Rozsdagyár

P. MOBIL - Honfoglalás - Határok nélkül DVD (2020)

2020. július 10. - Kovenant

p_mobil_honfoglalas_cover_1.jpg

A P. Mobil, illetve vezetője, Schuster Lóránt elképesztő kitartással és következetességgel gondozza, archiválja, dokumentálja, majd rendszerezve tárja a nyilvánosság elé zenekarának teljes életművét. Ha mindent beleszámolunk, akkor hangzóanyagok (CD-k, bakelitek), képanyagok (DVD-k), illetve könyvek is tartoznak most már ebbe a kiadványsorozatba és lassan nincs olyan korszaka vagy felállása a csapatnak, melyről ne készült volna valamiféle formában megemlékezés.

Ötvenegy éves a P. Mobil, ha a Gesarolos időket is beleszámítjuk (már pedig bele kell): ez már a Rolling Stones és a Deep Purple kategóriája és az Omegán kívül ők az egyetlen olyan, még a hatvanas években alakult magyar zenekar, mely (egy közel nyolc éves időszakot leszámítva) folyamatosan működik ma is. Számtalan tagcsere, mai ésszel felfoghatatlan és elképzelhetetlen akadályok után (és a bandafőnök pár évvel ezelőtti betegségét is leküzdve) itt vannak, stabil felállással, ráadásul Pálmai Zoltán, a klasszikus formáció dobosa is teljes jogú tagként tért vissza idén. 

A magyar rockzenében az István, a király rockopera mellett van még egy hasonló tematikájú rockszvit, a P. Mobil Honfoglalása. A csapat ezt 1977-ben írta meg, 1978-ban a Láng Gépgyári koncerten már élő felvételként rögzítésre is került, de az Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat popcézára/cenzora által hivatalosan meg ugyan nem hirdetett, de szisztematikusan végrehajtott karantén miatt a csapatnak esélye sem volt a lemezmegjelenésre. Végül 1981-ben adta ki az MHV/Hungaroton a "Mobilizmo" korongot, majd az addigra már tönkrevágott klasszikus felállás nélkül, az új tagokkal vehette fel stúdióban a szvitet a P. Mobil és láthatott napvilágot végül 1984-ben a "Honfoglalás" album.

Négy évvel előzte tehát meg a Honfoglalás az István, a királyt: történelmietlen ma már az összehasonlítás, de könnyű belátni, hogy a tudatosan elhallgattatott, majd fű alatt a rockoperát és a filmet követően egy évvel megjelentetett szvit egyáltalán nem érte el azt a hatást és később megbecsülést, mely kijárt volna neki. Bár azóta - legalábbis az együttes kedvelői és a rockrajongók körében - hasonló státuszt vívott ki, a nagyközönség számára azonban közel sem olyan ismert.

A most megjelent Honfoglalás - Határok nélkül DVD ezt a hiányt pótolja és tulajdonképpen egy történelmi tablóban, a P. Mobil különböző korszakaiban rögzített felvételekkel dokumentálja a szvit sorsát. Három koncertfelvétel szerepel itt, melyek közül kettőt már ismerhetünk: az első egy fekete-fehér, archív felvétel az 1983. április 29-i, a Budai Ifjúsági Parkban megtartott koncertről, a második az 1995. december 28-án a Budapesti Kongresszusi Központban felvett szimfonikus verzió teljes anyaga, kiegészítve egy werkfilmmel, míg az igazi újdonság a 2016. augusztus 13-i, bő másfél órás Budapesti Parkbeli Mobil-koncert profi felvétele.  

"Azok a hegyek még ma is állnak. Azok a folyók még ma is futnak. Az a csillag még ma is mutatja az utat. Az a nép még ma is él." Így kezdődik a Honfoglalás a mesemondó, Schuster Lóránt által elszavalt sorokkal és ezzel meg is adja azt az elképesztő történelmi távlatot, melyet a szvit felölel. Magába a Kárpát-medencébe (az Aranyos Szegeletbe) történő benyomulás ugyanis csak az utolsó lépés, a történet ki tudja, hány ezer évvel és ezer kilométerrel keletebbre kezdődik, a legújabb archeogenetikai kutatások szerint valahol Kazahsztán, Kirgizisztán, Mongólia és a nyugat-kínai Ujgur Autonóm Tartomány határvidékén.

Hobó dalszövegei Komjáthy István Mondák könyve című munkáján alapul: Puszta magyar király három fia közül Szépmező Szárnya hallja meg az égiek hívását és ő indul el népével, hogy megkeresse és elfoglalja az ősi mondákban mindig is megénekelt Aranyos Szegeletet, melyet a magyaroknak szánt Arany Atyácska, a Felső Világ ura. 

Számomra a legkatartikusabb rész mindig az Őshaza című tétel volt: ahogy Lóri elmondja a kezdeteket, majd szólítja az Énekest, hogy folytassa a magyarok történetét, az kétségtelenül libabőröztető. Maga a zenei tartalom a hard rock és a progresszív rock határmezsgyéjén található, veretes, súlyos muzsika, a klasszikus hagyomány szellemében.

A GrundRecords kiadó jóvoltából a fizikai példány révén ismerkedhettem meg az anyaggal és a kiállítás minősége méltó ehhez a legendás alkotáshoz. Természetesen a legfrissebb, 2016-os koncerten, melyen már az új, a csapatban 2008 óta szereplő Baranyi László énekel, illetve a többi fiatal zenész is kiválóan teljesít, a Mobil-repertoár egyéb darabjai is feltűnnek (Pléh-Krisztus, Főnix éjszakája, Farkasok völgye - Kárpár-medence), így lesz teljes a másfél órás fellépés.

A kiadvány tehát a Honfoglalás szvit teljes negyvenéves evolúcióját megmutatja, kiváló hangzással, képminőségben és gyönyörű formátumban. Rozsonits Tamás átfogó esszéje, a dalszövegek, archív és friss fényképek, valamint a programfüzet teszik teljessé ezt az exkluzív csomagot. 

p_mobil.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2615993716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása