Rozsdagyár

NOVA ROCK '23 - Metal a dagonyában

2023. június 13. - Bodzilla

_dsc0126.JPG

Immáron tizenhetedik alkalommal került megrendezésre az osztrák Nova Rock Fesztivál. A 2005 óta működő rendezvényen évről évre megfordulnak a rock/metalműfaj nagy nevei. Itthon a Sziget Fesztivál volt hasonló volumenű rendezvény, de mára onnan már kikoptak e stílusok előadói.

És hogy miért is lehet számunkra vonzó egy osztrák fesztivál? Egyrészt mert a rendezvény helyszíne a Nickelsdorf (Miklóshalma) melletti Pannonia Fields, melyhez épphogy csak át kell lépnünk a határt Hegyeshalomnál, másrészt pedig a Nova Rock szervezői azért még igyekeznek tartani a 200-250 euró körüli bérletárakat, ami még a magyar pénztárcáknak sem egy megfizethetetlen összeg. Ilyen belépőárak mellett már nehezebb nagyobb neveket szerződtetni, de azért még így is olyan bandákat tekinthettünk meg a négy nap alatt, mint a Slipknot, Amon Amarth, Powerwolf, Nightwish, Parkway Drive, Sum 41, Disturbed vagy a nyitottabb rockrajongóknak a The Prodigy. 

_dsc0157.JPG

Azoknak, akik még nem voltak hasonló méretű rendezvényen, nehéz lehet elmondani, hogy mekkora területen is helyezkedik el maga a fesztivál, a hozzá tartozó kempingekkel és parkolókkal. Ezek is több konstrukcióban kerültek kialakításra. Nyilván a fesztiválterülethez legközelebb a VIP-kemping, a VIP-parkoló és a VIP Caravan (lakókocsis) kempig helyezkedik el. Aztán sorban a többi. Van Green kemping, mely azok számára van kialakítva, akik kulturáltabban szeretnének sátrazni és van lehetőség bungalót is bérelni.

Bár a területen nincs kiépítve vízhálózat, azért a fürdés, tisztálkodás is megoldott. Igaz, hogy nem sok helyen, de voltak tusolók kialakítva, melyeket egyes helyekről hosszú sétával lehetett elérni, de nekem az volt a tapasztalatom, hogy a melegvízellátás folyamatos volt. Ezekhez a mellettük kialakított medencékből szivattyúzták a vizet, azt pedig folyamatosan töltötték meg vízzel tartálykocsikból.

_dsc0048.JPG

A kempingek területére egyébként bármilyen élelmiszert, italt be lehet vinni bármilyen mennyiségben. A lényeg, hogy az ital ne üvegben legyen. Azok számára pedig, akik nem akarnak még kaját, italt is cipelni, a kempig területén található egy bolt is, ahol a napi élelmiszert, pékárut, szalámit, konzerveket, grillkobászokat, üdítőket, söröket be lehet szerezni, mégpedig hűtve. A megvásárolt grillkolbászokat aztán a bolt melletti grill&chill területen meg lehet sütni és elfogyasztani.

Ez a terület találkozópontnak sem rossz. A Facebookos Nova Rock (Hun) csoport tagja is ide szervezték meg a találkozóikat. A kempingbe vezető úton pedig találhattunk büféket is, ha készen szerettünk volna meleg kaját venni, illetve bazárosokat, ahol mindenféle mókás fesztiválkelléket, bandapólókat, felvarrókat, piercingeket lehetett vásárolni.

_dsc0123.JPG

Az idei fesztiválhoz az időjárás nem volt kegyes. Én csak az első nap estéjére értem le, de folyamatosan olvastam a híreket a fesztiválról, hogy a napok óta tartó eső miatt nagy a sár a rendezvény területén. Úgy voltam vele, hogy estére úgyis letapossák. Hát a helyzet ettől katasztrofálisabb volt, ugyanis még este is bokáig érő sár volt. Így gumicsizma és bakkancs nélkül szinte lehetetlen volt közlekedni. Mindez persze nem tántorított el százezer embert, hogy felhőtlenül szórakozzon. Bár konkrét jegyeladási számokat nem tudok, de ez a nézőszám egyes estéken több is lehetett. 

_dsc0013.JPG

Mivel szerdán csak estére értem le, így lemaradtam olyan előadókról mint a Lorna Shore, Asking Alexandria, The Hu, Within Temptation, Disturbed. Már ment a Slipknot, mikor odaértem és meglepődtem, hogy elég hiányos felállásban zenélnek. Mint a másnapi híradásokból is kiderült, Shawn Crahan családi okok miatt maradt távol, Craig Jones-tól pedig meg is vált a csapat.

A színpad előtti terület (ami nem kicsi) jó háromnegyed részig megtelt, fittyet hányva az időjárási körülményekre. Mivel az első hullámtörőkig le voltak fedve lapokkal a színpad előtti területek, így ott nyugodtan lehetett pogózni is. A fesztivál területén egyébként három színpad üzemel. Két nagyobb, a Blue és a Red Stage valamint egy kisebb színpad, a Red Bull Stage.

Ez utóbbin leginkább a feltörekvő bandák kapnak helyet vagy éppen az esti idősávokban olyan ismertebb bandák, mint az Emil Bulls, The Amity Affliction, Donots, a Mother's Cake vagy éppen a Downset. Ha csak az aznapi bandákat vesszük és mindegyikre külön kellene belépőt váltanunk, akkor öszességében már meg is közelítenénk vagy túl is lépnénk a bérlet árát, nem kétséges hát, hogy megéri azt a pénzt. A többi zenekar innentől már csak grátisz és még hátra van három nap.

dsc_0622.JPG

Másnapra sokat javult a helyzet a fesztivál területén. Bár még sok helyet borított bokáig érő sár, a fő közlekedési útvonalakat fenyőmulccsal szórták le, így azokon már egész jól lehetett közlekedni. Viszont a fesztiválterületig vezető út még mindig katasztrofális volt. Bár itthon még vegyesen lehet a fesztiváljainkon készpénzzel, bankkártyával és fesztiválkártyával fizetni, ez a Nova Rockon csak a karszalagon található QR-kódos chip feltöltésével lehetséges. Ezek feltöltését is nagyon egyszerűen meg lehetett oldani a fesztivál applikációján keresztül, de a helyszínen is voltak kihelyezett terminálok, melyeken keresztül villámgyorsan feltölhettük az egyenleget bankkártyánkkal, valamint több feltöltési pont is volt, ahol készpénzel is.

_dsc0095.JPG

Csütörtökön is kijutott a jóból rockzene terén. Már a kora délutáni órákban is olyan zenekarokra lehetett zúzni, mint a Funeral For A Friend, Motionless In White. Fura volt délután, még világosban látni a Meshuggah-t a Fezenes esti fellépés után, ahol is a látvány még rátett egy lapáttal. Itt is megérdemeltek volna egy későbbi idősávot.  A Sum 41 hatalmas partit csapott kora este, a fullosan megtelt nézőtér előtt.

Nyilván nem volt nehéz ilyen fogós dalokkal, de valószínűleg  az is közrejátszott, hogy talán utoljára láthattuk őket, mivel bejelentették, hogy befejezik a pályafutásukat. De mint tudjuk, ilyenre nem szabad már adni. Viszont ekkora tömeget régen tapasztaltam a 18:00 órai idősávban. Jack Black is jó hangulatú koncertet adott, szintén hatalmas tömeg előtt a Tenacious D-vel. Amíg ők a zenélésre fektették a hangsúlyt, addig a másik szinpadon este a látvány is dominált a Powerwolf és a Parkway Drive koncertjein. Mindkét zenekar hatalmas tömegeket mozgatott meg.

dsc_0411.JPG

A nap zárásaként, aki nyitottabb volt, az még megnézhette a The Prodigy visszatérő koncertjét. Érdekes produkció volt. A csapat meg sem próbálta a lehetetlent, hogy pótolják Keith Flint énekest. Helyette az ő részeinél instrumentálisan mentek a részek és a háttérben lézerrel volt vetítve a sziluettje. A nagyszínpados koncertek után, aki még nem volt fáradt, az a külömböző partisátrakban múlathatta az időt. Mindenféle zenei stílusnak, igy a rock/meta-nak is jutott egy sátor, ahol hajnalig ment a rockdiszkó.

Sajnos minden napra kijutott az esőből, így nehéz volt a fesztivál személyzetének a helyzete. Látszott, hogy rengeteg pénzt beleölve, megfeszített munkával próbálták komfortosabbá tenni a helyszínt. De minden igyekezet ellenére a fesztiválterületre vezető út még pénteken is szörnyű képet festett. Ám bent már egész jól járható volt a legtöbb terület. Nyilván a fanyalgók majd ezt másképp látják. Mint ahogy sokan fanyalogtak azért is, hogy előre ki volt csapolva a sör és úgy kapták meg. De legalább nem voltak nagy sorok, nem kellett félórákat sorban állni sehol, még az esti nagy koncertek közben sem. A kiszolgálás gyorsan ment. Örültek volna itthon sokan az ilyen kiszolgálásnak a Pantera-koncerten.

dsc_0447.JPG

Talán a pénteki nap volt az első, mióta a Nova Rockra járok, hogy délután kettőkor már koncertet néztem, de az egyik kedvenc zenekaromat, a Bloodywoodot pont erre az időpontra rakták. Miután a merch-pultban beszereztem pólót tőlük, indultam is, hogy le ne késsem őket. Az indiai motívumokkal teletűzdelt extrém metallal brutális zúzdát csináltak a rájuk eső félórában és meglepően sokan voltak rájuk kíváncsiak.

Zúzdáról a délutáni órákban még olyan zenekarok gondoskodtak, mint a Lionheart, Bury Tomorrow, Avatar. Ezen a napon leginkább a Red Stage adott otthont a rock/metalbandáknak, de a Papa Roach a Blue színpadon csinált fergeteges partit szakadó esőben, amit kedd este majd Veszprémben is megtapasztalhatunk. Reméljük, ott nem fogunk elázni. Mivel a két főszínpadon kis időeltolással, de fedésben zajlottak a koncertek, Jacoby-ék után még el lehetett csípni az I Prevail koncertjének végét is. Aztán este még lehetett vikingkedni az Amon Amarth-tal, majd szintén egy jót partizni az Electric Callboy társaságában, melynek a végét (ahogy szinte minden estét) tűzijátékkal zártak. 

dsc_0567.JPG

Utolsó nap már a fesztiválra vezető útszakasz is járható volt. Odabent is felhintették szalmával a területet, így volt, hogy többen le is ültek a földre. Már aki nem akart bulizni egyet a Skindredre vagy headbangelni az Arch Enemy-re. Bár van, akinek megy ez ülve is. Sajnos az Incubus, akiket nagyon vártam, végül lemondta a koncertet betegség miatt, így az ő idősávjukig mindenki hátrébb csúszott a programban.

Amíg nem jelentették be hogy visszamondták a koncertet, addig dilemmában voltam, mert Ville Valo-val némileg fedésben voltak és őt is szerettem volna megnézni. De így, hogy helyükre a Hollywood Undead került, megoldódott a probléma, mert Veszprémben őket meg tudom nézni majd. De néhány dal erejéig így is szívtam magamba egy kis bulihangulatot.

dsc_0672.JPG

Szomorú voltam, hogy VV pesti koncertjéről lemaradtam, így gondoltam, itt majd bepótolom. De így utólag már nem bánom a pesti koncertet. Egy elég lagymatag HIM-hakni volt a produkció. Szerencsére a koncert első felében elhangzottak azok a dalok, melyeket csípek a HIM-től (Join Me In Death, Right Here In My Arms, Buried Alive By Love), így a végéről el is jöttem. Szerencsére estére még jutott egy erős Architects- és egy látványos (nagyjából ugyanaz, mint a Fezenes) Nightwish-koncert.

A fesztivál záróakkordjaként pedig egy Falco előtt tisztelgő előadás kapott helyet. A koncepciója az volt, hogy a Falco eredeti kísérőzenekara adta a zenei alapot a meghívott vendégénekeseknek, akik ismert osztrák tévés személyiségek és előadók voltak. Néha ez kiegészült Falco hangjával, miközben a hátsó ledfalon őt magát láthattuk koncertbejátszásokból.

Az időjárási körülmények ellenére mindenki jól érezhette magát. Több mint százezer ember bulizott önfeledten. A szervezők és a személyzet előtt le a kalappal, hogy megtették a tőlük telhetőt, hogy minél problémamentesebbé tegyék ezt a négy napot. Esténként még traktorok is segítették a sáros mezőkön parkolóknak a parkolóból kijutást. Mi nézők is megküzdöttünk az elemekkel, de az időjárás már csak ilyen. Aki figyelte a folyamatos infókat, az felkészülten érkezett és  nem érte meglepetés.

A jövő évi Novarock fesztiválra már elindult a jegyértékesítés. A dátuma pedig: 2024. június 13-15. Mire a beszámoló elkészült, a VIP bérletek el is fogytak.

dsc_0851.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4618144924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása