Rozsdagyár

ROCKMARATON - Második nap

2024. július 13. - Bodzilla

dsc_0223.JPG

Az idei fesztivál a maga négy napjával talán a legrövidebb eddigi Rockmaraton. A dunaújvárosi helyszínt tekintve mindenképp. Ennek eredményeként a lehető legtöbb zenekart próbálva belesűríteni az idei fesztivál programjába, már egész korán, délelőtt 11 órakor elkezdődnek a koncertek a Metal.hu színpadon. A pénteki nap ebből egy kis felüdülés volt, mert az Aggregator kiesésével, a délután 17 órai idősávig mindenki egyet előre lépett, így volt némi változás a koncertek kezdési időpontjában.


dsc_0113.JPG

Mivel én is a 15 órai kezdésű Mirror zenekar koncertjét lőttem be magamnak, így még el tudtam csípni a Dying Wish fellépését is. A szervezők idén is próbálnak kedvezni a korábban érkező, a nagy hőség ellenére nem a strandolást, hanem a koncertlátogatást választó vendégeknek, így délután 16 óráig kedvezményes, 666 forintos áron lehet a söröket és fröccsöket beszerezni. Ide kívánkozik, hogy a fesztivál Facebook-csoportjában folyamatos a panasz a lassú kiszolgálásra. De többnyire úgy vannak elhelyezve a vendéglátó egységek, hogy rálátni a szípadokra. Tudom, ez sovány vigasz.

dsc_0810.JPG

Az Angerseed fellépésekor állt helyre a koncertek rendje. Minimális csúszások előfordultak, de nem jelentős mértékben. Viszont kiemelném, hogy a hangosításokban nem találtam egetverő, említésre méltó hibát. A minden eddigitől nagyobb nagyszínpadra azt tudnám mondani, hogy hibátlan. Egyedül a kivetítőt hiányolom, szerintem az elférne egy ekkora színpadnál.

dsc_0035.JPG

A zenekarok adott színpadokra történő leosztását azért tudnám kifogásolni. A kisebb színpadon is vannak olyan zenekarok, például az Igorrr, Cavalera, Destruction, melyek megérdemelték volna minimum a középső méretű színpadot és a nagyszínpadon is inkább másoknak adtam volna lehetőséget. Valamint olyan zenekarokat sem célszerű egy idősávba rakni, akiknek esetleg a rajongótábora fedheti egymást, mint például az Amorphis, Carcass. Így is sokat kell ingázni a helyszínek között, pláne ha az embernek olyan széles az érdeklődési köre, mint az enyém. 

dsc_0300_1.JPG

Pénteken akár le is lehetett volna cövekelni a Metal.hu arénánál, hiszen ott is jobbnál jobb zenekarok váltották egymást, pláne az esti idősávban. Olyan csapatok követték egymást, mint a Nest Of Plague, a Watch My Dying, az idén 30 éves Nevergreen, akik erre a jeles alkalomra új lemezzel készülnek. Nemzetközi vonalon a technikás black / blackcore vonalon mozgó Igorrrr. Az ugyancsak Igor-ral (de nem az imént említettel) színpadra álló Cavalera, akik a Bestial Devastation és Morbid Visions (Sepultura) lemezüket hozták el Dunaújvárosba. A ráadásban egy kis Sepultura-vegyesfelvágottal, a Refuse/Resist-Territory-Propaganda kombóval. A Troops Of Doomot pedig Csihar Attila közreműködésével adták elő. Utánuk következett a Carcass és végül az AB/CD zárta az estét.

A Hell Színpadon Ördögék nyitották a sort, őket a Rómeó Vérzik követte, majd a Paddy And The Rats. Végül a Depresszió és a The 69 Eyes zárta a sort. Tőlük az utolsó dalt, a Lost Boys-t csíptem el, melyet kimondottan kedvelek is, de nekem cseppet dinamikátlannak tűnt, Lehet, hogy csak azért, mert a Cavalera után volt mindez.

dsc_0167.JPG

A nagyon nagy színpadon a programot az Omen nyitotta. 17:30-kor még a legmelegebben tűzött a nap, de azért az ősrockereket így is bevonzották a nézőtérre. Egyébiránt az időjárás itt is szinte elviselhetetlen volt. 38 fokban még a pálinkát sem kívánja az ember. Az Alvin és a mókusok esetében - bár fergeteges fesztiválhangulatot teremtettek - a legnagyobb színpadot túlzásnak éreztem. Mindezt nemcsak a nézőszám miatt gondolom, de a bandának véleményem szerint túl nagy volt a tér, melyet nem igazán tudtak belakni. Utánuk a Beast In Black következett, akik igencsak kedvesek a magyar rajóngók számára, hiszen a Wisdomos Molnár Máté itt tépi a mélyhúrt. Ők már színpadképileg is hozták a nagyszínpados megjelenést, godosan betanult koreográfiákkal.és háttérrel.

dsc_0213.JPG

Akárcsak az utánuk következő Amorphis. A szintén veteránnak számító finn banda tökéletes koncertprogrammal kápráztatta el a magyar közönséget. Felcsendült többek között a Silver Bride, a The Smoke és a Black Winter Day is. Szépséghibája a történetnek, hogy a Carcassal egy időben játszottak, így a Rockmaraton látogatóit erősen megosztotta a két zenekar.

A szombati nap ígérkezik a leghúzósabbnak, hiszen ekkor érkezik a fesztivál sorozat eddigi legnagyobb húzóneve, a Judas Priest.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9818446037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása