Rozsdagyár

BLACK SKY GIANT - Planet Terror (2021)

2021. február 03. - chris576

143875415_534523897471218_144854026890763606_o.jpg

Eddig sem kételkedtem abban, hogy rengeteg stoner banda garázdálkodik szerte a nagyvilágban, de mióta a YouTube-on belehallgattam egy számomra ismeretlen stoner formáció új korongjába, azóta oly mértékben zúdítja rám a szolgáltató a hasonló stílusú bandák lemezeit, hogy el kell ismernem, a Covid után a Stoneritisz a második legfertőzőbb betegség a Földön. Többek között olyan anyagokat ajánlgat nekem a YouTube, melyek az underground mélyrétegeiben helyezkednek el és még a streaming-szolgáltatók felületein sem igazán találni meg őket.

A (félig-meddig) instrumentális stoner rockban utazó Karma To Burn 1997-ben megjelent debütalbumát sokat hallgattam anno. Kissé mondjuk fura volt, hogy csak minimális ének van a dalokban, ennek ellenére hamar megbarátkoztam az amcsi banda zenéjével. A legfurább ebben az egészben viszont az, hogy az volt az egyetlen anyag, melyet hallottam és hallgattam a zenekartól, pedig a mai napig aktívak és számtalan felvételük jelent meg azóta.

Ez a beszámoló persze nem róluk szól, csak éppen ők jutottak eszembe elsőként az argentin stoner rock formáció, a Black Sky Giant legújabb albuma kapcsán. Sajnos a zenekarról nem sok információt sikerült összeollóznom, annyi viszont bizonyos, hogy a "Planet Terror" a banda második lemeze, és idei termés. A hét dalt tartalmazó, harminchét perces korong sokban hasonlít a Karma To Burn által képviselt zenei vonalhoz.

Nemcsak az instrumentális jelleg és a stílusbesorolás miatt, hanem mert mindketten a stoner elszállós, pszichedelikus, atmoszferikus végét ragadták meg és alkotnak benne kiemelkedő minőségben. Nincsenek szénné torzított, bivalyerős riffek (kivéve az Ulameth című dalt), vannak viszont jó kis Kyuss-féle jammelések pszichedelikus ízekkel megspékelve. Próbáltam elképzelni, milyen lenne az album énekkel kísérve, de nem igazán ment.

A lemezborító egyenesen zseniális, ha nem hallottam volna az anyagot, akkor is lazán megtippelném a Black Sky Giant zenei stílusát. Érdekes, hogy ez mennyire meghatározó jelenség a rockzenében: szinte az összes műfajnak megvannak az efféle ismertetőjegyei, melyek legtöbbször segítenek megfejteni a zenekar irányvonalát anélkül, hogy belehallgatnánk egy-egy adott korongba.

A "Planet Terror" egy olyan album, amelyet nem lehet háttérmuzsikaként hallgatni, ebbe bele kell merülni: szem becsuk, fejhallgató fel. Izgalmas zenei utazásra invitál, újra és újra bekívánkozik a lejátszónkba. Kedvet is kaptam a YouTube által felkínált további stoner bandák idei terméseinek megismeréséhez, hogy azokból is születhessen egy-egy recenzió.

A Black Sky Giant második dobása abszolút megállja a helyét a szcénán belül, személy szerint semmilyen negatívumot nem tudok megemlíteni velük kapcsolatban. Remélem, ez a beszámoló legalább egy új rajongót hoz majd a zenekarnak, igazán megérdemelnék.

8,5/10

bsg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4416413550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása