Rozsdagyár

BLAZE BAYLEY - Egyedül ő marad ki az Iron Maiden Rock And Roll Hall Of Fame-beiktatásából

2021. február 14. - Kovenant

bb_2.jpg

A Rock And Roll Hall Of Fame (a Rock And Roll Dicsőségcsarnoka) 2021-es potenciális beiktatottjai között szerepel a brit heavy metal legenda, az Iron Maiden is, a rockvonalról a Foo Fighters és a Rage Against The Machine társaságában. Természetesen ez egy potenciális lista, melyről a végleges döntés májusban születik meg. Azonban a csapat beiktatandó tagjai közül egy személy meglepő módon hiányzik.

Általában egy több évtizedes pályát felmutató zenekar esetében a klasszikus vagy a leghosszabb ideig működő felállás zenészeit nevesítik a beiktatás során. Például az AC/DC 2003-ben kapta meg ezt a megtiszteltetést és az akkori formáció mellett (Angus és Malcolm Young, Brian Johnson, Cliff Williams, Phil Rudd) az 1980-ban tragikusan fiatalon elhunyt énekesük, Bon Scott is bekerült a beiktatottak közé.

Ezért is meglepő, hogy az Iron Maiden összes olyan tagja nevezésre került, aki a csapat hivatalos stúdiófelvételein szerepelt, azaz Adrian Smith, Dave Murray és Janick Gers gitárosok, Bruce Dickinson és Paul Di'Anno énekesek, Steve Harris basszusgitáros, Clive Burr és Nicko McBrain dobosok. A legfurcsább azonban, hogy míg Dennis Stratton gitáros, aki 1979-ben csatlakozott az együtteshez, szerepelt az 1980-as "Iron Maiden" című debütalbumon, majd gyorsan távozott is még 1980 októberében, ott van a nevezettek között, Blaze Bayley brit énekes, aki Bruce Dickinson kilépését követően került a bandába 1994-ben, nincs.

Pedig a frontember két soralbumon is szerepel ("The X Factor", "Virtual XI") és habár énekesi teljesítményét sok kritika érte a rocksajtó és a közönség részéről is, elvitathatatlan szerepe volt abban, hogy az Iron Maiden túlélje a kilencvenes évek metalellenes időszakát és ikonikus énekesének távozását. Dennis Stratton az alábbiakban kommentálta a dolgot:

Bayley kihagyását csak később vettem észre, amikor felmentem a Facebookra és amikor ezt megláttam, azt gondoltam, hogy nos, ez az esemény szervezőinek a döntése végül is. Valahol meg kell húzniuk a vonalat, nem igaz? Ők hozzák a szabályokat, szóval nem igazán tudom. 

A nevezés ellenére korántsem biztos, hogy az Iron Maiden végül bekerül a dicsőségcsarnokba, ugyanis Bruce Dickinson korábban többször is hangosan kifejtette nemtetszését az egész hercehurca kapcsán. 2018-ban, amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte bekerülnek-e valaha, az alábbiakat nyilatkozta:

Tényleg azt gondolom, hogy a Rock And Roll Hall Of Fame egy totális baromság, hogy őszinte legyek. Idióta és álszent amerikaiak irányítják, akik akkor sem tudnák, hogy mi fán terem a rock'n roll, ha az egyenesen beleszállna a pofájukba. Nem kéne annyi antidepresszánst szedniük, igyanak inkább sört! 

Igazából nagyon is örülök, hogy nem vagyunk ebben benne és nem is akarok soha bekerülni. Ha valaha mégis beiktatnának minket, akkor visszautasítanám. Még a holttestemen keresztül sem fognak oda becibálni. A rock'n roll nem egy kicseszett Cleveland-i mauzóleumba való. Ez egy élő, lélegző dolog és ha berakják egy múzeumba, akkor annak vége, az meghal. Ezt egyszerűen borzalmas elképzelni is. Vulgáris ötlet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr316426552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása