Rozsdagyár

MEDICO PESTE - ב:The Black Bile (2020)

2020. március 23. - chris576

879214.jpg

Minden műfajban léteznek olyan alkotások, amelyek először kimondottan ellenszenvesnek vagy csak szürkének, illetve átlagosnak tűnnek, de aztán a megfelelő pillanatban megragadják a gyeplőt. Ha nem vagy eléggé kitartó és hagyod a fenébe az egészet, akkor sosem fogod a magadévá tenni, inkább keresgélsz tovább.

A múltkor a francia Regarde Les Hommes Tomber "Ascension" című lemezével kapcsolatban éreztem hasonlót: akárhányszor nekifutottam, mindig haraggal váltunk el egymástól. Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog, egyrészt mert szeretem a black metalt, másrészt pedig számos pozitív kritikát olvastam róla különböző magazinokban. Kábé a hetedik-nyolcadik alkalommal nyílt meg számomra az anyag, de akkor is azt kell mondanom, hogy a lemez extremitása és a rendkívül nyomasztó, szuicid atmoszférája nagyon hangulatfüggő.

A 2010-ben alakult lengyel black metal formáció, a Medico Peste (Lazarus – ének/gitár The Fall – gitár/basszusgitár, Nefar – gitár, E.V.T. – gitár, Desolator – dobok) muzsikája sem éppen leányálom: sötét és elborult feketefém, ám mégis elsőre üt, nem is kicsit. Ők is az underground lemezkiadók királyánál, a Season Of Mistnél tanyáznak, ami már önmagában jó ajánlólevélnek minősül. A zenét pedig a legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy olyan, mintha az Eyehategod kipróbálná magát a black metal világában, az alapvető stílusjegyeiket félig-meddig megőrizve.

Az ötvenperces anyag rendkívül elborult, de ragadós, levakarhatatlan cucc. Nem tipikus black metal, sokkal több annál: noise rock elemek keverednek a feketefémmel; jómagam progresszív black metalként kategorizáltam a stílusukat, mert különleges, újító, előremutató. A mentális zavarokat boncolgató dalszövegek miatt a lemezkiadójuk skizofrén black metalként reklámozza a bandát. Nem mondom, van egy extrém, vészjósló atmoszférája az egyébként hosszú lélegzetvételű daloknak, ennek ellenére mégis felettébb barátságos anyag (számomra legalábbis).

A "ב:The Black Bile" a csapat második nagylemeze; az első 2012-ben jelent meg "א:Tremendum Et Fascinatio" címmel, amit egy EP követett 2017-ben, a "Herzogian Darkness". Ezeket sajnos nem ismerem, de kíváncsi vagyok rájuk, mert az új albumukkal megvettek kilóra.

Nagyon nehéz lenne számonként elemezgetni a lemezt, mert egy megbonthatatlan egységet képez, de annyit elmondhatok, hogy tele van meglepetéssel, jobbnál jobb ötletekkel, valamint zéró üresjárattal. Sokszor írtuk már le a következőt: "nem újították meg a műfajt". A Medical Peste pediglen megtette, igenis megújította. A black metalnak is több árnyalata van; a lengyelek pedig hozzájárultak még eggyel.

A "ב:The Black Bile" 2020. március 20-án jelent meg a Season Of Mist gondozásában. Aki szereti a különleges, különc, borult muzsikákat, annak a Medico Peste új korongja tökéletes választás lehet.

9/10

medico-peste-2020_photo-insideflesh_1.jpg

 Fotó: InsideFlesh

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1815548950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása