Rozsdagyár

TOP10 - A '90-es évek rockballadái

2018. február 11. - Rock n roller

hetfield.jpg

A rockzenét mindenki kemény stílusnak tartja, de a lírai balladák ugyanúgy hozzátartoznak a műfajhoz, mint a zúzós dalok. Szinte minden nagy banda repertoárjában ott van egy lassabb nóta a legnagyobb slágerek között.

Talán a '90-es évek volt a rock utolsó aranykora. Ezután is születtek nagyszerű szerzemények, de ekkor fordult elő utoljára, hogy egy-egy rocknóta a popdalokkal egyenrangú félként be tudott kerülni a fősodorbeli médiába. Ebben az időszakban számtalan olyan rockballada született, melyet a műfaj iránt nem annyira fogékony poprajongók is ismertek és szerettek. Mindez persze semmit nem vesz el ezeknek a daloknak az értékékéből. A korabeli felhozatalból szemezgetünk a következő listával. Természetesen mint minden ilyen összeállítás, ez is a magazinunk véleményét tükrözi.

10. Body Count - The Winner Lose

A Body Countról sok minden elmondható, de az nem, hogy ne kedvelnék a zúzósabb dallamokat. Az akkor már rapperként sikeres Ice-T jó bulinak gondolta egy metalzenekar létrehozását. Első lemezük 1992-ben jelent meg, ezen hallható a The Winner Lose című ballada. Mivel a zenekar szövegei a gengszter rap hagyományait követve az utcai bandákról, a rendőrökkel való konfliktusokról szólnak, ennek megfelelően bár a The Winner Lose dallamvilágában elüt az album többi számától, szövegét tekintve ez sem egy szerelmes ballada.

9. Mr. Big - To Be With You

A Mr. Biget legtöbben a To Be With You című számmal azonosítják, pedig a zenekar ennél jóval összetettebb stílust képvisel. Legnagyobb slágerük az 1991-ben megjelent második, "Lean Into It" című lemezükön szerepelt. A dalból készült kislemez a Billboard-lista első helyéig jutott.

8. Extreme - More Than Words

Egy másik zenekar, melyről mindenkinek egy akusztikus ballada jut először eszébe, pedig egyáltalán nem ez volt a legjellemzőbb rájuk. Az Extreme gitárosa, Nuno Bettencourt egyéni és virtuóz játéka révén a korszak egyik legnagyobb gitárhőse volt, de ez a More Than Words című tételből nem igazán derül ki a hallgatóság számára. A dal szintén eljutott a Billboard-lista első helyéig. A Mr. Big és az Extreme példája jól mutatja, hogy egy hatalmas sláger olykor hátrány is lehet egy frissen befutó zenekar számára. Hiszen bár ezek a balladák jó dalok, de annak következtében, hogy a többség ezek révén ismerete meg őket, mindkét zenekar valamiféle nyálas fiúbanda besorolásba került.

7. Aerosmith - Crazy

Az Aerosmith 1970 óta tartó pályafutásának talán legsikeresebb időszakát élte a '80-as évek végén / '90-es évek elején. Az 1993-ban megjelent "Get A Grip" albumon olyan slágerek szerepeltek mint az Eat the Rich, a Living on the Edge, a Cryin' vagy a Crazy. Az első dal kivételével bármelyik szám szerepelhetne a listán, ahogy az 1997-ben megjelent I Don't Want to Miss a Thing is, mely az Armageddon című film betétdala volt. A Crazy videoklipje a Cryin' folytatása. Ezek révén vált ismertté Alicia Silverstone, illetve a Crazy klipjének másik főszereplője, Steven Tyler lánya, Liv Tyler.

6. Nirvana - Come As You Are

1991-ben több rockzenetörténeti jelentőségű lemez jelent meg, többek között a "Nevermind", mely ismertté tette a Nivranát és vele együtt elindult világhódító útjára a grunge. A lemez első gigaslágere a Smells Like Teen Spirit volt, de utána klipesítették a jóval lágyabb hangvételű Come As You Are-t is.

5. Ugly Kid Joe - Cats In The Cradle

Az "America's Least Wanted" című album megjelenésének 25. évfordulóját ünneplő Ugly Kid Joe a jubileumi turné keretében áprilisban hazánkba is ellátogat. A lemez első slágere a korábban kislemezen is megjelenő Everyting About You volt, de majdnem ekkora sikert aratott Harry Chapman Cats In THe Cradle című folk-rock dalának feldolgozása is. A zenekar későbbi lemezeivel nem tudta megismételni a debütáló album sikerét.

4. Faith No More - Easy

Egy újabb feldolgozás. Az Easy eredetileg egy Commodores dal volt, melyet Lionel Richie írt és énekelt. A Faith No More legsikeresebb albuma, az "Angel Dust" 1992-ben jelent meg, ennek legismertebb száma volt ez a feldolgozás. A dal végig zongorakísérettel szól, csak a nem túl bonyolult, mégis különös és ezért emlékezetes szóló alatt hallható benne gitár.

3. Soundgarden - Black Hole Sun

A grunge ugyan a Nirvana révén lett sikeres, és bár Kurt Cobain korai halála miatt az ő karrierjük volt a legrövidebb a műfaj ikonikus zenekarai közül, mégis a mai napig ők a legismertebb seattle-i banda, nem mehetünk el azonban szó nélkül a Soundgarden mellett sem. Ők is is elég komoly nyomokat hagytak a stílus nagykönyvében, Chris Cornell pedig talán a legjobb hangú grunge-énekes volt, míg a Black Hole Sun a műfaj legjobban sikerült balladája.

2. Guns N' Roses - November Rain

A Guns N' Roses "Use Your Illusion" című dupla korongja is az ikonikus 1991-ben megjelent lemezek közé tartozik. Axl Rose-ék ugyan már a '80-as években is olyan klasszikusokat alkottak, mint a Paradise City vagy a Welcome to the Jungle, igazi rockikonná azonban ezzel a dupla albummal váltak. Így a zenekar legnagyobb balladája nem a korábbi lemezeken megjelent Sweet Child O Mine, vagy a Patience, hanem a szimfonikus kísérettel előadott November Rain. A lemezen halható még a hasonló stílusú Estranged is, mely azonban az akkori idők legdrágább videoklipjével sem tudott olyan klasszikussá válni, mint a November Rain. Ahogy a lemez másik nagy balladája, a Don't Cry sem, mely két szövegváltozattal is felkerült a dupla album egy-egy korongjára.

1. Metallica - Nothing Else Matters

A Metallicáról is elmondható, hogy már a '80-as években a legnagyobb metalzenekarok közé tartozott, de a világ legismertebb fémbandájává a fekete borítójú "Metallica" című lemezükkel váltak. Természetesen ez is 1991-ben jelent meg, és sokan ezt tartják az együttes utolsó hallgatható korongjának. Kétség kívül a lemez számos olyan tételt tartalmaz, melyet a fősodorbeli zenerajongók is ismernek, köztük minden idők egyik legjobb balladájával, a Nothing Else Matters-zel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5113651400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2018.02.11. 15:01:24

Testament - The Ballad youtu.be/3kmwPnDmxSY
Metallica - One youtu.be/WM8bTdBs-cw
Fear Factory - Invisible Wounds youtu.be/vom4hni11Uo
Rammstein - Ohne Dich youtu.be/LIPc1cfS-oQ

Rock n roller 2018.02.11. 18:47:11

@Slepy: Alapvetően nem szoktam az ilyesmire reagálni, mert mindig van(nak) olyan szám(ok) amit hiányol valaki. De most nem tudom megállni, hogy ne írjam ide az albumok kiadási dátumát :)
Practice What You Preach (1989)
…And Justice for All (1988)
Digimortal (2001)
Reise, Reise (2004)

Slepy 2018.02.11. 18:56:58

@Rock n roller: Ohh! Igazad van. Figyelmetlen voltam. Átsiklottam afelett hogy a 90-es évekről van szó. Bocsi.

metax 2018.02.12. 16:07:13

"Talán a '90-es évek volt a rock utolsó aranykora."

Fogalmazzuk át: a '80-as éveknek 1991-92-ben lett vége. És ez tényleg így van. Megfigyelhető, hogy a posztban szereplő dalok is mind az évtized elejéből valók.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.12. 16:20:26

Piros pont a szerzőnek, hogy Bon Jovi vagyonszerű nyálas számaiból (szinte az egész Keep the Faith album) egy sem került ide (pedig mennyit nyomták MTV-n).

Ami szerintem kötelező darab, de kimaradt: Queensryche - Silent Lucidity Szép, tartalmas, és pár hétre az össz zenei listákon is feledtette, hogy az engedd el a hajam zene egy másik évttizedbe való....

Nem annyira passzol ebbe a listába, de 90-es évek, ikonikus rockbanda és sokkal jobb mint egyik másik fenti nyálasabb klip: Van Halen Right Now: www.youtube.com/watch?v=YCcLNmOpN3A

Treff Bubi 2018.02.12. 17:20:51

Mekkora izgalom volt mindig, hogy a November Rain második részét is eljátsza-e a rádió, vagy lekeverik előtte:)

verjemanyadba 2018.02.12. 19:07:16

Mi ez, popularis rock lista? Mi az ilyen szamokat attekertuk mindig.

nick papagiorgo 2018.02.12. 19:17:23

egyáltalán nem akarom senkire ráerőltetni az ízlésemet, de a Come as you are nem ballada, csak egy lassú szám.
A Crazy-nél meg népszerűbb volt az I don't want to miss a thing, de ez végül is lényegtelen.
Javasolt még (ha már rockballada) : Scorpions Wind of Change pl. vagy Bon Jovi Always (én utálom, szerintem a Jovi egyik legrosszabb száma, de a népek kajálták).

nick papagiorgo 2018.02.12. 19:34:43

@Ződ2000:
miért a Keep the Faith egész jó volt.
Mindig gondolkodtam, hogy betelefonálok és kérem a Dry Countyt, küldeném az Irakban harcoló amerikai katonáknak:

They're swimming in the sand
Praying for some holy water
To wash the sins from off our hands
Here in dry county
The promise has run dry
Where nobody cries
And no one's getting out of here alive

csak vélhetőleg nem játszották volna le...

savrola 2018.02.12. 21:39:41

@Ződ2000: Az Always pl. mondjuk nem Keep The Faith (hanem Crossroads), de simán ide kívánkozna, mondjuk az Easy helyett, amiről le is írják, hogy nem kizárólag a 90-es évek zenéje, miközben az Always elég jellegzetesen 90-es évek. De mindegy, ennyi szubjektivitás jár a szerzőnek. :D Mellesleg a Keep The Faith-en 2 igazán nyálas ballada volt: a Bed of roses és az I want you, de a Bed of roses szövege is inkább olyan keserédes, mint szimplán nyálas. A Dry County inkább amolyan rock himnusz, de semmiképp nem nyálas. Amire te gondolhattál, az a New Jersey, valóban tele nyálas zenékkel, igaz, az 1988-as. A Keep The Faith-ről még ajánlom a Save a Prayer-t vagy a Little bit of soult. Bon Jovihoz képest meg fogsz lepődni...

savrola 2018.02.12. 21:44:09

@nick papagiorgo: Eskü nem olvastam a hsz-ed, mielőtt leírtam az enyémet... :D A These days-es My guitar lies bleedin'... mellett a Dry county a legméltatlanabbul kezelt öröksége a Bon Jovinak és elsősorban általuk méltatlanul kezelt. Egyébként 2002 után elég sok szörnyű, ipari- és tucatzenét írtak, ahhoz, hogy az Alwayst nevezzük a legrosszabbnak... :)

folosleges_hozzaszolas 2018.02.12. 22:36:48

én is szeretnék pár nótát hozzáfűzni a listához:

The Cure - Friday I'm In Love
Soul Asylum - Runaway Train
Savage Garden - Truly Madly Deeply
Roxette - Crash! Boom! Bang!
Roxette - It Must Have Been Love
Hootie And The Blowfish - Only Wanna Be With You
Crowded House - Weather With You
....

a teljesség igénye nélkül :)

folosleges_hozzaszolas 2018.02.12. 22:47:28

... és az R.E.M. - Losing My Religion is a 90-es évekből van ;-)

savrola 2018.02.13. 09:35:58

@folosleges_hozzaszolas: No, azért a Savage Garden és a Hootie nehezen nevezhető rock-nak... :D Amúgy, ha már REM, akkor a Everybody hurts.
süti beállítások módosítása