Rozsdagyár

TRIDENT - Interjú a berettyóújfalui grunge/hard rock csapattal

2020. március 11. - chris576

2_5.jpg

A grunge és a hard rock határmezsgyéjén alkotó berettyóújfalui Trident zenekarral készítettünk interjút, akiknek tavaly márciusban jelent meg visszatérő EP-jük "Mindenen kívül" címmel (kritika ITT), a vadiúj nagylemezük pedig már itt van a kanyarban.

Sziasztok! A Trident az 1989-es megalakulását követően sikert sikerre halmozott (igaz, többnyire underground berkekben), majd 1997-ben pontot tettetek a történet végére. Miért?

GZS: Nincs már ennek jelentősége, a tény, hogy nyomós okunk volt rá. Az a lényeg, ami ma van.

Zoli: Egyszer mindennek vége. Ennek ekkor lett. Szerintem erre nem is kell több szót pazarolni.

Az első komolyabb sikeretek a Demonstráció-válogatássorozat első részén található Megöl a hideg című dalotokhoz fűződik, mely az album nyitánya is egyben. Mekkorát lódított ez a kezdeményezés akkoriban a zenekar szekerén?

Zoli: Tulajdonképpen ez hozta meg az áttörést. Az akkori viszonyok között aki élt és mozgott, a Metal Hammert olvasta (mivel más nem nagyon volt), így ez mindenkihez eljutott, akihez csak lehet. És akihez eljutott, annak be is jött. Tulajdonképpen egy underground himnusz lett, ezzel a dallal azonosítják legjobban a zenekart.

Az 1996-ban megjelent "Újabb technológiák" című lemezetek beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket? Ennyi idő távlatából mi a véleményetek a korongról?

Zoli: Az "Újabb technológiák" már a zenekar végnapjaiban jelent meg egy olyan kiadó égisze alatt, mely szintén a végnapjait élte. Az anyag szerintem jócskán megelőzte a korát - ezzel nem minősítem, csak a tényt mondom. Itthon ultragalaktikus újításnak számított, de szerintem nyugati viszonylatban is high tech volt. Csak hát mögöttünk nem állt egy Bob Rock meg az egész Warner Brothers. Akkor nem is nagyon tudtak vele mit kezdeni sem a kritikusok, sem pedig a közönség, annyira új volt. Így 25 év távlatából is úgy látom, hogy korszakalkotó lehetett volna, ha egy multi áll mögé. A Metal Hammer viszont az 1997-es év reménységének választotta meg a zenekart.

Kinek vagy minek köszönhető, hogy a banda újra összeállt 2016-ban?

Zoli: Egyszerűen így álltak össze a csillagok. Senkinek nem köszönhető, csak saját magunknak.

GZS: Nem volt ez egy egyszerű menet. Egy-két évvel azelőtt már szóba jött, hogy újra kellene kezdeni, de talán még nem voltunk rá felkészülve, nem állt össze a kép. Zoli 15 évig gitárt sem vett a kezébe, én sem doboltam a Trident után. Kérdéses volt, hogy egyáltalán milyen felállásban, milyen formában, de amikor már összeállt a csapat tudtuk, hogy a Trident "Újabb technológiák" előtti élő, inkább a grunge, illetve rockosabb vonalat visszük tovább és a '90-es évek hangulatát akarjuk, de mai felfogásban játszani.

Az újraegyesülést követően piacra dobtatok egy válogatáslemezt is. Kissé fel akartátok frissíteni az emberek emlékezetét vagy teljesen más indok vezérelt titeket ezzel kapcsolatban?

GZS: Részben igen, de mindenképpen egy korszakot akartunk lezárni vele. Akkor még Pasztival terveztük az egészet és azért is kezdtünk bele a válogatáslemez felvételeibe, ami jó ötlet volt több szempontból is. Egyrészt akkor még nem tudtuk, hogy nem Pasztival folytatjuk; egy reunion / felfrissítő anyagnak szántuk. Másrészt nagyon jó volt az az időszak az összerázódásra, a régi dalok újratanulása, rögzítése, a stúdiózás alatt a hangzásunk is már elkezdett formálódni, kíváncsiak voltunk, hogy a régi dalok ma hogyan szólalnak meg, mennyire állják meg a helyüket. Szóval az a letisztulási időszak terméke lett. Nem mellesleg a közönség is várta ezt a verziót és természetesen új dalokat is, de sajnos Paszti az új témákkal nem tudott azonosulni.

Tavaly ugye megjelent a "Mindenen kívül" című EP-tek, melyre számos pozitív visszajelzés érkezett. Gondolom, ez óriási löketet adott a folytatáshoz. Milyen hatások inspirálják jelenleg a bandát, legyen az zene, könyv vagy bármi?

Norbi: A szövegek általában a pillanatnyi - vagy éppen az általános - hangulatom kifejeződései, melyek a többiek által létrehozott zene hatására állnak össze a fejemben. Amennyire tudom, a Trident sosem akart világmegváltó gondolatokat a hallgató szájába rágni, eddig sem voltak jellemzőek a túlírt szövegek - szerencsére. Ezért én is igyekeztem úgy megtölteni mondanivalóval a dalokat, hogy a tartalom ne menjen a forma rovására, viszont legyen hangulatuk, legyen bennük lélek. Persze a mindenkori kedvenceim akaratlanul is hatással vannak rám, és ez alkalmasint megjelenhet a szövegeimben vagy a dallamaimban.

Az új lemez viszi tovább a "Mindenen kívül" EP-n található szerzemények hangulat-, illetve szövegvilágát vagy elkalandoztok más vizekre is?

Norbi: Nyilván nem bújhatunk ki a bőrünkből. Zoli szokta mondani, hogy bármit csinálunk, az úgyis Tridentes lesz a végén. Ugyanakkor egy négytételes EP nem ad teljes képet a zenekar világáról, inkább csak betekintést nyújt, hogy a hallgató nagyjából be tudja lőni, mire számíthat tőlünk a jövőben. Úgy gondolom, a nagylemez sokkal komplexebb lesz az elődjénél, úgy zeneileg, mint szövegileg. Néhány dal esetében rendesen kiléptünk a komfortzónánkból, úgyhogy a változatosság borítékolható. Hogy ez jó vagy rossz, azt már nem a mi dolgunk eldönteni.

GZS: Sosem íródtak a Trident-dalok egy kaptafára, mindig is igényünk volt különböző hangulatú dalokat írni és Zolinak köszönhetően ez ma is így van. A zenekar minden tagja nyitott akár a stílusbeli elkalandozásokra is, ez az egész így elégít ki bennünket.

Furán fog hangzani, de amit csinálunk, az ösztönzene, ami különösebb agyalás nélkül jön belőlünk. És ez egy igen tartalmas, jól megfűszerezett és izgalmas elegy, iszonyat jó benne lubickolni! 

Zoli: Nem vagyok egy olyan típus, aki bármi miatt is önmagát ismételgeti újból és újból. Nyilván vannak jellemző hangulatok, akkordok (az ember nem tud kibújni a bőréből), de folyamatosan újítani szeretnék. Sokan azt várták tőlünk, hogy az "Újabb technológiák" folytatását készítjük el. Meg tudnánk tenni könnyen, de azt már megtettük és nem szeretnénk egy futószalagon egy kaptafára gyártani bármit. Az akkor korszakalkotó volt, ma már ugyanazzal a technikával idejét múlt lenne. Annyi minden van még bennünk! Az egy szelet volt a tortából, a TRIDENT nevű tortából. Mi azt már létrehoztuk. A Zeppelin sem csinált egy második "Physical Graffiti" -t. Hogy szerény legyek.  

Mikorra várható az új album és lesz-e utána lemezbemutató turné?

GZS: Szeretnénk, ha az év első felében meg tudnánk jelentetni, de ez még sok mindentől függ. Egyelőre nem tervezünk turnét; természetesen lesznek koncertek, be szeretnénk mutatni az új albumot. Jelenleg csakis a lemezre koncentrálunk, majd a kiadókkal lesz még egy menet és természetesen videoklipben is gondolkozunk. 

Köszönjük szépen az interjút!trident_logo_matrica_felirat_nelkul2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr815515550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása