Rozsdagyár

GREENGOAT - A.I. (2024)

2024. március 01. - Dazoll

a_i_album_cover_greengoat.jpg

A mesterséges intelligencia mellett már nem mehetünk el szó nélkül. Ami egykor csak a sci-fi filmekben fordult elő, mára valósággá vált. Jelenléte és térnyerése a zeneiparban is megfigyelhető. A hologramos koncertektől a generált videókon és dalokon át egészen a szövegekig és borítókig végbemenően mindenhol ott a keze. Az, hogy ez mennyire jó és milyen hatása lesz hosszútávon, azon napestig lehetne vitatkozni. Nem csoda, hogy ez a téma sok zenészt, zenekart is megihletett.

A Greengoat egy 2021-ben alakult pszichedelikus/stoner rock duó Madridból, melyet Ivan Flores gitáros/énekes és Ruth Moya dobos alkot. A tagok is azok közé tartoznak, akiket foglalkoztat a mesterséges intelligencia kérdése és az egész albumot e téma köré építették fel.

Az "A.I." a zenekar debütáló anyaga, mely nyolc dalt tartalmaz, nem üti meg a negyven percet. A nyitó Void egy hosszúra nyúlt intró gépies hangokkal, narratív szöveggel, mely olyan, mintha egy sci-fi filmhez vezetné fel az anyagot. Hangulatos ugyan, de mégis zavaró, túl mesterkélt.

A következő The Seed és a címadó darabok egyértelműen a korong legjobbjai. Az utóbbi esetében nyilvánvaló Tool-hatásokat véltem felfedezni, ami persze nem baj, csak akárhányszor jött a refrén, mindig arra gondoltam, melyik számra is hajaz ennyire.

A Human kicsit doomosabb irányba viszi a hangulatot a kezdeti progresszív vonalról, de teljesen korrekt dal, ez is jól áll a csapatnak. A soron következő dalban már szépen mozognak a két világ közt, mondhatni, benne van minden, amit a csapat képvisel. Ha csak egy dalt lehetne választani, mely leginkább bemutatja a Greengoat eszköztárát, az az Awake, de ennek ellenére mégis csak egy középszerű nótára futotta.

Ezek után a formáció nem tud újat mutatni. A kettészedett Naraka I és a Naraka II nem csak, hogy nem tartanak sehova, de még unalmasak is. A Burn In The End meg még ott van zárásként, de igazából, ha nem lenne, ott fel se tűnne. Javít valamit az előző két dal okozta káron, de ennyi és nem több.

Első nekifutásra nagyon nem tetszett az "A.I.", hamar unalmassá vált, többszöri fülelésre ugyan előjöttek a szépségei és eldugott megoldásai, viszont az is igaz, hogy nincs belőle túl sok. Ha az intrót nem számoljuk, a lemez eleje teljesen rendben van, néhol kifejezetten erős pillanatokkal, a végével meg még dolgozni kellett volna.

A Greengoat elmondása szerint az "A.I." egy óda a mesterséges intelligenciához: hát lehet, hogyha betáplálták volna az ötleteiket az algoritmusba, különb szerzemények születtek volna. A borító olyan, amilyen, a hangzás meg elég csapongó, hol steril, hol a demófelvétel közt lavírozik. Az "A.I." január 26-án jelent meg az Argonauta Records gondozásában.

6/10

greengoat_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6818342873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása