Rozsdagyár

TOP5 - Frontembercserén átesett magyar rockzenekarok

2017. november 04. - Rock n roller

rudan-kalapacs.jpg

Múlt héten, a szombati Queen koncert apropóján összeírtunk tíz olyan külföldi rockzenekart, ahol több jelentős frontember is megfordult (azt a cikket ITT találod). Már a külhoni előadók közül is nehéz volt választani, hogy ki kerüljön be, ki maradjon ki. De sok magyar zenekar is bekerülhetett volna a cikkbe, ezért úgy döntöttünk, összeszedünk öt olyan hazai bandát is, ahol énekescsere történt. Szeretnénk hangsúlyozni (ahogy a külföldi zenekaroknál is), hogy sem a kimaradók, sem a cikkben szereplők sorrendje nem jelent rangsorolást.

P. Mobil

A P. Mobil volt az első zenekar, akik eszembe jutottak, amikor összegyűjtöttem, kik szerepelhetnének ebben a cikkben. A Gesarol néven alakult együttes egyetlen állandó tagja érdekes módon nem egy zenész, hanem a zenekarvezető Schuster Lóránt. Rajta kívül már senki nincs meg az eredeti felállásból. Legrégebbi harcostársa, a bandához 1980-ban csatlakozott gitáros, Sárvári Vili. Jól látható tehát, hogy nemcsak énekesfronton nagy a fluktuáció a zenekarban. A zenekar különböző korszakait azonban mégis az énekesek személye alapján rangsorolja maga Lóri is.

Schuster 1968-ban csatlakozott a Hausbyrdshöz, ebből alakult meg egy évvel később a Gesarol, mely 1973-ban változtatta meg a nevét P. Mobilra. Ekkor Serényi Miklós volt a zenekar énekese. Az első klasszikus korszak frontembere viszont már Vikidál Gyula lett.

Azonban hiába gyűltek össze kiváló zenészek, akik rendkívül népszerűek voltak a fiatalok között, a lemezgyár mindenható ura, Erdős Péter nem szimpatizált a zenekarral. A megalkuvást nem ismerő dalszövegek és Schuster személyisége elfogadhatatlan volt az akkori kommunista pártállami keretek között, ezért Vikidál 1980-ban távozott az állami rockzenekarnak tartott, Erdős által támogatott szupergroupba, a Dinamitba. Vele együtt ment el a két fő zeneszerző, a gitáros Bencsik Sándor és a billentyűs Cserháti "Pityi" István, majd létrehozták a P. Boxot, ekkor még Varga Miklóssal. Később, a Dinamit feloszlása után csatlakozott hozzájuk Vikidál is. Ezután a P. Mobilt szinte teljesen újra kellett szervezni. Ekkor került a zenekarba Sárvári, és az új énekes Tunyogi Péter. Kezdetét vette a Tunyogi-korszak.

Ahogy lenni szokott, a régi rajongók eleinte nehezen fogadták el az új énekest, de Tunyogi énektudásával hamar megkedveltette magán a Mobil táborral, ma már ugyanolyan ikonikus Mobil-énekesként tekinthetünk rá, mint Vikidálra. Bár az új felállással a ’80-as évek első felében három P. Mobil lemez is megjelent, a hatalom továbbra sem kedvelte a zenekart. A folyamatos ellenszél hatására Schuster feloszlatta az együttest.

A rendszerváltás után, 1994-ben a Fradi stadionban tért vissza a Tunyogi korszak P. Mobilja. 1997-re azonban annyira elfajultak az ellentétek Schuster és néhány zenésztársa között, hogy Tunyoginak, a billentyűs Zeffer Andrásnak, és a már a Vikidál korszakban is a P. Mobilban játszó basszusgitárosnak, Kékesi "Bajnok" Lászlónak távozniuk kellett a zenekarból.

Ekkor jött létre a harmadik ismert felállás, a pokolgépes Rudán "Joe" Józseffel, és a Hobo Blues Band korábbi zeneszerzőjével, a basszusgitáros Póka Egonnal. Számomra ez már egy kiváló zenészekből álló P. Mobil tribute zenekarnak tűnt. 2008-ban Rudán helyére Baranyi László érkezett, egy év múlva pedig a Póka Egon Experience tagjai, Póka, ifj. Tornóczky Ferenc gitáros, és Szakadáti Mátyás dobos is kilépett a zenekarból. Azóta szinte változatlan felállásban működik a P. Mobil.

Rudán távozása után Zeffer három korábbi P. Mobil énekessel Vikidállal, Tunyogival és Rudánnal, valamit Kékesivel létrehozta a Mobilmániát, ezzel teremtve konkurenciát a P. Mobilnak. Nem sokkal később azonban Tunyogi elhunyt, mára pedig a másik két énekes is csak alkalmanként lép fel a zenekarban.

 

Pokolgép

A cikk másik egyértelmű szereplője a Pokolgép volt. Ők is több tagcserén átestek az évek során, az együttes egyetlen állandó tagja a gitáros Kukovecz Gábor. A zenekar megalakulásokkor még a későbbi Ossian frontember, a basszusgitáros Paksi Endre énekelt. Egy koncert után azonban Kalapács József megkérdezte, hogy nem énekelhetne-e a zenekarban? Vele együtt még egy énekes, Németh László csatlakozott az együtteshez. Németh azonban nem sokáig maradt, a zenekarnak országos ismertséget hozó Ki Mit Tud? szereplés alkalmával már csak egy frontemberrel, Kalapáccsal léptek fel.

A ’80-as évek második fele komoly sikereket hozott a Pokolgépnek. Már Paksi nélkül, Nagy Feró szövegeivel jelent meg első lemezük, a "Totális metál", amit további három stúdióalbum követett. Ekkorra azonban már komoly belső feszültségek voltak a zenekor belül, aminek következtében Kalapács és a gitáros Nagyfi László kiváltak a bandából, és megalakították az Oment (akik szintén lehetnének szereplői a cikknek).

Kalapács után a pécsi Led Zeppelin emlékzenekar, a Coda énekese, Rudán Joe állt a mikrofon mögé. A zenekarhoz való csatlakozásának egyetlen feltétele az volt, hogy a Codát továbbra is csinálhassa. Rudán és Kukovecz szövetsége sokáig megbonthatatlannak tűnt. A zenekar ideiglenes feloszlása után, "Gép" címmel adtak ki közös lemezt, majd együtt kezdték újra az ezredfordulón.

Húsz évnyi közös munka után, körülbelül a P. Mobilból való távozásával egy időben azonban Rudán, közös megegyezéssel a Pokolgépből is kilépett. Őt Tóth Attila váltotta. Bár Tóth (nem vitatva tudásukat) nagy valószínűséggel Kalapácsnál és Rudánnál is jobb énekes, a régi rajongók szokás szerint nehezen fogadták el az új frontember személyét. A vele készült "Metálbomba" című lemez azonban rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, Tóth színházi szereplését pedig számos Pokolgép hívő követi őszinte kíváncsisággal.

A korábbi Pokolgép-frontemberek rendkívül jó viszonyban vannak egymással. Kalapács gyakran lép fel közösen hol Paksival, hol Rudánnal, hol mindkettővel, régi Pokolgép-dalokat énekelve, akár a Kalapács koncerteken, akár más rendezvényeken.

Bikini

Német Alajos "Lojzi" 1982-ben hozta létre egyedi stílusú, a punkot és a korszak újhullámos, alternatív zenéjét ötvöző zenekarát, a Bikinit. A P. Mobilhoz hasonlóan, a másik feketebárány zenekart, a Beatricét is ellehetetlenítette az Erdős-féle lemezgyári kultúrpolitika, ezért úgy döntöttek, felfüggesztik a működésüket, így Lojzinak nem volt nehéz dolga, hogy megszerezze új együttese énekesének Nagy Ferót.

Bár a ma már Ős-Bikini néven emlegetett együttes szövegvilága nem sokat enyhült a Beatrice szövegekhez képest, Erdős valamiért mégis engedélyezte nekik a lemezkiadást. Ennek ellenére, két album után, Feró 1985-ben kilépett az együttesből.

Helyére D. Nagy Lajos érkezett a Roll Frakcióból. Úgy érezte, a zenekar régi hangzásvilága nem illik az énekhangjához, így a Bikini egy könnyebben emészthető stílusra váltott. Bár még sokáig Feró írta a Bikini szövegeit, ezek már kevésbé voltak provokatívak, a populárisabb zenei stílus következtében pedig a Bikini a ’80-as évek végének, és a ’90-es éveknek egyik legsikeresebb magyar zenekarává vált.

Republic

A rendszerváltás utáni időszak egyik legnépszerűbb zenekara, a Republic elsősorban karizmatikus énekesének, a kiváló szövegíró Bódi László "Cipőnek" köszönhette sikereit.

Az 1990 elején alakult zenekar még ugyanabban az évben kiadta első lemezét, a nem vár sikert hozó "Indul a mandulát". Az egyszerű, fülbemászó zenével operáló bandában Cipő hamar felhívta magára a figyelmet jellegzetes tar fejével, és egyéni stílusú dalszövegeivel. A ’90-es évek derekára a Republic az ország egyik legsikeresebb zenekarává vált, lemezeik mind bearanyozódtak.

A 2000-es években, az új dalokat már kevésbé játszották a rádiók, de pl. a Szállj el kismadár, vagy A 67-es út szinte már örökzöldnek számít. Cipő már régóta küzdött szívbetegségével, ez 2013-ra sajnos annyira súlyosbodott, hogy előbb hetekre kómába esett, amiből nem is tért magához, végül márciusban elhunyt.

A zenekar a frontember halála ellenére a folytatás mellett döntött. Tóth Zoltán gitáros ezzel nem értett egyet, szerinte Cipő nélkül nincs Republic, ezért kilépett az együttesből, és megalakította saját zenekarát, a Köztársaság Parkot.

Hosszú keresgélés után a korábbi Exotic énekes, illetve szólistaként inkább a popzenéből ismert Sípos F. Tamás lett az új frontember. Szokásos módon őt sem akarta elfogadni a közönség, de ebben az esetben annyira erős volt az ellenállás, hogy a zenekar végül megvált Sípostól, és a basszusgitáros Boros Csaba állt a mikrofon mögé. Egyben kinyilvánítják, hogy Sípos sosem volt a zenekar tagja, csak vendégként vett részt a koncerteken.

Sing Sing

A Sing Sing elődje a százhalombattai Magazin volt, ebben még a később a Shy Guys nevű fiúbandában ismertté vált Csordás Levente énekelt. A zenekar megnyerte a Csillag születik tehetségkutatót, melynek fődíja egy lemezszerződés volt. A lemez azonban nem készült el, a zenekarhoz csatlakoztak az Abaházi testvérek (az énekes Csaba, és a gitáros Zoltán "Cerka"), nevüket pedig Sing Singre változtatták.

A ’90-es évek egyik legsikeresebb magyar hard rock zenekara az évtized végére egyre többet veszített népszerűségéből. Erre az időszakra esett a hazai rockszíntér talán legnagyobb hanyatlása. A rádiók, televíziók egyre kevesebb rockzenét játszottak, ez komoly hatással volt a műfaj népszerűségére. Több, korábban sikeres rockzenekar döntött a feloszlás mellett.

Cerka megtért, a Hit Gyülekezetének tagja lett, ennek következtében a "Sztrájk" című lemez zenei stílusa gyökeresen eltért a korábbiaktól, aminek bukás lett az eredménye. Testvére, Csaba pedig már a rádiózás felé kacsingatott. Mindezen hatások összességének eredményképpen a Sing Sing is a feloszlás mellett döntött.

A 2000-es évek közepétől azonban sorra alakultak újjá a korábban megszűnt zenekarok. A Sing Sing is megpróbálkozott hasonlóval, de Cerka nem szeretett volna visszatérni, a gyülekezet zenekarában játszott. Csaba pedig talán testvérével való szolidaritásból is, rádiós elfoglaltsága miatt mondott nemet a felkérésre.

Végül hosszú keresgélés után 2013-ban mégis megtalálták a megfelelő énekest a visszatéréshez, az Irigy Hónaljmirigyből ismert Sípos Tamás személyében. Személye, illetve IHM-es múltja sok kockázatot rejtett magában, de énektudásával szokás szerint sikerült meggyőzni a rajongók többségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3813173346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása