Rozsdagyár

TILL THE DIRT - Outside The Spiral (2023)

2024. január 05. - Dazoll

c371030122_291010547018837_4204677334866475548_n.jpg

A tavalyi évben rendesen elmaradtam és megcsúsztam a recenziók írásában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a jelen cikkünk tárgya, a Till The Dirt bemutatkozó anyaga, az "Outside The Spiral", mely még a ’23-as év nyarán jelent meg. Viszont mindenképp szerettem volna írni róla, mert úgy érzem, van benne annyi, hogy ne menjünk el mellette szó nélkül.

A Till The Dirt lényegében az Atheist énekesének, Kelly Shaefernek a projektje, amely kerüli a hagyományos death metal címkét és inkább nevezhető egyfajta avantgárd extrém metalnak. A nótákban egyaránt feltűnnek grunge, black metal és jazz elemek is. Az albumon több vendégzenész is leteszi a névjegyét, többek között Steve Di Giorgo, Jeff Loomis és John Longstreth, de a Till The Dirt mégis egy zenekar, mely Atheist tagokat is magában foglal. Kelly Shaefer mellett Dylan Marks (dobok), Yoav Ruiz-Feingold (basszus), Ian Wayne és Jerry Witunsky (gitárok) alkotják a formációt.

Igazából már akkor felfigyeltem a brigádra, amikor kijött a lemez első dala, a címadó Outside The Spiral. Benne volt minden, ami kell egy jó nótához: gyilkos riffek, bódító vokál és persze érződött rajta, hogy több van benne, mint aminek tűnik. Aztán sorban jelentek meg az előzetesen kiadott számok, melyek tovább fokozták lelkesedésemet. Így kifejezetten örültem, amikor szembejött velem az egész lemez, negyvenhat percnyi fejletépés és elszállás tizenegy tételben.

Konkrétan erre a két részre is lehetne bontani az anyagot: fejletépés és elszállás. A lemez elején jönnek a vad darálások, súlyos groove-ok, Kelly rikácsolása és tiszta éneke. A Starring Role, a címadó, a Privilege, az As It Seems és az Invitation egytől egyik gyilkos darabok és mindegyik külön személyiséggel bír, már messziről meg lehet különböztetni őket.

A lemez második felében a nóták már kissé összefolynak, korán sincs olyan markáns küllemük, mint a korábbiaknak, viszont sokkal inkább visznek magukkal. Bennük van a sodró lendület, itt-ott eszement témázgatás, földöntúli dallamok, de nem lehet őket lebontani dalokra: az, hogy hol van vége az egyiknek és hol kezdődik a másik, néha már fel sem tűnik.

Végeredményben egy igazán kísérletezős, velős, merész és nem utolsósorban ütős lemez került ki a Till The Dirt műhelyéből. Pedig ha belegondolunk, hogy az egész projekt véletlenül született meg: a dalok egy része még új Atheist-nótaként fogant. Menetközben derült ki, hogy ez valami egészen más lesz, amit személy szerint én nem is bánok, szeretem az efféle hibrid, innovatív anyagokat.

A produceri teendőket Scott Burns vállalta magára, az elképesztően jó borítót meg Santiago Francisco Jaramillo készítette. Az "Outside The Spiral" 2023. augusztus 25-én jelent meg a Nuclear Blast gondozásában. 

9/10

n357358567_732084328927030_7444407828517953965_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9718295989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása