Rozsdagyár

NAGAARUM - Dalpremier: Edmond

2018. július 01. - Kovenant

nagaarum2.jpg

A veszprémi Nagaarum idén ünnepli egyszemélyes szólóprojektjének tízéves fennállását. Ennek alkalmából egy extra hosszú, gyakorlatilag dupla albumnak megfelelő lemezt jelentet meg augusztusban "Apples" címmel, mely a hazai NGC Prod és a patinás brit underground kiadó, az Aesthetic Death gondozásában jelenik meg augusztusban.

Nagaarum az alábbiakban körvonalazta a lemez létrejöttének körülményeit, illetve az album tematikáját:

2018-ban 10 éves a Nagaarum-projekt. Ennek apropójából egy kicsit bővebbre eresztettem a hosszát az új lemeznek. És hogy könnyebb legyen feldolgozni, két részre bontottam, úgyhogy az "Apples" tekinthető egy dupla albumnak.

Az Aesthtetic Death 24 éve működő kiadó, és tudtam, hogy náluk a lehető legklasszikusabban mennek a dolgok, már ami a promóanyagok küldését jelenti, így fájlküldözgetés szóba sem jöhetett. Viszont számomra nagyon szimpatikus az, hogy semmiféle műfaji kikötésük nincs, elég csak végigvenni, miket adtak ki eddig, úgyhogy eldöntöttem, hogy célzatosan velük akarok együttműködni. Természetesen a hazai kiadónk, az NGC Prod is beszállt a kiadásba, így Magyarországon is elérhető lesz a CD, ami 6 paneles digipakként ölt formát egy hónapon belül.

Az eddigi 10 év alatt általam megjelenített zenei hangulatok mindegyikét lehívtam ismét, egyfajta tömény kivonatát bemutatva annak, hogy mi is a Nagaarum. Egy zenei homokozó, egy XVII. századi alkimista üst, ahol nem e világi törvények uralkodnak, és én csupán a fizikai meghosszabbítása vagyok annak az önálló akarattal bíró entitásnak, ahonnan ezek a hangfoszlányok erednek.

Egy tudósnak nem elég a saját tudományában nagynak lenni, rálátása kell legyen minden alaptudományra és a filozófiára is. A tudomány két bölcsője, Arábia és a Távol-Kelet spirituális világ volt az ókorban és az ott létrejövő irányzatok mind mélyen át voltak itatva a szellemiséggel, nem csupán az anyag szentélye előtt hajoltak meg a művelői. A mai tudósok többsége pusztán lélektelen számfejtő, akik a világra egy merev vázat igyekeznek ráhúzni, miközben Isten és a Sátán nevét kiejteni szégyellnivaló a köreikben. Ez többnyire onnan ered, hogy a világ vezető kutatói mára inkább a nyugati világból származnak, ahol a katolikus egyház ténykedése miatt sokkal később törhetett elő a vágy a világ felfedezésére. Keleten viszont a vallás gyakorlása mellett gyűlt az ismeretanyag, így volt lehetséges, hogy a dolgok felfedezése nem zárta ki a teremtő erő létét, ellentétben a mai, úgynevezett modern tudománnyal. Az utolsó spirituális nagy tudósok a XX. század elején éltek, és a munkásságukhoz az alapot a XVII-XVIII. században élt matematikus, fizikus, Biblia-kutató, polihisztor Isaac Newton fektette le.

Ez a bő egy órányi zene három kulcsfontosságú korabeli embernek állít szobrot. Isaac Newtonnak, Robert Hookenak és Edmond Haleynek.

Ekkoriban Newton legnagyobb tudományos ellenfele - egyben haragosa - Hooke volt, a brit Royal Society egyik befolyásos tagja, és ez a társaság számított a XVII. században a világ tudományos központjának. A sejt elnevezés Hooke-tól ered, ő tökéletesítette a mikroszkópot valamint számos építészeti vívmányát jegyezzük. Nem tudta megfejteni a bolygók pontos mozgásának a titkát - bár azt állította, igen.

Haley fiatalon lett kinevezett hajóskapitány és a déli égbolt csillagainak feltérképezése miatt hamar hírnévre tett szert. Emellett matematikai és csillagászati számításai után emlékezünk még rá. A rendkívül nehéz természetű Isaac Newton egyetlen igaz barátja volt. Ha Haley nem rázza fel őt remeteszerű elvonultságából, könnyen lehet, hogy a gravitációs törvény és a differenciálszámítás más nevéhez kötődik később.

Newton azt szerette volna, hogy az utókor leginkább a bibliai jövendölései miatt emlékezzen rá. A tudást nem Isten létének a kizárására használta, hanem arra, hogy elmagyarázza, hogyan működteti Ő a világot. Az apokalipszist 2060-ra jósolja.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5614085533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása