Rozsdagyár

BATUSHKA - Panihida (2019)

2019. július 16. - chris576

batushka-panihida.jpg

És akkor jöjjön az a Batushka, amit az alapító tag, Krysztof "Derph" Drabikowski visz tovább, aki egy személyben volt a zenekar megálmodója és kivitelezője, a kapitány, a banda motorja. A sztorit - gondolom - már ismeritek, de azért nagy vonalakban összefoglalásként annyit, hogy valamin csúnyán összekapott Derph és az énekes Bartlomiej "Bart" Krysiuk, melynek következményeképpen két részre szakadt a zenekar, továbbá mindketten ragaszkodnak a Batushka névhez, és míg a lengyel bíróság nem dönt a névhasználati jogot illetően, addig bizony egyszerre két Batushka is üzemel.

Ez egy elég csúnya történet, és bár a teljes háttérsztorit nem ismerem, véleményem szerint a Batushka-rajongók tulajdonképpen csak nyerhetnek ezzel. Feltéve persze, ha mindkét fél színvonalas produkciókkal bombázza híveit. Ilyenkor az is értelemszerűen megfogalmazódik egy rajongó fejében, hogy most majd jól odateszik magukat, bizonyítani akarják azt, hogy ki is volt valójában az igazán domináns személyiség a bandában, mármint zenei szempontból.

Mivel nem tekint vissza sok évtizedes múltra a zenekar, kissé érthetetlen ez a hirtelen jött viszálykodás a bandán belül. Valószínűleg a "két dudás egy csárdában" jelenség lehet az okozója a konfliktusnak. Látszik is a hasonlóság mindkét Batushka esetében, a zenei koncepció, illetve a lemezborítók tekintetében egyaránt. Az irányvonal kevésbé lehetett befolyásoló tényező a kettészakadásnál.

Megoszlanak a vélemények arról, melyik banda lemeze sikerült jobban. Én elég sok helyen olvasom, hogy az "áruló" Bart nívósabb anyagot tett le az asztalra, mint Derph. Meglehet, de akkor most jöjjön az én kritikai megnyilvánulásom: a Bart-féle anyagról már kifejtettem a véleményem, erről a korongról pedig az jött le elsőként, hogy bár valóban hasonló az irány, mégis egy kicsit más, ám hasonlóan magas színvonalú, szerethető anyag.

Nehezen tudnék állást foglalni amellett, hogy melyik Batushka lemeze tetszik inkább. Nagyjából hasonlóképp hatott rám mindkét formáció új anyaga: nincs hiányérzet, ám a feketefém univerzumának alapvetéseként sem jellemezném őket. Ahogyan Bart, úgy Derph sem hoz szégyent a Batushka névre, mindketten egyaránt jól teljesítenek. 

Ahogy a dalszövegekről nem tudok semmit elmondani, úgy a cirill betűkkel írt számcímeket sem szívesen idézném. A lemez hangzása jó, bár eddig még sehol nem ütköztem bele egy rendes, nagy felbontású felvételbe, amin úgy igazából le tudnám tesztelni. A dallamokat és a kíméletlen black metal témákat egyaránt felvonultató dalok mindegyike magában hordozza azt az atmoszférát, mely a Batushka sajátossága.

A dalok felépítése és hangulata csak annyiban tér el a másik Batushka stílusától, hogy itt azért több az extrém jellegű fekete fém, míg a másik Batushka-lemez kicsit talán könnyedebben befogadható, barátságosabb. Nem hinném hogy a rajongók ne kajálnák be mindkettő banda lemezét, hisz amellett hogy hasonlítanak egymásra, a minőség is egyaránt megmutatkozik mindkettejüknél.

Black metalos károgás, egyházi ének inspirálta vokáltémák, fülbemászó gitármelódiák, súlyos riffek, gyors és kíméletlen zúzás ötvöződik mindkét Batushka-korongon. Először azt gondoltam, hogy ez az anyag egy totális dühkitörés-szerű pusztító black metal cucc lesz majd, de amellett, hogy nyilván vannak ilyen jellegű szerzemények is szép számmal, azért a melodikusság is sok helyen bekúszik a dalok extrém témázgatásai közé.

A nyolc szerzeményt tartalmazó "Panihida" szerzői kiadásban jelent meg 2019. május 27-én. Derph sajnos teljes mértékben ellehetetlenítve kénytelen életben tartani az eredeti Batushka zenekart, míg az ellenfele, rendesen bepromózva, komoly kiadói háttérrel, sokkal nagyobb teret nyerve érvényesül. Sajnálom Derpht és sok sikert kívánok neki a továbbiakban, mert igazán megérdemli.

8,5/10

derph.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6014948128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása