Rozsdagyár

TONY IOMMI - Top 10 heavy riff

2019. augusztus 01. - chris576

tony_iommi_remixing_black_sabbath_s_forbidden_for_2019_release.jpg

Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosa minden idők legsúlyosabb riffgyárosainak egyike, továbbá az általa létrehozott bandától eredeztetnek egy bizonyos stílusirányzatot, melyet úgy hívnak: heavy metal. Nézzük, illetve hallgassuk meg Iommi tíz fontos gitárriffjét!

1. Black Sabbath

A zenekar legelső, bluesmentes dala rögtön a legsúlyosabbra sikeredett: a Black Sabbath című számuk fő riffje az akkori idők hippimozgalmának zenei stílusához mérve tulajdonképpen sokkolta az embereket. Először még azokat is, akik a bizalmába fogadták a banda új stílusban fogant szerzeményeit. Az erre fogékony közönség viszont hamar vette a lapot: a címadó daluk ördögi alaptémája egyesekben libabőrt, míg másokban borzongást idézett elő.

2. Iron Man

Aki az Iron Man című dalukat nem ismeri, az valószínűleg biciklibelsőben nevelkedett. Markáns riffje, emlékezetes refrénje hamar jelentős rajongótábort vonzott be, számos film, illetve reklám betétdalaként is funkcionál mind a mai napig. Bár kevésbé ördögi, mint a Black Sabbath című daluk, ám kétségtelenül súlyos és kőkemény darab.

3. Sweet Leaf

A harmadik lemezükön helyet foglaló Sweet Leaf minden kétséget kizáróan az Iommi-életmű egyik, ha nem a legsúlyosabb riffjeként aposztrofálható. A doom/stoner/sludge műfaj egyik alappillére, táptalajként szolgáló inspiráció forrás. A hetvenes évek elején nagyítóval kellett keresni az ehhez hasonló atomsúlyos riffeket a kortárs zenekarok lemezein.

4. Sabbath Bloody Sabbath

A Sabbath Bloody Sabbath című lemezük címadó szerzeménye egy kissé enervált időszakuk utáni újjászületés eredményeként született meg. Az ötödik lemez nyitányaként szolgáló dal fő riffje szintén nem kutyafüle, s bár a hangzás nem annyira súlyos, a téma ötletes, és húz, mint egy örvény.

5. Heaven And Hell

A következő riff, mely szintén rászolgál az e poszt címét megillető tartalomra, a Dio-érabeli első lemez címadó tételében, a Heaven And Hellben található. Bár maga az alaptéma nem annyira brutális, de Iommi keze alatt ez is rendkívül súlyosan dörren meg. A dal a Sabbath-életmű egyik legfontosabb darabja.

6. Falling Off The Edge Of The World

A "Heaven And Hell" utáni sorlemez, a "Mob Rules" albumról származó Falling Of The Edge Of The World pokolian súlyos gitárriffje is tovább öregbíti Tony Iommi hírnevét. A dal első felének doomos atmoszféráját megalapozó riff igazi nehézfém.

7. Zero The Hero

Az Ian Gillannel rögzített "Born Again" lemezen szereplő Zero The Hero fő riffje is rendkívül súlyos és húzós. Nem a legismertebb Black Sabbath-szám, mindenesetre Iommi itt is rendesen odateszi magát. A Guns 'N Roses is felfigyelt a dalra egyébként.

8. I

A második Dio-korszak újabb remekműve, a "Dehumanizer" is tartalmaz kőkemény témákat szép számmal. Helyhiány miatt csak egy dalt emelnénk ki, mégpedig az I címűt. A riffje nagyon ütős, élőben mondhatni lezúzza az ember agyát. A Sabbath-koncertek repertoárjának elengedhetetlen kelléke volt anno.

9. Fear

Talán érdemes lenni beleszőni a posztba az Iommi-szólólemezek közül is egyet-kettőt, de most inkább csak a Sabbath-beli munkásságára összpontosítunk. Az immáron harmadik Dio-éra - mely Heaven And Hell néven futott - következik, méghozzá a "The Devil You Know" album, és az arról kiszemelt tétel, a Fear. Maga a dal minden tekintetben rendkívül súlyos. A Fear ismételten bizonyítja, hogy Iommi bár megöregedett, a tehetsége semmit sem fakult az idők folyamán.

10. Rock And Roll Angel

Utolsóként szintén a "The Devil You Know" album kerül terítékre, arról is a Rock And Roll Angel című dal. A súlyozás itt is magasfokú: Iommi betonkemény riffeket penget. Ezen a lemezen még nagyon sok hasonló téma szerepel, de ha az összes brutál Iommi-riffet fel akarnánk sorolni, akkor ahhoz minimum egy százas lista kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2614989084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása