.

Szinte ugyanebben a vánszorgós tempóban gördül be a Nosferatu's Mastery. A riffek és az ének kettőse itt már konkrétan lúdbőrözős hatást váltott ki belőlem. A harmadikként érkező The Gorgon című tétel mindössze egy zajmassza, lehet, hogy ezt a pokolban rögzítették a srácok.

Bitang súlyt képvisel a következő The House That Dripped Blood, a Yellow Nacre gitárriffje pedig egy építkezéseknél használatos bontógolyó erejével azonos horderejű. A záró Mountain Temple In Bleakness-t a négyhúros vezeti fel, majd mit ad Isten, megint kriptaszagú doomot kapunk a pofánkba. Még ilyet...

Kissé elfogult vagyok a doom bandákkal kapcsolatban, de ez a korong objektíven nézve is baromi erős lábakon áll. Hajrá, Witchthroat Serpent, hajrá, HPS! Még, ilyet! Sokat is, ahogy a kisfiam mondaná.

10/10

witchthroatserpent.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4918068090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása