Rozsdagyár

TOP10 - A legnagyobbat változó rock/metal előadók

2020. november 30. - Kovenant

kollazs_8.jpg

A zene örök: a stílus változik. Különösen igaz ez azon rock- és metalzenekarokra és előadókra, melyek jelen válogatásunkban szerepelnek. Számos együttes kezdte el egy adott zenei színtéren, hogy aztán pár év múlva akkorát változzon és érjen úgy el sikereket, hogy évtizedekkel később már rajongóik se tudjanak kezdeti szárnypróbálgatásaikról.

Semmi sem garantálja, hogy egy zenész rögtön elsőre abban a szcénában kezdi el karrierjét, melyben ki tud bontakozni, mondják sokan a szakmában. Azonban felvetődhet bennünk a kérdés, hogy mit keres valaki egy olyan stílusban, amely teljesen idegen tőle: azt várhatnánk, hogy ha valaki zenélni kezd, ráadásul a rockzene keretein belül, akkor olyan területet választ magának, melyet szeret és akar is művelni.

Aztán itt van az úgynevezett művészi fejlődés kérdésköre: cikkünkben is található néhány olyan csapat, mely szűknek érezve az adott kereteket, folyamatosan bővítette zenei eszközrendszerét, gyakran radikálisan eltávolodva onnan, ahol pályájukat indították. Azonban a sokat hangoztatott fejlődés mögött leggyakrabban a kezdeti színtér népszerűségének visszaszorulása vagy megszűnése áll, az adott együttes pedig egyszerűen csak alkalmazkodni volt kénytelen és így állt át teljesen más pályára. Különösen szembeszökő ez mostanában: egyre több metalbanda hagyja ott magát a műfajt is, hogy nettó popzenekarrá váljon.

FLEETWOOD MAC

fleetwood_mac_1.jpg

A Fleetwood Mac a hatvanas évek végi brit blues-rock robbanás egyik alapcsapata volt: az 1967-ben Londonban megalakult együttesben Peter Green és Jeremy Spencer gitárvarázslók nyomták a kezdeti klasszikus, blues-alapú rockzenét. Peter Green, John McVie basszusgitáros és Mick Fleetwood dobos akkoriban a John Mayall & The Bluesbreakers soraiban játszott, de hamar önállósodtak és 1968-ban ki is adták bemutatkozó albumukat. 

A hetvenes évek aztán folyamatos tagcserét hoztak, Green és Spencer távozott, Christine McVie billentyűs (John McVie felesége) csatlakozott és a háromfős kreatív mag 1974-ben Los Angeles-ben gondolkodott a folytatáson. A megoldás végül Stevie Nicks énekesnő és Lindsey Buckingham gitáros-énekes párosának leigazolása volt, így alakult ki az a jellegzetesen amerikai pop-rock hangzás és a három énekessel felálló formáció, mely tízmilliós lemezeladásokat produkált világszerte. A csapat máig együtt van, habár az elmúlt évtizedekben folyamatosan cserélődött a tagság: a legutolsó hír Lindsey Buckingham ismételt távozásáról szólt, akinek helyére Mike Campbell (Tom Petty & The Heartbreakers) és Neil Finn (Crowded House) került. 

GENESIS

genesis.jpg

A '70-es évek klasszikus brit progresszív rock hullámának egyik (talán) legnagyobb zenekara az 1967-ben létrejött Genesis. Peter Gabriel énekes, Tony Banks billentyűs és Mike Rutherford basszusgitáros mellett a klasszikus felállás 1970-re alakult ki, amikor végül Phil Collins dobos és Steve Hackett gitáros is csatlakozott. A banda első korszaka 1975-ig tartott, amikor is Peter Gabriel távozott. Phil Collins lett végül az énekes és a négyes tovább folytatta a progresszív irányvonalat.

1977-ben azonban Hackett is elhagyta a hajót, hogy saját szólópályájára koncentráljon, így a Genesis a Banks-Rutherford-Collins trióra fogyatkozott. Az új évtizedben Phil Collins tagsága megtartása mellett szólókarrierbe kezdett, óriási sikerrel és ez az együttes zenéjére is hatással volt. A Genesis 1980-tól kezdődően egyre nagyobb hangsúllyal építette be lemezeibe a soul és a pop elemeit és az évtized második felére a világ egyik legsikeresebb bandájává nőtték ki magukat. A '90-es évek első felében Collins is távozott, lezárva ezzel a Genesis aranyéráját. Évtizedenként egyszer még összejönnek hárman, hogy végigturnézzák a világot: az ez évi terveknek a vírusjárvány tett keresztbe. 

BON SCOTT

bon_scott.jpg

Minden idők egyik legikonikusabb hard rock frontembere, a skót-ausztrál Bon Scott az AC/DC énekeseként lett világhírű a '70-es évek második felében. Pimasz, szemtelen énekstílusának, remek színpadi jelenlétének és rendkívül okos, ihletett dalszövegeinek oroszlánrésze volt a banda elképesztő népszerűségében. 1980-ban tragikusan fiatalon, mindössze 33 évesen hunyt el, helyére aztán a brit Brian Johnson került.

Amikor 1974-ben csatlakozott a Young-testvérek bandájához, már 28 éves volt, azaz majd' egy évtizednyi zenei pálya állt a háta mögött. Kezdetben a The Valentines nevű popbandában volt énekes Vince Lovegrove mellett, de egy-két helyi ausztrál slágert leszámítva nem igazán tudtak betörni a nemzetközi porondra, így 1970-ben feloszlottak, Scott ezután a Fraternity nevű tőrőlmetszett progresszív rock banda frontembere lett 1973-ig bezárólag, mely időszak két stúdióalbumot eredményezett. Egy időre a csapat áttette a székhelyét Londonba is, de a várt siker elmaradt, 1973-ra a zenekar feloszlott, a tagok visszatértek Ausztráliába, Scott pedig különböző munkákat is elvállalt, mígnem régi haverja, Vince Lovegrove 1974-ben felhívta a figyelmét egy bizonyos fiatal rock'n roll brigádra, mely éppen énekest keresett ...

MINISTRY

ministry_1.jpg

Az 1981-ben létrejött amerikai indusztriális metal banda, az Al Jourgensen vezette Ministry harmadvonalas szinti-pop bandaként indult, a stílus brit nyomvonalán. Olyannyira, hogy a kubai bevándorlóktól származó frontember (eredeti nevén Alejandro Ramírez Casas) még álbrit akcentussal énekelte fel debütalbumukat. A '80-as években a csapat fokozatosan alakult át, hogy aztán a kilencvenes évek fordulójára a fősodorbeli siker is megérkezzen számukra, elsősorban az indusztriális színtér kialakításában végzett úttörő munkájuknak köszönhetően (a brigád lemeziről ITT írtunk részletes cikket).

PANTERA

pantera.jpg

A metal arculatát a '90-es évek elejétől mindörökre megváltoztató amerikai groove/thrash metal csapat, az Abbott-testvérek által vezetett Pantera is teljesen más stílusban kezdte: az 1981-ben megalakult banda eredetileg a nyolcvanas években egyeduralkodó glam metalban tolta a tolnivalót, eredeti énekesük, Terry Glaze pedig a csillagokat is levisítozta az égről. 1988: megjelenik az első album Phil Anselmo metalintézménnyel a mikrofonnál, de az igazi áttörés és a teljesen új stílus érkezésére 1990-ig kellett várnunk. A "Cowboys From Hell" koronggal sok minden megváltozott a metalban, Dimebag Darrell gitárosból pedig legenda lett.

ULVER

ulver_1.jpg

A norvég black színtérből kinőtt egyik legkülönösebb zenekar a Kristoffer Rygg (Garm) énekes vezette Ulver, mely 1993-ban, a legnagyobb feketefém robbanás kellős közepén alakult meg. Az akkor tizenhat éves frontember bandája már első anyagain is szűknek érezte a black metal kereteit és folk-hatásokat csempészett be a dalokba, azonban első három korongjuk még bőven belefért az amúgy is mindig kísérletező színtérbe.

A dolgok az 1998-as lemeznél kezdtek megváltozni: az elektronika, az indusztriális és ambient elemek, valamint az avantgárd megközelítés egyre hangsúlyosabb szerepet kapott. Rygg az Ulver mellett az Arcturus és a Borknagar csapatokban is énekelt, így gyakorlatilag a norvég avantgárd metal szcéna szinte egy személyben hozzá is köthető. Az Ulver mostanában már egyre inkább a szinti-pop felé tendál: legfrissebb lemezük idén augusztusban jelent meg. 

OPETH

opeth_1.jpg

A Mikael Åkerfeldt énekes/gitáros vezette svéd progresszív death metal csapat, az Opeth még 1989-ben alakult meg, majd az ezredfordulóra vált a stílus egyértelmű vezetőjévé. A zenekarvezető körül sorra cserélődött a tagság, mára ő maradt egyedül az alapítók közül. Utolsó, death metal irányultságú albumuk, a "Watershed" 2008-ban jelent meg, majd a 2011-es "Heritage" koronggal kezdődően teljesen más pályára álltak át. Åkerfeldt mindig is óriási progresszív rock-rajongó volt, hatalmas vinyl-gyűjteménnyel is rendelkezik abból a korszakból: az Opeth pedig immár közel egy évtizede a '70-es évek(elsősorban brit) prog-rock bandáinak munkásságát idézi meg, hogy finoman fogalmazzunk.

LINKIN PARK

linkin_park.jpg

A '90-es évek második felében indult nu metal hullám egyik zászlóshajója, a Kalifornia államban 1996-ban megalakult Linkin Park pályáját végigkísérte a siker: debütalbumuk, a 2000-ben kiadott "Hybrid Theory" túllépte a tízmilliós lemezeladási határt Amerikában és népszerűségük az új évezredben is folytatódott. Az elektronika és a rap mindig is rendkívül fontos összetevője volt zenéjüknek, azonban pályájuk utolsó korszakában, főleg a 2017-es lemezükön teljesen a pop felé fordultak. Énekesük, Chester Bennington 2017-ben öngyilkos lett: halála minden bizonnyal az együttes végét is jelenti egyben. 

PARAMORE 

paramore.jpg

Az emo és a pop punk hullám taraján egyensúlyozva vált sikeressé a 2004-ben alakult amerikai Paramore. Második, 2007-ben megjelent "Riot!" című lemezük többmilliós eladásokat produkált: a csapat mindig fogós, dallamos slágerrockot írt, azonban az elmúlt évtizedben folyamatosan alkalmazkodtak a változó zeneipari trendekhez és mára gyakorlatilag megkülönböztethetetlenné váltak a tucatpop-előadóktól. Eddigi utolsó lemezük, a 2017-es "After Laughter" dalait bármelyik aktuális amerikai popénekesnő is előadhatná.

BRING ME THE HORIZON

bmth_1.jpg

A 2004-ben létrejött brit Bring Me The Horizon egy időben maga volt az európai deathcore válasza Amerikának. A metalcore-hullám csúcsán kevés népszerűbb hasonszőrű bandát lehetett találni, ráadásul egyfajta boyband-státuszt is kivívtak maguknak hölgyrajongóik jóvoltából. Mára azonban oly mértékben megváltozott a zenéjük és a deathcore-trend lassú kimúlásával olyannyira feloldódtak a popzenében, hogy mai rajongóik java része nem is tudja, hogy egykoron milyen zenét is játszottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6116307722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2020.12.02. 12:03:50

Jajjajajjajaj..... Szegény Abbottok most forognak a sírjukban. Hallottam, hogy Phil Anselmo érkezésével váltak azzá, amit mindenki ismer és elismer, de hogy ekkora trágyát gyártottak előtte..... Na mindegy, nekik még ezt is elnézem. Nyugodjatok békében srácok.
süti beállítások módosítása