Rozsdagyár

COMMAND - Resver (2024)

2024. január 20. - chris576

419452470_749243710079079_5605400236368365977_n.jpg

Ha a svéd metalszíntér meghatározó szerepéről szóló írásokat csokorba szeretnénk foglalni, akkor ahhoz egy terrabájtnyi hely is kevés lenne. Sokat köszönhetünk a skandináv országnak nehézfém-ügyileg, az hétszentség. Folyamatosan ontja magából a többnyire extrém metalbandákat, körülbelül mint a szomszédjában elterülő Finnország és Norvégia.

A 2016-ban megalakult svéd Command ('16-tól 2023-ig Commando) február 26-án jelenteti meg "Resver" című debütalbumát a Jawbreaker Records gondozásában. A srácok a Commanddal párhuzamosan viszik a Midnatt néven futó formációt is, mely szintén heavy metalt játszik.

A rövidke instrumentális Nightfall nyitja az albumot, mely csak amolyan felvezetésféle, mintsem teljes értékű dal. Már ezt a tételt is körbefonják a sötét tónusok, a fagyos északi atmoszféra azonban a The Presence alatt érkezik meg igazán. A középtempóban fogant nóta semmi különlegeset nem tartalmaz, hacsak azt nem számítjuk ide, hogy olyannyira depresszív felhangokkal operál, hogy szinte már a csuklómon éreztem a penge gyilkos érintését.

Az énekes orgánuma sem egy klasszikus rocktorok, hanem ehhez a szuicid muzsikához kiválóan passzoló hörgésféle. Nem az a tipikus death metalos, öblös és mély, hanem inkább blackes, de nem az extrém fajtából való. A dob puffog, amolyan demószerű, de ez a nyersesség az összes hangszer megszólalására ráhúzható.

Szóval a játék neve blackened heavy metal, a végeredmény pedig valami olyasmi, mintha a korai Maident összeeresztenénk a Venommal és a Bathory-val. Nehéz kiemelni dalokat a lemezről, ugyanis amellett, hogy simán hallgatható, nem sok olyan momentum akad, melyre az ember felkapná a fejét.

Talán a Night Shapes az egyetlen nóta, mely rendesen beleül a fülbe, karakteres, azonnal ható darab. A többi is vállalható, de úgy érzem, kevés lesz ahhoz, hogy a jövőben többször is rákanyarodjak majd az anyagra. Ez a baj a középszerű lemezekkel: túl nagy a kínálat, amelyben sajnos rendre elhasalnak.

Nem rossz tehát a Command "Resver" című debütalbuma, egy-két meghallgatást mindenképpen megér. A skandináv fémet kedvelőknek meg főleg, maximum azért, hogy összehasonlítsák a kritikában foglaltakat a saját véleményükkel.

7,5/10

3540447433_photo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1618307633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása