Rozsdagyár

ÅRABROT - Of Darkness And Light (2023)

2023. december 21. - Chloroform Girl

arabrot_1.jpg

A norvég Årabrot 2023 októberében megjelent albuma sokkal jobban megragadott, mint arra számítottam. Nem vagyok nagy noise rock rajongó, de az „Of Darkness And Light” bő negyvenperces anyaga mégis első hallgatásra került fel az idei kedvenc korongjaim listájára. Így hát mindenképp úgy éreztem, egy recenzió keretein belül a kedves olvasóknak is el kell újságolnom, mennyire izgalmasra sikerült a norvégok legfrissebb anyaga.

Már a zenekarral való megismerkedésem is váratlan volt – épp programról programra sodródtam a Fekete Zaj fesztivál egyik éjszakáján, amikor a Delta Színpad elé keveredtem, ahol a háromfős banda épp megkezdte a koncertet (ITT írtam részletesebben az eseményről). A hiperenergikus, színpadon szó szerint el nem férő energia, agresszív, mégis könnyen fogyasztható és fülbemászó dalok, valamint az amerikai gótikus stílusú megjelenés azonnal megfogta a figyelmem – nem kis rajongója vagyok a dark country-nak, így a prédikátor megjelenésű, komikusan nagy kalapos Kjetil Nernes, és a fehér csipkeruhában egyszerre két szintit verő Karin Park instant helyet kapott a szívemben.

Az októberben a Pelagic Records gondozásában kiadott „Of Darkness And Light” pedig tökéletesen vitte tovább a koncerten megismert vonalat. A lemezt hallgatva zajos, zörgős riffek, kiabálások, nosztalgikus billentyűtémák, valamint vallási ceremóniát idéző slágerek segítettek felidézni az augusztusban szerzett élményeimet.

Fontos szerepet kap az albumon a nosztalgia: nem olyan arcbamászóan retró módon, mint amit mondjuk a Ghost nyom, hanem sokkal szervesebben – a korábbi évtizedek stílusai mai füllel teljesen élvezhető, egyáltalán nem ironikus módon jelennek meg a lemezen. Vehetjük például a Madness agresszív, old school techno-t idéző folyamatos ritmikus zörgését (nem értek az elektronikus zenéhez, jöhet a kőzápor, ha rosszul hivatkoztam a műfajt, egyetlen találkozásom a stílusirányzattal a Kontroll című film volt 2003-ban), de a kilencvenes évek grunge-hatásaiból is bőven került a lemezre, gondolok például a kifejezetten Nirvana-módra megdörrenő Cathedral Light-ra.

Nem elhanyagolható eleme a korongnak az okkult sem. Az album – szerintem – legerősebb dala, a We Want Blood olyan elemi szektás élményt ébreszt az emberben, hogy az első refrén magasságára teljesen készen állok rá, hogy élő áldozatot hozzak Kjetil Nernes-nek. Már maga a vezérriff kötélként rángatja maga után az embert, hogy aztán a verze zajos lüktetése tömeghisztérikus energiával vonzza be a hallgatót. Az ének úgy zúdul az emberre, mintha egy bomlott elméjű prédikátor üvöltözné a téveszméit a megbabonázott hívekre, de a vallásos élmény Karin Park harmonikus, mégis hátborzongató vokáljaival válik teljessé.

Hasonlóan nagy kedvencem a lemez másik nagy slágere, a You Cast Long Shadows: minden flancolás nélkül konstruált dal konvencionális hangzásvilággal, torzítással, de valami a perkusszió galoppozásában, az egyszerű akkordbontogatással, és a könnyen megjegyezhető (és kiabálható) refrénnel lerázhatatlanul beragad az ember fülébe.

Megjelennek a lemezen a számomra oly kedves dark country elemek is – persze inkább tematikában, mintsem hangszereléssel. Már az album nyitódala, a Hangman’s House is azonnal megérinti a műfaj iránt dobogó szíveket, de a Fire! című dalon is érződnek a stílus hatásai – bár ez a darab már számomra is egy kicsit talán túl nyomasztó, a szekták legkellemetlenebb utóízét hagyja maga után az ember szájában; nyilván nem véletlenül.

Mindig is kedveltem az eklektikát, a kontrasztot a zenében, érthető tehát, hogy ennyire megszerettem az "Of Darkness And Light"-ot: a súlyos témákat sokszor olyan énekelhető, táncolható köntösbe burkolják, hogy ha egy-két okkulttal kapcsolatos szót nem hallanék ki a szövegből, azt hihetném, hogy valami furán keserű hangzású sanzont hallgatok – jó példa erre a már-már gyerekdalszerű Horrors Of The Past vagy a Swan Killer.

Összefoglalva: ha valaki szereti az amerikai gótikát, a noise rockot, vagy csak simán a sátán bajszát húzogató dalokat, annak garantáltan hetekre be fog ragadni a lejátszójába az „Of Darkness And Light”. Izgalmas albumokban gazdag év volt a 2023., de ez a korong az én személyes toplistámra garantáltan felküzdötte magát.

9,5/10

arabrot_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3818284975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása