Rozsdagyár

DEE SNIDER - A metalbandák jó része már nem is játszik a koncerteken, csak playbackelnek

2024. február 15. - Kovenant

38930712_663933143965446_3748088912631824384_n.jpg

Dee Sniderre, az egykori Twisted Sister énekesére mindig lehet számítani, ha éles, kontrasztos megnyilvánulásokra vágyunk a metalzenével kapcsolatban. Most a Classic Album Review nevű YouTube-csatornának adott nyilatkozatásban fejtette ki véleményét a legújabb koncerttrendekkel kapcsolatban (2018-as szólóalbumáról ITT írtunk kritikát).

Ismert, hogy a metalbandák bevételeik legnagyobb részét már nem a lemezeladásokból (melyek gyakorlatilag már nem is léteznek), a szinte aprópénzt fizető streaming-lejátszásokból, hanem az élő fellépésekből és az ahhoz szorosan kötődő merchandise-értékesítésből szerzik. Pár hónappal ezelőtt az amerikai post-hardcore csapat, a Falling In Reverse volt kénytelen lemondani a bulijait, mert ellopták a laptopjaikat, melyeken a bulikon használt, előre felvett háttérsávjaik is ott pihentek.

Ronnie Radke, a Falling In Reverse énekese és a Skid Row volt frontembere, Sebastian Bach között heves online vita tört ki amiatt, hogy a Falling In Reverse háttérsávokat, zenei mankókat használ a koncerteken, egyébként ahogy ezt ma már rengeteg másik banda is teszi. És persze az öreg rockerek elkezdték sivítani, hogy "ez nem is rock and roll." Ronnie Radke pedig az ugyanilyen megjegyzést tevő Sebastian Bach korát kezdte csúfolni. "Figyelj, nagypapi ..." De szerintem pontosan a zene lényege vész el, ha ezek a srácok vagy lányok nem élőben játszanak a színpadon. 

Ha ez csak kiegészítésre vagy díszítésre szolgál, különösen az újabb zenék esetében, ahol az egész rendkívül rétegzett és sűrű hangzású, akkor az rendben van. Menjünk csak vissza a Queenhez: amikor Queen-koncerten voltam és a Bohemian Rhapsody című tételhez értek, annál is a középrészhez, akkor csak benyomták a magnót, mert azt egész egyszerűen képtelenség volt élőben négyüknek előadni. Óriási Queen-rajongó voltam, és az akkor tényleg csak hangzásdíszítés volt. 

De ha ezt azért használják, hogy kiváltsák valaki tényleges teljesítményét, akkor az gáz. És egyre sűrűbben látjuk ezt: énekesek, akik már nem tudják elénekelni a saját dalaikat vagy zenészek, akik már nem tudnak a hangszerükön játszani. Figyelj, nem kell a színpadon meghalnod! Hagyd abba! Menj el! Rengeteg másik együttes van, aki szeretné átvenni a helyed. 

Ezek a bandák már évek óta ezt csinálják és tényleg nem akarok ujjal mutogatni egyes csapatokra. Próbálok egyfajta nyugodt, kiegyensúlyozott rocknagypapaként nyilatkozni és nem megsérteni senkit, de mindannyian tudjuk, hogy melyek ezek a zenekarok. Láttuk a koncertfelvételeket a YouTube-on. Láttuk a bandák borzalmas bulijait, ahol a zenészek vagy az énekes elveszti a fonalat és nem tud rendesen tátogni a playbackre. Ők már nem is énekelnek, már nem is játszanak a hangszereiken. Az egész csak tátikázás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8818326581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ságó 2024.02.21. 15:41:22

Szomorú, de igaz. Lassan már a CHATGPT fogja írni a zenéket...vagy már az is írja? Az Ipad-generáció nem tudja milyen amikor a dobos a verőkkel beüti a négyet, vagy a zenekar hangol.
Nemrég néztem a neten, hogy már a Möltley is háttér sávokat használ...nekem ők voltak a lazaság, a R'N'R...
"Keith Richards forog tőled a sírjában. Pedig a fószer még nem is halt meg."
süti beállítások módosítása