Rozsdagyár

DEMONICAL - World Domination (2020)

2020. december 23. - chris576

a2116941865_10.jpg

Karácsony közeledtével nem szép dolog démoni témákat boncolgatni, ám a 2006-ban megalakult svéd death metal csapat, a Demonical legújabb lemezének ismertetőjét pont most volt kedvem megírni. Legyen hát ez az én karácsonyi ajándékom a halálmetalt kedvelők táborának.

Az úgynevezett svéd láncfűrészes death metal stílus megalkotóiként számon tartott Entombed zenekar követői közé tartozik a már tizennégy éve dübörgő Demonical is, akik a hatodik soralbumukat dobták piacra 2020. október 23-án az Agonia Records gondozásában "World Domination" címmel.

Sokan felültek már erre a vonatra, vannak köztük felejthető és kiemelkedő formációk is egyaránt. A Demonical inkább az utóbbi tábort erősíti. Ők látszólag nem elégednek meg annyival, hogy egy szimpla kópiazenekarként éljenek az emberek emlékezetében. Az új album legalábbis erre enged következtetni.

Erőteljesen indítja a lemezt a My Kingdom Done; ebben megtalálható minden, a sodró lendülettől kezdve az ördögi dolgokon át a dallamos gitártémákig. Semmi extra, csak igényesen összerakott régisulis death metal. A Hellfire Rain punkos vadulása után érkezik a lemez egyik fénypontja, az Aeons Of Death című darab. Középtempós menetelés, bitang riffelés, valamint sok-sok melódia. Igazán király dal, emelem kalapom.

A The Thin Darkness a középtájt felbukkanó doomos gitártémával kelti fel a figyelmet, a We Stand As One sem rossz, de nem is igazán meggyőző. A Victorious lassít egy kicsit a tempón, a riffek hasítanak, a refrén és az alatta kígyózó melódiák is mind-mind fülbemászóak; ez sem egy gyenge darab, na.

A Slipping Apart gyönyörű kezdése kissé meglepett, ilyen ultradallamos témákra azért nem számítottam. Nils Patrik Johansson (Astral Doors) vendégszereplésére meg aztán főleg nem. Félreértés ne essék, a dal olyan fajta eksztázist, illetve lúdbőrözést okoz, hogy a fal adja a másikat. Kissé kilóg az albumról, de nem rossz értelemben.

A záró Calescent Punishment vadulása kizökkenti az embert a harmóniák szőtte álomból és visszarepíti a démonok uralta Föld nevű bolygó kénköves poklába. Hogy őszinte legyek, nem nagyon unatkoztam a korong hallgatása közben, a Demonical rendesen odatette magát. Jó cucc, ajánlom figyelmetekbe!

9/10

demonical_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6516354996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása