Rozsdagyár

HIGH FIGHTER - Scars & Crosses (2016)

2016. június 08. - Kovenant

high_fighter_cover.jpg

Június 10-én érkezik a német High Fighter bemutatkozó albuma "Scars & Crosses" címmel a finn Svart Records gondozásában: fiatal, alig kétéves csapat ez, akik a stoner/sludge rajongók figyelmét először 2014 végén hívták fel magukra a "The Goat Ritual" EP-jük révén (lemezkritika itt). A banda azt a fajta zenét játssza, mely azonnal megragad a fejedben: némi grunge áthallásokkal fűszerezett, lüktető, pulzáló stoner rockot, iszonyatosan súlyos riffekkel és Mona Miluski személyében pedig egy olyan énekesnő áll a frontemberi poszton, aki pillanatok alatt képes átváltani a szuggesztív, érzelemmel teli tiszta énekből valami pusztítóan brutális hangfekvésbe, mely szó szerint rémisztő tud lenni.

A hamburgi csapat több zenekar romjain alakult: 2014 őszén felrántották a debüt EP-t, mely igen jó kritikákat kapott, majd 2015-öt végig turnézással töltötték. Olyan bandákkal koncerteztek együtt, mint az Ahab, a Midnight Ghost Train vagy a Corrosion Of Conformity és teljesen egyértelmű, hogy a High Fighter minden szempontból igencsak összeért: első soralbumuk nagyon egységes zenei világot mutat be, mely egyformán merít a stoner/blues örökségből, a grunge megoldásokat idéző dallamokból és a sokszor sokkolóan durva sludge metalból.

Ami elsőként megragadja a hallgatót, az a fantasztikusan vibráló, analógos hangzás, ami természetesen nem véletlen. Már az EP is élőben került felvételre és e szokásukon a debütalbum alkalmával sem változtattak. Jens Siefert hangmérnök segítségével rögzítették az albumot, majd Los Angelesben a legendás Toshi Kasai (Melvins, Big Business, Helmet) végezte a keverést és a maszterelést. Tökéletes egyensúlyban, rendkívül kellemesen szól minden hangszer, de ez nem jelent semmilyen kompromisszumot: ha kell, olyan agresszíven dörrennek meg a gitárok és a basszus, hogy a gyomrunkban érezzük a lüktetést. 

A negyven perc (nyolc nóta) talán kevésnek tűnik, de nem bizonyul annak: olyan tömény, sűrű rifforgia kavarog a dalokban, hogy úgy tűnhet, a High Fighter szinte rátelepedett a mellkasunkra és egyenesen az arcunkba tolja ezeket a mélyre hangolt, dörgedelmes himnuszokat. A számokat és az egész korongot egyértelműen Mona Miluski énekesi teljesítménye húzza: tényleg nehéz lenne párhuzamot találni a metal mezőnyben erre az egyedi hangra. Mélysége van és azonnal megköveteli a figyelmet: háttérzeneként a "Scars & Crosses" bizony nem működik, csak ha rászánjuk a kellő időt. 

A korong három legerősebb tétele a Darkest Days, a Gods és a címadó Scar & Crosses: ezeknél úgy érzem, hogy a csapatnak teljes mértékben sikerült megvalósítania és megragadnia azt, amit a későbbi lemezeiken szeretnének majd bemutatni. A többi nóta is tele van kiváló pillanatokkal és remek részekkel, de néhány dolgot azért mindenképpen érdemes megemlíteni. A nyolc szám rendkívül hasonló (közép) tempójú: én nagyon vártam egy igazi lassú, akár akusztikus jellegű, gyönyörű dallamokkal teli, elszállós kvázi-balladát vagy éppen egy gyorsabb, horzsolósabb zúzdát (mint például az első anyag Fire In The Sun tétele). 

A szikár stoner/sludge riffeket pedig mindenképpen oldani kell valahogy a monotonitás elkerülése érdekében. Ennek két eszköze lehet: nagyon hiányoltam például a több gitárszólót, melyek pedig külön feszültséget tudtak volna adni a dalokhoz. De a dallamos, rafinált, jól memorizálható refrének is segíthetnek ebben, utalnék itt a bemutatkozó EP Breaking Goat Mountains című nótájára, mely a mai napig a kedvencem a csapattól.

Mindezek azonban semmit sem vonnak le a hamburgi brigád érdemeiből. Első stúdióalbumként ez egy kegyetlenül eltalált atmoszférájú, rendkívül egységes anyag: olyan mint egy ősi kelta monolit a skót Felföldön. Nem találni fogást rajta és már kilométerekről kiemelkedik a tájból egyediségével. Egyformán szól a "Scars & Crosses" a Crowbar, Down, Alice In Chains vagy Kyuss rajongóknak: teljesen kizárt, hogy bárkit is csalódás érjen a korong hallatán.  

8,5/10

high_fighter_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7810417666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása