Rozsdagyár

MOUNTAIN TAMER - Psychosis Ritual (2020)

2020. október 19. - chris576

120175082_3311751515573370_6717259842668683228_o.jpg

Pszichedelia - tudatmódosító szerek által kiváltott euforikus állapot. Pszichedelikus rock - az előbbiekben definiált állapotban való zeneszerzés a rockzene felségterületén belül. Persze ezt a stílusirányzatot lehet fű vagy LSD használata nélkül is művelni, élvezni pláne. Az eredete viszont innen ered, egészen pontosan a hatvanas évekből, amikor is megszületett a pszichedelikus rock kifejezés.

Véleményem szerint a hatvanas évek két legelborultabb pszichedelikus, progresszív formációja a Pink Floyd és a Soft Machine voltak. Ők akkoriban legalább olyan sokkolóak lehettek azzal a "beteg" muzsikával, mint pár évvel később a Black Sabbath a heavy metallal.

Én szeretem ezt a műfajt és teszem ezt úgy, hogy a stílust megalapozó tudatmódosító szereket sosem használtam hozzá kiegészítésképp. És hogy a 2010-ben megalakult amerikai pszichedelikus stoner rock banda, a Mountain Tamer használ-e ilyesmiket, egyáltalán nem érdekel. Róluk szól most ez a rövid kis beszámoló.

A "Psychosis Ritual" a zenekar harmadik nagylemeze és szinte semmit vagy csak egészen minimálisat változtak az első album óta. Mindhárom korong más-más kiadónál jelent meg, a "Psychosis Ritual" 2020. szeptember 25-én a Heavy Psych Sounds jóvoltából látott napvilágot. Az anyag mindössze harminckét és fél perc hosszú, de velős, komoly cucc.

A címadó dallal indítanak, melynek kezdő taktusai rögtön a pszichedelia ködébe burkolózva törnek utat maguknak, lassan hömpölygő, hipnotikus ritmikával. A Psychosis Ritual cím önmagáért beszél. A Warlock mocskos stoner riffje már sokkal keményebb hangnemet üt meg, mint az előző dal. Az elszállós hangulat persze mindenhol jelen van, de néha megbújik a háttérben. A lebegős Toruc Maximus Antoisra ismét mámoros ködfátyol borul.

A Scorched Earth egy kőkemény, betorzított riffóriással alapoz, a Death In The Woods pedig doomos elemekkel operál. A Chained ismét egy afféle sámánisztikus, hipnotizáló darab, a lemezt záró Black Noise pedig a leginkább transzcendentális élményt generáló szerzemény mind közül.

Hát, nem egy átlagos lemezzel van dolgunk, az egyszer biztos. Bármilyen ismeretlenül is hangzott eddig számomra a Mountain Tamer, most szépen aranyba foglalom a nevüket. A "Psychosis Ritual" ugyanis a pszichedelikus stoner rock egyik csúcsalkotása. És higgyétek el, nem kellenek hozzá kiegészítők, csak egy bivaly erősítő meg hozzá való hangfalak és garantált a libabőr. Ez kérem egy újabb tízpontos anyag. Csókoltatom a zenekart.

10/10

mountaintamer_promo_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr816245046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása