Rozsdagyár

SEDNA - The Man Behind The Sun (2019)

2019. november 10. - chris576

sedna_tmbts_cover_square.jpg

Nemrégiben írtam az olasz Naga új korongjáról, mely a Spikerot Records égisze alatt jelent meg. Most itt van egy újabb gyöngyszem a Spikerottól, mely hasonlóan súlyos és elborult muzsikát játszik, mint a Naga.

A Cesena nevű olasz városban működő SednA (Alex Crisafulli - gitár/ének, Manuel Zanotti - basszusgitár/ének, Fabion Dautaj - gitár, Luca Tebaldi - dobok) új anyaga mindössze egy darab harminchárom és fél perces apokaliptikus eposzt tartalmaz. A doom és a black metal elegyeként funkcionáló kompozíció nem éppen egy vidám cucc: csakis óvatosan közelítsünk felé, ha lehet.

Ha a megfelelő pillanatban érintkezünk vele, magával ránt a mélybe; a sötétség izgalmas és titokzatos univerzumában fejvesztve kavarogva próbálsz menekülni a SednA által megidézett pokolból, de valami mégis visszatart. Egy hetedik érzék azt súgja neked: maradj! A szemed kezd hozzászokni a sötétséghez, a lábad remegése alábbhagy. Érzed, hogy testedet egy meleg és bizsergető érzés hatja át, szemed csillogni kezd, átjárja lelked a tűz, mely feléget mögötted minden hidat.

Harminchárom perc múlva felébredsz az álomból, bambán nézel ki a fejedből és megkérdezed magadtól: hát ez meg mi a franc volt? Kiráz a hideg és megborzongsz, ha visszagondolsz rá. Mégis újra és újra visszakívánkozol abba a pokolba, ahol nemrég jártál. Az ember már csak ilyen: egy jó horrorfilmtől is majdnem összeszarjuk magunkat, mégis élvezettel tesszük ezt. 

Ha mindenáron hasonlítanom kellene valamihez vagy valakikhez a bandát, akkor a már említett Nagát, illetve a Neurosis-t hoznám fel, mint párhuzamot. Mindezekből az információkból már nyilvánvalóan mindenki levonta a következtetést, hogy nem egy könnyed, slágeres anyaggal van dolga, hanem egy pusztító, velejéig elborult, sötét muzsikával.

Nagyon jól egyensúlyoznak a gyors és kíméletlen black metalos részek, valamint a lebegős, atmoszferikus elemek között: mielőtt besokallna az ember a durvulástól, máris érkezik egy szellősebb, ám éjfekete, borongós rész, majd megelőzve az unalomba fulladást, már jön is az újabb darálás (de egyébként sem ez dominál, sokkal inkább a lassú, borult dolgok azok, melyek a lemez legnagyobb erényét adják).

Vendégek is közreműködnek a lemezen: a The Great Old Ones énekese, Benjamin Guerry, valamint Lorenzo Stecconi gitáron. A lemezborító Samuele Innocenti nevéhez fűződik. A SednA 2009-es magalakulása óta egy demót ("O" - 2011), két nagylemezt ("Sedna" - 2014, "Eterno" - 2016) és kettő split-albumot jelentetett meg a szóban forgó "The Man Behind The Sun" előtt.

Ha szereted az atmoszferikus doom/black metalt, valamint az izgalmakat, a sötét melódiákat, a súlyos, elborult zenéket, akkor tökéletes választás lehet számodra a SednA új korongja. Nem túl hosszú, de ebből az apokaliptikus vízióból ennyi pont elég. Ha kevesled, indítsd el újra. A "The Man Behind The Sun" 2019. szeptember 13-án jelent meg  a Spikerot Records gondozásában.

9/10

resize_of_sedna_band_pic_black.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr115299986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása