Rozsdagyár

ENDLESS RIVER - Bemutatjuk a győri death/doom metal csapatot

2016. április 20. - Felicium

eriver02.jpg

Az Endless River nem rég jelentette meg harmadik lemezét, "Sundered Time" címmel. A csapat sok mindent megélt és tartoztak már az úgymond elit közé is. Most bár már nem aktívak, a legújabb lemez boncolgatása előtt felgöngyölítjük a múltjukat.

Kezdeti évek (2004-2006):

A győri zenekart 2004-ben alapította Szabó Péter (dob), Hudec László (gitár) és Balla Tamás (basszus). A zenekar a korszellemnek megfelelően egy jellegzetes hangulatú Anathema, My Dying Bride és Katatonia vonalon tervezte az indulást. A korai időszakot az első dalok megírása mellett számos tagcsere jellemezte. A megszilárdult felállás készre csiszolta az első dalait, majd pedig egy-egy vidéki koncert mellett rögzítette 2006 telén a "Képtelen Képek" anyagot. Az album általános pozitív sajtóvisszhangot kapott, ami nagy lökést adott a zenekarnak folytatáshoz.

Intenzív évek (2007-2011):

A "Képtelen Képek" és az első koncertek sikerein felbuzdulva a zenekar belekezdett egy intenzív koncertidőszakba, aminek keretében számos vidéki városba eljutott a csapat, illetve egyre többször volt lehetősége Budapesten is fellépni. Olyan külföldi és hazai nevekkel sikerült közös koncerten megmutatnia magát a zenekarnak, mint a román Negura Bunget, vagy a spanyol Kathaarsys, illetve számos koncertet bonyolított le a soproni Amadea zenekarral, de fellépett a Casketgarden, a Mytra, az Agregator, és a Damned Spirits’ Dance társaságában is. 2007-ben Smici (Moby Dick) vezetésével a soproni MD Stúdióban rögzítette a csapat a "Fractal Fields" EP-t ami ismét csak pozitív visszhangra talált a hazai szaksajtóban. 2009-ben különleges lehetőség nyílt a zenekar előtt, hiszen részt vehetett a spanyol Kathaarsys társaságában egy Magyarországot, Ausztriát, Svájcot, Németországot és Csehországot átölelő Európa turnén, ami örök élményként maradt meg mindegyik zenészben. Ebben az időszakban a tanulmányait befejező és az életbe kilépő tagok egyre nehezebben tudták egyeztetni a magánéletet a zenekarral.

A hosszú végjáték (2011-2016):

A turné után a zenekar megírta a következő lemez zenei alapanyagát, azonban a felvételek elkészítése igen lassan, számos megszakítással történt csak meg a csapat kis házi stúdiójában. A "Sundered Time" zenei alapanyaga 2012-ben, a szólók 2013-ban a vendégzenészek részei 2014-ben, a vokálok pedig csak 2016 év elején készültek el. Ezalatt az öt év alatt az aktív zenekarból egy baráti szálak és egy félkész lemez befejezésének igénye által összekötött társaság vált, akik már ország és Európa szerte távoli helyeken éltek és dolgoztak. Mivel a csapat a zenei alapokban maximálisan bízott, így a hosszú évek alatt sem tett le arról, hogy elkészüljön és megjelenjen a zeneileg legérettebb és legkomplexebb anyaga. A kész felvételeket Kiss ’Fidó’ János keverte és masterelte a soproni SB Stúdióban a vizuális megjelenésért pedig Papp Norbert győri grafikus művész felelt. A "Sundered Time" nagylemez 2016.04.11-én jelent meg hivatalosan mindössze 50 gyári példányban a hazi gyűjtők és a szaksajtó számára.

Köszönetnyilvánítás:

A csapat végtelenül hálás a lemez elkészítésében szerepet vállaló külsős zenészek munkája és elhivatottsága miatt. Első sorban Gregorich Bálintnak (GuilThee), és Belső Máténak (MH 25. Klapka György Lövészdandár - katonazenekar zenésze) jár a köszönet a lemezhez hozzáadott kiváló munkájukért, valamint minden korábbi tagnak is, akik lehetővé tették, hogy együtt járja be a csapat ezt a 12 évet felölelő hullámzó, bár mindig intenzív időszakot. Végül, de nem utolsós sorban köszönet illeti a hazai sajtó minden olyan tagját (szerkesztők, újságírók) akik időt és energiát fordítottak a csapat zenéjére és promotálására! Soha ne mondd, hogy soha, hiszen a folyó végtelen, azonban a Sundered Time várhatóan hosszú időre zárja a zenekar történetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8810417988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása