Rozsdagyár

ANAAL NATHRAKH - A New Kind Of Horror (2018)

2018. október 19. - ozz86

horror.jpg

Sokáig nem igazán tudtam hová tenni az Anaal Nathrakh munkásságát, és szerintem nem én vagyok ezzel így egyedül. Kicsit olyan volt nekem a brit duó, mint a zsiráf: érdekes meg minden, de itthonra azért nem kéne. Nos, az "A New Kind of Horror" meghallgatása után azt hiszem, hogy mégis lesz zsiráfom.

Az angol páros stílusbehatárolásán valószínűleg kocsmai verekedésig fajulóan képesek lennének veszekedni a metalelitisták, de nagyjából talán black/death/szimfo/indusztriál/grind kombóként lehetne jellemezni a muzsikát: legyen ez a továbbiakban extrém metal. Nem egy hétköznapi dolog, annyi szent, és nem is mindenki számára befogadható.

A lemez legfőbb témája az I. világháború, amire muszáj kicsit kitérnem, noha nem töriblog vagyunk. Annak idején négy év alatt a gépesített hadviselés egyszerűen eltörölte a régi Európát, és megnyitotta az utat a mostani előtt. Gyakorlatilag egy húsdaráló volt az egész, a tisztek csak a régi dogmák alapján küldték rohamra az embereket a géppuskatűzbe, a lövészárkokban pedig olyan körülmények közt kellett élniük a katonáknak, ami egyáltalán nem méltó emberhez. A múlt század eleji művészetet megihlette a konfliktus, napjainkra azonban már eléggé keveset beszélünk róla: film vagy zenemű alig foglalkozik a korszakkal és/vagy következményeivel. És itt jön a képbe az Anaal Nathrakh.

Szerintem a témaválasztás egyszerűen zseniális. Egy ennyire bizarr, szokatlan zenekar kell ahhoz, hogy visszaadja annak a kornak a morbid valóságát. Sokszor úgy éreztem magam, mintha én is ott várnék az árokban a roham kezdetét jelző sípszóra.

Hogy a zene milyen? Ez fogós kérdés. Mindenesetre annyit leszögezhetek, hogy a lemez kiforrott. Nem érződik rutinmunkának, ami azért egy húszéves bandánál nagy szó. A gitárhangzás picit talán az előző évtizedet idézi, de igazából rendben van. Tetszik, hogy sokszor olyan dolgok vannak a számokban, melyeket amúgy nem várna az ember, például az irgalmatlan blastbeates témán tiszta ének, vagy a különböző hangminták, mint mondjuk a Forward című számban a géppuska hangja.

Az intro után nincs sok kecmec, az Obscene As Cancer kíméletlenül rúgja rá a hallgatóra az ajtót, finoman megadva a korong tónusát eszelős tempójával, ugyanakkor mégis fogós refrénjével, valamint a samplerekkel. Az őt követő The Reek Of Fear egy szintén zúzós, de ugyanakkor már-már hátborzongatóan bizarr tétel, leginkább az énekes, Dave Hunt sikolyainak hála. A már említett Forward az egyik húzódal. Egy inkább középtempósabb, borzasztó lendületes tétel, mely remekül visszaadja a világháború horrorját.

Az ezt követő két dallal, a New Betlehem / Mass Death Futures-szal és a The Apocalypse Is About You!-val együtt ez a hármas képezi az album abszolút csúcspontját, de olyannyira, hogy az utóbbi két hétben szinte mást se hallgattam. Komolyan, ezt így kiadhatnák egy EP-nek. A többi dal is korrekt egyébként, a The Horrid Strife is egyszerűen remek, de az említett szekció magasra teszi a lécet, és utána már alább hagy az "A New Kind Of Horror" lendülete. Haragudni azonban mégsem tudok, mert az első szegmens egyszerűen hibátlan, a második pedig korrekt, ugyanakkor meg kell jegyezzem, hogy a kakaós csigához hasonlatosan ennek is a közepét fogyasztom legszívesebben.

Ritkán beszélek így lemezekről, de elfogulttá tesz a tény, hogy egyrészt a kedvenc történelmi korszakom a téma, másrészt rég járt nálam olyan korong, melyet olyan izgalommal és átéléssel tudtam hallgatni, mint bármelyik régi kedvencemet, emiatt talán inkább nevezzük ezt az írást véleménycikknek, mintsem kritikának. Anaal Nathrakh fanoknak kötelező lett az anyag, de bárkinek jó szívvel ajánlom, aki valami olyan zenét keres, ami ismerős ugyan, de mégis szokatlan ízekkel operál vagy éppen most ismerkedne a britek munkásságával. Az biztos, hogy az év végi top 10-es listámon bérelt helye van a korongnak, ahogy a lejátszómban is.

9,5 / 10

44269265_240154460190843_1479314512019456000_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7614309311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása