Rozsdagyár

TOP10 - A világ legértékesebb rock 'n' roll relikviái

2019. június 21. - Kovenant

collage1.jpg

A rockzene legsikeresebb korszakához, azaz a '60-as-'70-es-'80-as évekhez köthető sztárok emléktárgyainak gyűjtése viszonylag új trendje a műtárgykereskedelemnek: a legelső kifejezetten e célból megtartott árverésre 1981-ben került sor a Sotheby's aukciós házban és onnantól nem volt megállás. Szinte minden értékesíthető, aminek a rocksztárok karrierjéhez köze van, de természetesen itt is az értékmegőrzés a lényeg, azaz a legnagyobb művészek legikonikusabb tárgyait ütik le az árveréseken a legmagasabb áron.

A rock 'n' roll aranyérája ma már egyértelműen beépült az emberiség közös kulturális örökségébe: a második világháborút követően a magaskultúra helyét felváltotta a könnyűzene (ezen belül is a rock), a képregények, zsánerfilmek, valamint -könyvek és sorolhatnánk. Ráadásul a rockzene az ötvenes évek közepétől kezdődően egészen a kilencvenes évek közepéig az éppen aktuális generációs lázadás kifejezője is volt (rock 'n' roll, hippikorszak, punk, underground metal, grunge): aztán az e generációkhoz tartozó egykori fiatal rajongók - révbe ért negyvenes-ötvenesként - előszeretettel vásárolták össze bálványaik emléktárgyait, így megőrizve valamit saját fiatalságukból is.

Természetesen a rockzene iparági és technológiai változásai miatt a legnagyobb kereslet azon rocksztárok emlékei iránt mutatkozik, akik a legnépszerűbbek, akik valóságos félistenként maradtak meg mindannyiunk kollektív emlékezetében. Ráadásul a műtárgyak közül azok kelnek el a legmagasabb áron, melyek közvetlenül kapcsolódnak a zenei teljesítményhez, egy legendás koncerthez vagy albumhoz.

A vásárlók között egyaránt fellelhetünk erre szakosodott múzeumokat, magánbefektetőket és monomániás rajongókat is, de ehhez nem elég a puszta elkötelezettség: súlyos dollármilliókról beszélünk, mégpedig emléktárgyanként, tehát ez a terület is a szupergazdagok játszóterévé vált az elmúlt két-három évtizedben. Az egyszerű földi halandók számára természetesen a különböző rocktörténeti múzeumok és kiállítások jelentik a legszerencsésebb esetet, mert azok révén mindenki vethet egy pillantást a legendás tárgyakra, míg egy golyóbiztos üvegfal mögött, klimatizált alagsori teremben, halogénlámpákkal megvilágított és a nagyközönség számára örökre elzárt kincsekben legfeljebb egy-egy milliárdos gyönyörködhet. Cikkünkben a tíz legnagyobb leütési áron elkelt rocktörténeti ereklyét mutatjuk be: gitárok, autók, lemezborítók, dalszövegek, azaz minden, amiről a fanatikus rajongók csak álmodozhatnak.

10. A The Clash "London Calling" című lemezének eredeti borítóképe

the_clash_1.jpg

A '70-es évek legendás brit punkhullámának egyik legintellektuálisabb és legpolitikusabb bandája volt a The Clash és a Sex Pistols mellett a leginkább keresett gyűjtői célpontnak számítanak. A The Clash legendás 1979-es albumának, a "London Calling" korongnak az eredeti borítóképe 72 ezer fontért (26,3 millió forintért) kelt el 2009-ben a Bonhams londoni aukciós házban.

Az albumborító a zenekar basszusgitárosát, Paul Simonont ábrázolja, amint egy koncert során szétzúzza a hangszerét. A fényképet minden idők egyik leghatásosabb és legjobb rockfotójaként tartják számon. Maga a borító elrendezése és megvalósítása azonban tiszteletadás Elvis Presley azonos című debütalbuma felé. A "London Calling" borítója annyira népszerűvé vált, hogy a Brit Királyi Posta is beválogatta a 2010-es klasszikus lemezborítókat bemutató bélyegsorozatába.  

9. Elvis Presley 1963-as Rolls-Royce Phantom V autója

elvis_presley.jpeg

A Rolls-Royce a rendkívül exkluzívnak számító Phantom V modelljét 1959 és 1968 között gyártotta. A négyajtós luxuskocsit Hong Kong kormányzója ünnepi alkalmakkor használta, de volt belőle II. Erzsébet brit királynőnek és édesanyjának, az anyakirálynénak is. De a csak A Király elnevezéssel illetett amerikai rocksztár, Elvis Presley is vásárolt egyet. Az 1963-as Phantom V limuzint végül 1986-ban 110 ezer fontért (40,2 millió forintért) adták el egy árverésen.  

8. A KISS színpadi fellépőruhái

kiss_2.jpg

Az 1972-ben megalakult amerikai KISS minden idők egyik legsikeresebb hard rock együttese: a Gene Simmons és Paul Stanley által vezetett banda pályafutása során több mint 100 millió lemezt adott el, ráadásul komplett iparágat épített a zenekari relikviáik kitalálásra és értékesítésére. A KISS-vécépapírtól kezdve a legkülönbözőbb bögrékig és akciófigurákig bezárólag szakmányban gyártották az évtizedek során az emléktárgyaikat. 

A '70-es években (majd a különböző újjáalakulós és nosztalgiaturnék során még most is) használt legendás fellépőruhájuk azonban külön fejezetet képvisel még ezek között is: az eredeti kosztümök a Bonhams árverésén 121 ezer fontért (azaz 44,2 millió forintért) keltek el 2000 júniusában. 

7. Jimi Hendrix Fender Stratocaster gitárja

jimi_hendrix.jpg

Bár mindösszesen alig négy évet töltött el a '60-as évek második felében a színpadokon, az amerikai Jimi Hendrix örökre beírta magát a rockzene nagykönyvébe. A Rock and Roll Hírességek Csarnoka minden kétséget kizáróan a rockzene történetének valaha volt legnagyobb gitárzenészének nevezte, aki szinte egymaga újította meg az elektromos gitározást. Számos díja közül külön említést érdemel a Billboard 1968-as Év művésze, illetve a Rolling Stone Év előadója díja. 1970-ben, alig huszonhét évesen hunyt el, de emléktárgyai azóta is a különböző aukciók és gyűjtők keresett célpontjai. Egyik gitárja, a hófehér Fender Stratocaster 1990-ben a Sotheby's árverésén 198 ezer fontért (azaz 72,3 millió forintért) kelt el.

6. John Lennon saját kezűleg írt dalszövegei (Give Peace A Chance)

john_lennon.jpg

A hatvanas évek végi hippi- és békemozgalom himnusza volt a Give Peace A Chance, melyet John Lennon Yoko Onoval közösen adott elő. Lennon a dal megírásakor még a The Beatles tagja volt és a vietnami háború idején Amerikában a dal a különböző balos ifjúsági és háborúellenes mozgalmak körében lett népszerű. A dalszöveget Lennon a Montreal (Kanada) városában fekvő Queen Elizabeth Hotel 1742. számú lakosztályában írta meg 1969. május 26-a és június 2-a között. 2008 júliusában pedig a Christie's aukciós ház árverésén 421 ezer fontért (azaz megközelítőleg 154 millió forintért) kelt el az eredeti, kézzel írt dalszöveg. 

5. Eric Clapton 1939-ben készült akusztikus gitárja

eric_clapton_1939.jpg

Ha hangszerekről van szó, akkor a rockzenében természetesen a gitároké a főszerep, ráadásul pontosan azoké, melyeken a legnagyobb varázslók játszottak. Jimi Hendrix, Eric Clapton, George Harrison, Jimmy Page, Eddie Van Halen: a sor szépen folytatható akár oldalakon keresztül. Érdekes azonban, hogy az elektromos gitárok helyett az egyik legdrágábban elkelt hangszer Eric Clapton 1939-ben a C.F.Martin and Company által gyártott, 000-42 modellszámú akusztikus gitárja lett, melyet a zenész az azóta legendássá vált 1992-es MTV "Unplugged" fellépésén is használt. 2004 júniusában a Christie's árverésén 422 ezer fontért (azaz több mint 154 millió forintért) kelt el.

4. Eric Clapton Blackie nevű Fender Stratocaster gitárja

eric_clapton_blackie.jpg

Eric Clapton 1956-ban gyártott, "Blackie" elnevezésű fekete Fender Stratocaster gitárja legendás: 1970 és 1985 között az angol zenész szinte minden fellépésén és stúdiófelvételén ezt használta. Amikor 2004 júniusában a Christie's aukcióra bocsátotta, a remélt összeg ötszöröséért kelt el. A tétel egy 88 darabos gitárkollekció része volt, melyet Eric Clapton jótékonysági árverésre ajánlott fel a Crossroads Center javára, mely egy alkohol- és drogrehabilitációs intézet a közép-amerikai Antigua miniállamban. A teljes kollekció végül közel ötmillió fontot eredményezett, ezen belül a szóban forgó gitár 527 ezer fontért (192,4 millió forintért) kelt el.

3. A The Beatles Sgt. Pepper dobbőre

the_beatles_drumskin.jpeg

Az önálló kategóriát képviselő brit The Beatles 1967-re már külön kulturális jelenséggé vált: a beatlemánia az egész bolygón szedte áldozatait. Nyolcadik soralbumuk, az abban az évben kiadott "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" azonban még az angolok pályáján belül is kitüntetett helyen szerepel. A lemez 15 hetet töltött el az amerikai Billboard 200-as albumlistájának csúcsán, négy Grammy-díjat zsebelt be, többek között az Év Albumáét is. 1977-ben a Rolling Stone magazin minden idők legnagyobb hatású rocklemezének nevezte.

A korong borítóján egy kézzel festett dobbőr szerepelt, mely 2008 júliusában a Christie's árverésén végül 541 ezer fontért (200 millió forintért) kelt el. 

2. John Lennon saját kezűleg írt dalszövegei (A Day In The Life)

john_lennon_lyrics2.jpg

A The Beatles "Sgt. Pepper" albumának zárótételét, az A Day In The Life című dalt John Lennon és Paul McCartney külön írta meg (Lennon a dallamot és a legtöbb verzerész szövegét, míg McCartney a középrészhez járult hozzá). Lennon dalszövegét a napi újsághírek, McCartney-ét inkább ifjúkorai emlékei inspirálták, majd a különálló részeket egésszé gyúrták össze. A nótát számos világsztár is feldolgozta az elmúlt évtizedekben, többek között például Sting, Neil Young és Jeff Beck is. A Rolling Stone magazin a valaha megírt legnagyobb Beatles-dalként jellemezte. John Lennon saját kezűleg írt dalszövegének eredeti példányát végül 2010 júniusában a Sotheby's árverésén egy amerikai magángyűjtő vásárolta meg 811 ezer fontért (azaz közel háromszáz millió forintért).  

1. John Lennon 1965-ös Rolls-Royce Phantom V autója

john_lennon_1965_rollys_royce_phantom_v.jpg

Az 1967-es Magical Mystery Tour című film az együttesről szóló harmadik mozi, melyet a rajongók és a kritikusok is gyűlöltek. A film kísérőalbuma azonban hatalmas siker lett mindenhol, hat új dallal megfűszerezve. A forgatás során John Lennon fekete Rolls-Royce túralimuzinját pszichedelikus virágmintákkal festette le, melyből természetesen médiaszenzáció lett és a mérvadó hivatalos körök szerint a rocksztár egy ikonikus brit iparterméket gyalázott meg ezzel. 1985-ben aztán a Sotheby's árverésén 1,75 millió fontért (azaz közel 640 millió forintért) vásárolta meg a kanadai Royal British Columbia Museum és ma is látható annak kiállításán.  

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr10014904238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása